VORIGE PAGINA
Dinsdag 26/03/2013 (Deel 3/6)

VOLGENDE PAGINA
Dinsdag 26/03/2013 (deel 5/6)

 

DAG 4: DINSDAG 26 MAART 2013 (Deel 4/6)

 

 

 

 

Onze schaftijd houden we in onze cottage, in onze keuken en rond onze tafel,  waarna we ons reisprogramma verderzetten langs de oevers van Loch Indaal. 

We doen dit in tegewijzerzin rond het loch, tot we aan de overkant Bowmore kunnen zien liggen waar we net zijn vertrokken.. 

Dit loch, dat in verbinding staat met de zee, toont de kleuren die worden geassocieerd met de distilleerderij waar we zo meteen een afspraak hebben.

 

Bowmore aan de overzijde in de verte

foto: Bert

 

 

 

 

foto: Wim

Bruichladdich Distillery

foto: Bert

 

 

 

 

 

Van de ene whisky legende naar de andere. Daarnet nog op tour met Eddie McAffer in de Bowmore Distillery, die straks zal verkozen worden tot Distillery Manager of the Year, nu mogen we op tour met een andere whisky legende en wel hier op Bruichladdich: Jim McEwan. Geboren en getogen op het eiland en al meer dan 50 jaar actief in de whiskyindustrie. Iedereen die ook maar een beetje met whisky bezig is kent Jim, of heeft Jim al mogen ontmoeten. Wij en Jim hebben ook al samen veel whiskyavonturen mogen beleven en ik voel dat er weer eentje zit aan te komen. Want een tour met hem is steeds weer een belevenis. Weinigen kunnen of willen een groep zo gepassioneerd rondleiden als Jim. Je gelooft hem ook als hij iets vertelt. Telkens weer.

Jim McEwan

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Bert

Jim McEwan

foto: Dirki

 

 

foto: Marc

Open antieke/authentieke beslagkuip

foto: Werner

 

 

 

 

foto: Wim

Washbacks

 

 

 

 

 

foto: Dirki

 

 

 

 

 

 

foto: Gunter

 

 

 

 

 

Jim vertelt hoe hij hier zijn gangen kan gaan op de distilleerderij zonder enige tegenwerking. Dit heeft hij in het verleden meermaals bewezen. Vier maal gedistilleerde single malt, waar je een auto mee kan voltanken die dan nog eens rijdt ook.  Of een distillaat gemaakt op basis van extreem geturfde mout van wel 300 ppm. Elk idee, hoe zot dat ook mag zijn, wordt overwogen om uit te voeren. Een half jaar geleden is Bruichladdich verkocht aan de Franse drankengigant Rémy Cointreau en komt daar geen verandering in, verzekert Jim ons. We hebben nog geen tegenwerking  ontvangen van de Fransen.

Een ander zot idee was om 3 jaar geleden een Lomond still, van de afgebroken Inverleven Distillery, naar hier te halen en te installeren. Dit is nu de enigste nog werkende Lomond Still in de whiskyindustrie. In deze still, die de naam Ugly Betty mee kreeg, wordt gin gedistilleerd met de naam The Botanist. 

foto: Wim

 

 

 

 

Zoals bij elke gin zijn ook bij The Botanist Gin kruiden een heel belangrijk ingrediënt. Maar liefst 31 kruiden (botanicals) zijn gebruikt om het gewenste resultaat te bekomen van het eindproduct, waarvan er 22 hier van op het eiland Islay afkomstig zijn. 

foto's: Gunter

Lomond Still

 

 

 

foto: Bert

 

 

 

 

foto: Wim

foto: Werner

 

 

Dan gaat het achter de distilleerderij naar het warehouse waar hun vaten liggen te rijpen, net of het allemaal zo zelfsprekend is dat we dit mogen doen, maar niets is minder waar natuurlijk. 

 

 

VORIGE PAGINA
Dinsdag 26/03/2013 (Deel 3/6)

VOLGENDE PAGINA
Dinsdag 26/03/2013 (deel 5/6)