VORIGE PAGINA
|
|
VOLGENDE PAGINA
|
DAG 4: DINSDAG 26 MAART 2013 (Deel 3/6) |
foto: Gunter |
foto: Dirki |
Nu komt een stukje tekst dat eenvoudiger klinkt dan het daadwerkelijk is, en listen carefully cause I shall say this only once in heel dit tourverslag. De eigen gemoute gerst uit de kiln wordt vermengd met de aangekochte gemoute gerst waarna het geheel wordt gemalen en gemengd met heet water en het goedje in de mash tun terecht komt.Het hete water in de mash tun zal er voor zorgen dat de suikers worden ontrokken uit de gemalen gemoute gerst, waarna de vloeistof (wort) naar de wash backs wordt gepompt om de suikerrijke vloeistof te laten fermenteren nadat er gist is bijgedaan. De gist zet de suikers om in alcohol waardoor het resultaat een flauw biertje is dat daarna zal worden gedistilleerd. Voila. |
|
foto: Werner |
foto: Bert |
foto: Werner |
foto: Gunter |
foto: Dirki |
foto: Dirki |
foto: Dirki |
Stillhouse |
foto: Gunter |
foto: Werner |
foto: Werner |
Wachten tot Eddie de deur tot de hemel voor ons opendoet. |
foto: Wim |
Poort naar de hemel |
foto: Gunter |
foto: Gunter |
Zo ziet voor ons de hemel er dus uit... |
We mogen met Eddie mee in het meest bekende warehouse in de whiskyindustrie.The No.1 Vaults is niet alleen het oudste warehouse in Schotland, het is ook het enigste dat onder de zeespiegel is gelegen.Hierdoor krijg je het hele jaar door een koel, vochtig en donker klimaat waarin de whisky rustig kan rijpen in de perfecte omstandigheden, aldus Eddie.We hadden Eddie zo ook wel geloofd, maar hij wil ons persé uit rijpende vaten laten proeven.OK dan Eddie. Jij bent de baas. |
|
foto: Werner |
foto: Wim |
foto: Werner |
foto: Werner |
Bowmore uit 1995 sherryrijping en eentje uit 2000 bourbon gerijpt. |
foto: Dirki |
foto: Marc |
foto: Gunter |
foto: Werner |
Tussen allerhande tweedehands vaten vinden we ook een experimentje terug. Eentje waar we in de toekomst nog van zullen horen. De Japanse drankgigant Suntory, die hier in Schotland ook eigenaar is van Bowmore, Auchentoshan en Glen Garioch, heeft vaten geleverd die zijn gemaakt van Mizunara (Japanse eik). Hier heeft in het verleden ginds 20 jaar Yamazaki Japanse Single Malt op gerijpt, dewelke eveneens eigendom is van Suntory. Nadat ze zijn leeggemaakt is er hier Bowmore ingegaan die nu ligt te rijpen. |
De stijlvolle tastingruimte is waar de tour eindigt. Eddie haal letterlijk nog alles uit de kast om ons te laten proeven. Ook Bowmore's die we thuis nog niet geproefd hebben komen aan bod.Met Belgisch bier kunnen we Eddie niet veel plezier doen, met Belgische chocolade des te meer.Iedereen gelukkig.Wij plaats gecreëerd in onze bagage, en Eddie wordt op zijn beurt
getrakteerd op iets wat hij lekker vind en belooft om vanavond al te
nuttigen. Er zitten dan ook geen bewaarmiddelen in en Eddie wil geen
risico's lopen.
|
|
foto: Wim |
VORIGE PAGINA
|
|
VOLGENDE PAGINA
|