DAG 3 (1/6)

100PROOF.BE


DAG 3 (3/6)

 

VOORWOORD

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5

 

 

DAG 3   (2 / 6)
WOENSDAG 09 MAART 2011

 

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

 

Het geeft een leuk gevoel wanneer we het bordje 'Sorry no visitors' zomaar mogen negeren en voorbijrijden zonder dat we ons hierover schuldig hoeven te voelen. 

Eenmaal op de binnenkoer komt Jeck Pirie ons begroeten en neemt ons mee binnen.
Jeck heeft hier daarstraks de nachtshift gedraaid, maar staat hier toch maar mooi om ons deze voormiddag rond te leiden. Er wordt hierdoor een extra fles Belgisch kwaliteitsbier in de rugzak meegenomen voor als we straks afscheid van hem zullen nemen.

foto: Dirk

 

 

We mogen de distilleerderij onbeperkt fotograferen van Jeck. Iets wat we vanzelfsprekend ook zullen doen nu we zijn zegen hierover hebben. Tot nu toe waren er immers maar weinig beelden van de distilleerderij langs de binnenzijde te vinden. Ah ja, ge moogt hier nie komen hé, kweenie hoe top secret allemaal!

foto: Werner

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

 

Jeck Pirie

Het verhaal start zoals bij de meeste distilleerderijen. De gemoute gerst wordt geleverd en opgeslagen in de malt bins. Alvorens de gemoute gerst wordt gemalen passeert ze eerst de destoner, zodat er zeker geen gesteente of andere harde materialen mee in de molen worden gemalen. (foto links)

Destoner 

 

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

 

foto: Dirk

Malt Mill

 

 

 

 

 

foto: Werner

Semi-Lauter mashtun

 

foto: Dirk

 

 

 

 

De beste tourgidsen op een distileerderij zijn zij die er eigenlijk geen zijn. Zo ook nu. Jeck vertelt honderduit over zijn job hier op de distilleerderij, zo gedetailleerd als we zelf willen. Voor hem is het hier zo'n 5 jaar geleden allemaal begonnen. Chivas Bros. (Pernod Ricard) had de distilleerderij van Allied Distillers overgekocht, waarna er grote investeringen en verbouwingen volgden. Jeck was destijds actief bij de bouwfirma die instond voor de verbouwingen, en geraakte zo in de ban van de distilleerderij dat hij hier soliciteerde.

Jeck, geen ervaring met whisky maken, starte niet veel later z'n opleiding om hier op de Scapa distilleerderij te kunnen werken.
En daar zijn wij nu héél blij mee!

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Wim

 foto: Johan

Washbacks

 

foto: Dirk

 

 

 

De Scapa distilleerderij gebruikt naar alle waarschijnlijkheid de langste fermentatie (foto rechts) in de Schotse whiskyindustrie. Nadat de washbacks worden gevuld, duurt het nog een week alvorens ze de wash gaan distilleren.

Distilleren doen ze trouwens van maandag tot woensdag.

In die Tun Room, waar alle 8 washbacks zijn gehuisvest, kijkt een raam uit op de prachtige Scapa Bay, daar waar we daarnet nog op het strand stonden.

  foto: Peter    

 

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 


DAG 3 (1/6)

100PROOF.BE


DAG 3 (3/6)