Grumpy Old Men Tour 2009

 

 

Ierland 21 mei – 1 juni

 

 

 

 

 

Voorwoord

dag 0 - wo 20 mei

dag 1 - do 21 mei

dag 2 - vr 22 mei

dag 3 - za 23 mei

dag 4 - zo 24 mei

dag 5 - ma 25 mei

dag 6 - di 26 mei

dag 7 - wo 27 mei

dag 8 - do 28 mei

dag 9 - vr 29 mei

dag 10 - za 30 mei

dag 11 - zo 31 mei

dag 12 - ma 1 juni

Slotwoord

 


 

Dag 2 - Vrijdag 22 mei 2009

 

 

Mourne View

 

 

Mijn vrienden rusten nog           

het is zes uur

alleen loop ik door de holle weg

naar carlingford

de cooley mountains

dragen een muts van mist en regenwolken

op de andere oever the mountains of mourne

door niets of niemand gehinderd

loop ik de zorgen uit mijn hoofd

hoor alleen het fluiten van de vogels

het ruisen van de ierse zee

 

 

Breakfast at 8.30. Om zes uur ben ik al wakker. Alles is nog in diepe rust. Ik gluur eens buiten, bewolkt en droog. Gauw mijn loopspullen aan en even later geniet ik volop van de prille Ierse meimorgen. Kraai, bonte kraai, kauwen, eksters, een geelgors, distelvinken, tapuiten, lijsters, bergeenden, boerenzwaluwen vergezellen me en groeten me vrolijk goedemorgen. Enkele lammetjes gaan geschrokken op de vlucht. Het historische centrum van Carlingford is leeg en stil, ik hoor alleen mijn eigen stap. Toch weer even wennen aan het bergop en –af lopen. Islay lijkt weer dichtbij en is het ook.

 

 

 

Een goede douche later zit ik in de lounge te schrijven. Nog steeds geen mens te zien. Dan dringt het tot me door dat mijn uurwerk nog op Busschot staat, niet verwonderlijk dat iedereen nog slaapt! Mijn languitgerekte kamergenoot produceert nog heerlijke slaapgeluiden. Ook op kamer 3 hoor ik nu gestommel. Titte zal zijn coiffure aan het verzorgen zijn. Ik schrijf nog wat en neem al even de “moeilijke” vragen door die de woordvoerder van de Beste Whiskyclub van België me opgedragen heeft te stellen. Ik zal pen en papier maar klaarhouden tijdens de tour en zoveel mogelijk informatie verzamelen. Ook voor mijn fotograferende vrienden is er een opdracht, dit wordt dus echt een werkbezoek

Lekker ontbijtje later en na de nodige financiële plichtplegingen zijn we op de baan naar Cooley Distillery waar ik dank zijn mijn charmes bij Aoife O’ Sullivan, Brand ambassador, een gratis bezoek heb kunnen versieren wat niet zo vanzelfsprekend is bij Cooley. Voor het verslag van dit bezoek verwijs ik naar www.100proof.be waar dit te bewonderen is naast nog vele andere avonturen in whiskyland.

 

 

 

 

Verslag werkbezoek aan Cooley Distillery PLC
                                      Riverstown, Dundalk
                                  Co Louth , Ireland

Met veel plezier volbracht door J’O voor 100°Proof, Belgian whiskyclub of the year 2009  
Foto's: Eric van Loo

 

 

 

 

 

 

Na een eerste nacht op Ierse bodem in het nabije en wondermooi gelegen oude stadje Carlingford staan we op het afgesproken uur op de parking van Cooley.

 

Helemaal niet te vergelijken met de oude vaak pittoreske gebouwen die we in het niet zover af gelegen Schotland al mochten bezoeken. Eerder een slordig uitziend doorsnee fabriekje van onbepaalde ouderdom. Er zijn dan nog eens grote werken aan de gang om de eerste indruk nog een beetje te versterken, en niet in goede zin.

 

Ik op zoek naar onze contactpersoon, ene Eddy, althans volgens mijn Ierse muze Aoife.

In de rommelige burelen zit een boekhoudertype van de jaren vijftig mij verwonderd over de rand van zijn dikke weckpotbril aan te staren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij het vernoemen van mijn vriendin schiet hij onmiddellijk haast nederig in actie. We maken van het wachten gebruik om de in het gangetje hangende kasten te inspecteren en te fotograferen.

 

Even later komt iemand de trap op en hij stelt zich voor: Noel Sweeny (foto), master blender en Quality assurance manager. Dit doet bij mij ergens ver weg een belletje rinkelen. Voor mij staat één van de redders van de Ierse whiskywereld! Rustig type, Iers vriendelijk en onmiddellijk van wal stekend.

 

Ik waarschuw hem dat ik van de woordvoerder van de beste Belgische whiskyclub een onverbiddelijke vragenlijst heb meegekregen maar dat schijnt hem niet af te schrikken.

Hij vertelt ons wat over de verre en nabije geschiedenis van de distilleerderij, dat kan men uitgebreid terugvinden op de website: www.cooleywhisky.com en gaan we dan ook hier aan ons laten voorbijgaan. Wel interessant is dat er vroeger ook veel gedistilleerd werd voor de farmaceutische industrie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerst gaan we naar de graansilo’s (foto links) en de stortbak voor het graan (foto midden). Er worden drie soorten in bulk geleverd: Malt, Peated malt en grain(Maïs). Er wordt hier geen Green malt gebruikt, wel bij Midleton om dat het taksgewijs goedkoper is. Deze worden om beurten gemalen in dezelfde molen. Op vraag van het bestuur beperk ik me hier tot het continue proces van de graan distillatie. De maïs wordt gemalen aan 3500t/m.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan gaat het naar de mashtuns die 15000l groot zijn.
Er wordt water van 70°C toegevoegd en het proces kan starten. Na het mashen gaat de massa na 15’door een cooker( 150°C ) dit aan 7000l/h.

 

Gekoeld wordt er daarna in zogenaamde flashtanks onder een licht vacuüm (-0,5 bar) dit gaat bijzonder snel, dan volgt een flash evaporation bij 110°C in flash tank 2. Dit noemen wij in de distilleerders wereld “overblazen= zeer ruwe distillatie) tenslotte wordt er terug gekoeld naar 70°C onder licht vacuüm.

 

Alles gaat nu via conversiontanks via een cooler ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

... naar één van de 4 fermentation tanks waar gist toegevoegd wordt en alles 12h blijft pruttelen, om overschuimen te voorkomen wordt er gekoeld op de aloude Gevaert-wijze, nl met een slang laat men water over de tank lopen. Dit is wel nodig want de tanks zijn behoorlijk warm en het gistingsproces nogal hevig. De CO2 die vrijkomt is te miniem om op te vangen en gaat de atmosfeer in via een uitlaatpijp.

 

Dan begint het echte distilleren.

 

Noel noemt dit een “all in mash” dwz dat de hele brij in kolom 1 ingebracht wordt en dat er door de kolom stoom gejaagd wordt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor verstoppingen van de kolom is er volgens Noel geen gevaar wegens de “jacht “ van de stoom Op verschillende niveaus zijn er vingerdikke platen in de kolom geplaatst waar ook kijkglazen zitten, zo kan men het proces in de gesloten kolom beter volgen. In de platen zijn gaten waardoor de alcohol naar boven kan en het water naar beneden. Het water neemt op zijn weg naar beneden het grootste deel van de vaste bestanddelen mee; In de top van de kolom bekomt men distillaat van 55%.

 

Het water, afkomstig van de stoom en de vaste bestanddelen die mee naar onder zakken worden onder opgevangen en door een centrifuge gespoeld, hier blijven de vaste bestanddelen achter en die dienen net als in Schotland als veevoeder (zie foto).

 

Het water wordt dan door een evaporator gejaagd, wat nu overblijft is “syrup” (melasse) de rest van het water dat nu van bijna alle restproducten ontdaan is wordt dan over een rietbed in de rivier en zo naar zee geloosd.

Maar nu verder met de distillatie. De 55% ige alcohol gaat nu naar kolom 2; Weer wordt er vanonder stoom geïnjecteerd en via, nu koperen platen voor meer contact en verwijderen van zwavelbestanddelen, krijgen we in de top van de kolom alcohol (Amyl) van 94,8 %.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We mogen even onze handen onder een kraantje houden en geloof me, een betere aftershave kan je je niet inbeelden.

 

Het kostbare distillaat wordt nu naar het filling station gepompt.

 

De Alcohol wordt verdund tot 70% dit in tegenstelling tot de malt die op 64% gebracht wordt (zie ons eigenste vat Connemara)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier staan Bourbon casks te wachten, voor de toekomstige dissidente leden van 105 proof, deze worden gekocht bij Heaven Hill in Kentucky.

 

Hier neemt Eddy de zaak over.

 

Dan gaat het naar de brandnieuwe warehouses (2006 en 2009)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier is nog geen spoortje van onze champignon ivronge te bespeuren, maar dat komt wel, alles op zijn tijd.

 

De vaten worden “upright” gestapeld. Zes vaten per pallet en zes paletten op elkaar. Voor langere rijpingen worden meestal 2nd fill casks gebruikt. In regel worden de vaten na de derde fill gerecycled . Zo stonden er 2000 vaten te wachten op transport naar Maleisië waar men er ik weet niet wat mee doet. Waarschijnlijk iets wat wij hier in België niet nodig hebben maar toch duurbetaald invoeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug buiten bekijken we nog het koelwater dat via een cascade systeem terug naar de rivier Toon geloosd wordt. Er wordt dus geen warmtewisselaar gebruikt om de warmte te recupereren. Men is dit in de toekomst wel van plan, maar daar is geld voor nodig.

 

Na deze rondleiding belanden we in het bureel van Noel. Hij laat ons de hele range proeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik wordt om één of andere reden als kenner beschouwd en moet blind tasten. Turf, dus een Connemara, dat was niet moeilijk, maar dan vraagt hij me welke finish dit lekkere vocht gehad heeft, gelukkig voor mijn reputatie zit ik er vlak op. 16y Sherry finished. De eer van onze prestigieuze club is weerom hoog gehouden.

 

Ik vertel hem van ons eigen vat en hij zou maar wat graag van mijn meegesmokkeld kleinood proeven. Wanneer hij vraagt wie de chauffeur is blijkt hij toch wat bevreesd voor mijn rijkunsten en wordt de tasting afgesloten. Ik overhandig hem de obligate fles Flierefluiter, waarmee hij zeer verheugd is en ook nog een kleinigheid voor mijn muze Aoife.

 

 

 

 

 

 

Wij bedanken hem voor zijn tijd en moeite en duiken de auto in op weg naar nieuwe avonturen.

 

J'O (Lidnr.12)

 

 

noot van het bestuur:

We willen J'o bedanken voor de antwoorden die hij meegebracht heeft op onze vele vragen.

Zoals hij in het begin van zijn schitterend verslag vertelt, ging onze interesse vooral uit naar het productieproces in de kolomdistillatie. Cooley is echter zoveel meer en bezit ook pot stills voor single malt distillatie. Ze spreiden dan ook een geweldige veelzijdigheid in hun range ten toon en slepen hier wereldwijd een indrukwekkende lijst prijzen mee in de wacht. Goed Bezig!

 

 

 

Aoife

 

 

Oh yes

i know those girls

with bigger tits

and smaller bums

and longer legs

and fancy clothes

and catwalk walks

but do they have

those clear bright eyes

that irish smile

and gentle moves

and joyful kindness

that warms my heart

with gratitude and pride

to have a friend like her

 

 

 

 

Onder een vochtig grijs luchtje duiken we via Newry de Six Counties, zoals ze dat in het zuiden zeggen, in. Landbouw en veeteelt overheersen hier het landschap. Portadown is de laatste stad die we passeren. Daarna liggen de kleine baantjes eindelijk voor ons open. Af en toe komen we voor cartografische, jaja we gebruiken nog altijd de vertrouwde landkaart, raadsels te staan maar na wat gepalaver komen we zoals gewoonlijk op het rechte pad.

 

In Poyntz Pass plunderen we een plaatselijke winkel en genieten onder een flink haar best doende zon een boke kaas. De locale kindjes kijken verschrikt vanachter voorbij rijdende autoruiten naar ons behaard gezelschap, dat daar maar geen nachtmerries van komen!

 

 

 

 

Langs de oevers van Lough Neagh, het grootste zoetwaterreservoir van de Britse eilanden, komen we stilaan op mij bekende wegen. Ardboe Cross is onze volgende halte. Zeer mooi, zeer oud kruis. Jammer genoeg wordt het zicht een beetje ontsierd door enkele miljoenen, overigens sympathieke vliegen.Het blijken na grondig veldwerk Loch Flies te zijn die net deze dag hebben uitgekozen om een familie bijeenkomst te houden.

 

 

 

Aan de brug in Ballinderry vinden we een bij onze levensstijl passend etablissement waar we met veel genot onze namiddagpils tot ons nemen.

 

 

 

 

Vanaf hier is het nog slechts een Ierse boogscheut naar Ardeala B&B.

 

 

 

 

 

 

Waarschijnlijk staat mijn pleegmoeder Margaret al te popelen om mij in haar liefhebbende armen te sluiten. Ik heb mijn reisgenoten gewaarschuwd dat ik de eerste minuten een beetje ga platgedrukt worden. Toch zijn ze opgelucht wanneer ik me eindelijk aan de wurgende genegenheid kan ontrukken. Ze ziet er zeer goed uit en begint honderduit te vertellen over kinderen, werk koetjes, Seamus, kalfjes het weer en andere levensbelangrijke nieuwtjes. Van een blij weerzien gesproken. Tactvol als ik ben tracht ik haar woordenvloed te stoppen. Ik zie namelijk vanuit een ooghoek dat onze Baron een beetje scheel begint te ogen van de honger. Na enkele vergeefse pogingen kunnen we onze kamers betrekken. Dwz De drie biggetjes op één kamer en ik krijg naar aloude gewoonte “my own room”. Ik ben hier namelijk ooit eens met mijn gat in een flinke pot spreekwoordelijke boter van eerste kwaliteit gevallen tijdens een vorige geslaagde passage in mijn triatlonleven.

 

We zoeken in Ballyronan naar een eetgelegenheid maar mijn favoriete kok is met één of andere noorderzon vertrokken en in de plaats zijn enkele vriendelijk spleetogende meisjes uit het oosten achter de potten komen plaatsvatten. We eten ons, mede dank zei het lage pond, voor geen geld een rond buikje.

 

 

Dan gaan we langs het meer nog wat schaarse vogels spotten en begeven ons voor een afzakker naar mijn favoriete barmoeder Clodagh in The Cove Bar. Die heeft echter een beetje tegenslag gehad in de vorm van een afgebrande pub en drijft nu haar dorstlessende handel in een achterbouw. Het is hier, in tegenstelling tot vroeger, eerder ongezellig en ook haar drankorgel van een moeder is er niet om de boel wat op te fleuren met haar overweldigende aanwezigheid. Ook het nieuwe drankcomplex even verder biedt ons niet de verwachte gezelligheid en we wandelen terug naar “huis”. Onderweg worden we gekidnapt door Seamus die door zijn overbezorgde vrouw is uitgezonden om ons van de gevaarlijke weg te plukken. Zo mag hij ook eens met de nieuwe auto rijden. Dank u liefhebbende Ierse pleegouders voor de ontroerende bezorgdheid. We lullen nog wat na op de kamer en even later is alles in diepe rust.

 

 

 

Voorwoord

dag 0 - wo 20 mei

dag 1 - do 21 mei

dag 2 - vr 22 mei

dag 3 - za 23 mei

dag 4 - zo 24 mei

dag 5 - ma 25 mei

dag 6 - di 26 mei

dag 7 - wo 27 mei

dag 8 - do 28 mei

dag 9 - vr 29 mei

dag 10 - za 30 mei

dag 11 - zo 31 mei

dag 12 - ma 1 juni

Slotwoord