Voorwoord

100PROOF.BE


DAG 1 (2/2)

 

VOORWOORD

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5

 

 

DAG 1   1 / 2
MAANDAG 07 MAART 2011

 

 

 

Maandag 07 Maart 2011

Een déjà-vu gevoel steekt al gauw de kop op wanneer we opnieuw wachten in de luchthaventerminal van Charleroi (aka Brussels-South). 


In de krant lezen we dat het ditmaal de beurt is aan Zuid-Europa waar er te veel sneeuwval is. Verkeer op de grond en in de lucht werd hierdoor op sommige zuiderse bestemmingen zelfs onmogelijk. 

 

foto: Werner

 

 

Wij daarintegen beginnen er meer en meer in te geloven dat het nu, 13 weken na onze vorige poging, wel gaat lukken om in Edinburgh te landen. 

 

Met temperaturen die net boven het vriespunt uitkomen, en zonder enige vorm van neerslag, kan het weer dit keer geen spelbreker meer worden. 

 

Onze gedachten gaan hiermee meteen uit naar onze clubdichter J'O, die vast en zeker hoopt dat we opnieuw Edinburgh niet zullen halen maar wel café "Goede Vrijdag" om troost te zoeken. (Aaahh, the memories)

foto: Wim

 

 

 

 

 

foto: Wim

 

 

 

 

 

foto: Wim

 

 

 

 

 

Eens voet aan Schotse grond kan het eigenlijke avontuur met 13 weken vertraging van start gaan. Even wennen wel aan het feit dat we na zoveel jaren niet meer op de tarmac van Prestwick uitstappen zoals bij onze eerdere Schotlandreizen, maar op die van de hoofdstad. Alle infrastructuur rondom ons gelande toestel lijkt dan ook zoveel groter en minder vertrouwd.

 

Even nog het busje oppikken bij de verhuurfirma waarna het wordt volgeladen met onze meegereisde vrienden en hun bagage op de luchthaven and off we go !

 

Dag 1 wordt zowieso een vooraf aangekondigde reisdag. Wie op Orkney wil geraken moet zich eerst door de prachtige Schotse landschappen wroeten. Dit gebeurt vanzelfsprekend zonder enig gemor op de achterbanken van ons busje. Het verbod om te zingen in het busje zijn we vergeten in te voeren en we zullen het geweten hebben...

 

Reisweg  Dag 1: 400km  (Edinburgh Airport ~ Wick )

 

 

 

 

Via de impossante Forth Road Bridge steken we de Firth of Forth over, terwijl er rechts de majesteuze en historische Forth Rail Bridge kan worden bewonderd. 

Meteen al een beroemd Schots historisch herkenningspunt na het verlaten van de luchthaven.

foto's: Gunter

 

 

 

Voor onze  picnic wordt er gekozen om aan de oevers van de River Tay even halt te houden. Hierbij worden de in Schotland aangekochte, en bij ons in Mechelen gemaakte, Salt & Vinegar Pringle Chips in navolging van Hans & Grietje onbewust over  de reisweg verspreid.  Zodoende we volgende vrijdag de terugweg wel zullen vinden.

We bevinden ons nu als een tijdje op de langste weg in Schotland: de A9. We zullen hier nog een hele tijd op moeten verder rijden vooraleer we vanavond Wick zullen bereiken.

foto: Dirk

River Tay

foto: Gunter

 

 

 

 

foto: Gunter

De A9 autoweg

 

 

 

 

foto: Gunter

Dalwhinnie Distillery

 

 

 

Alvorens we de hoofdstad van de Highlands bereiken (Inverness) houden we even halt bij een distilleerderij wiens whisky's meer en meer liefhebbers van het gedistilleerde gerstemout kunnen bekoren: Tomatin. Ooit heb ik deze samen met grote broer al eens bezocht in de begindagen van onze Schotlandreizen. We waren toen meer verrast door de omvang van de stillhouse waar maar liefst 23 stills stonden dan van de single malt zelf. 
De dag van vandaag zijn er 'slechts' twaalf stills maar zijn er genoeg Tomatin bottelingen uitgegebracht die de kwaliteit van hun single malt kunnen aantonen . 


Door de grootte van het stillhouse en haar productie werd er de bijnaam "The Big T" meegegeven.

foto: Gunter

 

 

Voor ons drive-by bezoek van vandaag is er slechts tijd voor een kijkje in het bijhorende visitor centre

Het onthaal is daarom niet minder warm. Er wordt meteen een Tomatin 12y voor ons uitgeschonken. 

Meteen krijgen we ook onze eerste melding te verwerken dat er vanaf woensdag "Snow Blizzards" verwacht worden hier in de Highlands. 

De glimlach van Dirki spreekt boekdelen voor zij die er die bewuste stormdag op Arran bij waren, toen we door de extreme weersomstandigheden vastzaten op Schots grondgebied en zo langer in Schotland hebben verbleven dan voorzien. 

foto: Dirk

 

 

 

 

 

Voorbij Inverness laten we de distilleerderijen Dalmore en Glenmorangie rechts liggen maar kunnen niet voorbij Brora zonder even halt te houden om nog een keer ons respect te betuigen aan deze in 1983 gesloten distilleerderij. 

Wel  zijn er enkele verschillen met vorige van onze bezoeken. Zo bekijken we de gebouwen niet langs de aanpalende in werking zijnde Clynelish distilleerderij (foto rechts), maar wandelen we verder op de single track road waar we Brora aan de achterzijde kunnen bewonderen (foto's onder). Een mooie keuze blijkt. 

Nog een verschil met vorige bezoeken is dat er niemand een fles Brora heeft meegebracht om te toasten. Een verkeerde keuze uiteraard.

Clynelish Distillery

foto: Dirk

 

 

 

 

foto: Gunter

  Brora Distillery ( +1983)

 

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

 

 

  

foto: Dirk

 

 

 

 

 

 

foto: Wim

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Johan

 

 

 

 


Voorwoord

100PROOF.BE


DAG 1 (2/2)