VORIGE PAGINA
Dinsdag 26/03/2013 (Deel 1/6)

VOLGENDE PAGINA
Dinsdag 26/03/2013 (deel 3/6)

 

DAG 4: DINSDAG 26 MAART 2013 (Deel 2/6)

 

 

 

 

Aangekomen in Port Ellen nemen we meteen de low road naar Bowmore. Een legendarische weg die 10 km kaarsrecht over turfvelden loopt (zweeft) en die de twee grootste plaatsen op Islay met elkaar verbindt: Port Ellen en Bowmore, de hoofdplaats van het eiland.

Het is in Bowmore waar we zo meteen een afspraak hebben op de distilleerderij, maar eerst laden we onze bagage uit in de distillery cottage waar we de volgende 3 nachten zullen verblijven. Het hadden er ook 4 kunnen zijn indien we zaterdag waren vertrokken (zie verslag dag 1).

The Old Bakery is de grootste van de distilleerderij cottages waar we ruimte zat hebben. De welkomstfles Bowmore 12y is vervangen door een 18 jarige ( => Bowmore wel te verstaan, en geen lange slanke Zweedse), en dit omdat de defecte vaatwasser op zijn beurt nog niet vervangen is.

Centrum van Bowmore

foto: Wim

 

 

 

foto: Wim

foto: Gunter

 

foto: Dirki

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Gunter

 

 

 

 

In de achtertuin van onze cottage vinden we aan de oevers van Loch Indaal de Bowmore Distillery terug.

We worden daar om 10 uur als hun gasten verwacht dus doen we dit via de voordeur van de distilleerderij, die om de hoek ligt van onze  eigenste voordeur.

Het is blijkbaar de manager Eddie McAffer die ons meteen door zijn distilleerderij zal mee nemen. Waarom ook niet?

foto: Marc

foto: Werner

 

 

 

foto: Werner

Eddie McAffer

foto: Wim

 

 

Eddie McAffer zal volgende week verkozen worden tot Distillery Manager of The Year maar noch hij, noch wij weten dit nu al. De brave man is al meer dan 40 jaar actief op de distilleerderij en heeft alle jobs in de distilleerderij doorlopen tot waar hij nu staat: met zijn voeten op de moutvloer in de kiemende gerst terwijl hij ons uitlegt dat Bowmore een 30% van de totale behoefte aan gemoute gerst nog zelf mout. De distilleerderijen die nog zelf een gedeelte mouten, of zelfs de volledige 100%, op hun distilleerderij kan je op anderhalve hand tellen, waarvan er toch 3 zich op dit eilandje bevinden.

 

 

Samen met ons doorloopt Eddie de fases waar hij als jongen, en later als man, actief was op de distilleerderij. Er zullen maar weinig mensen oudere Bowmore's gedronken hebben waar Eddie niet op een of andere manier heeft aan meegewerkt. 

Voor één van onze vrienden is het zijn eerste distilleerderij bezoek, en zo belandt hij uiteraard even later mee in het productieproces, nadat Eddie het even heeft voorgedaan.

foto's: Werner

 

 

 

 

foto's: Werner

 

 

 

 

Een echte, maar doet z'n job toch met minder passie dan onze Carl.

foto: Dirki

 

 

 

 

foto: Dirki

 

 

 

Eenmaal de gerst voldoende heeft gekiemd wordt alles naar de geperforeerde droogvloer getransporteerd die we onder het pagodedak kunnen vinden. 

foto: Johan

Pagodedak

Binnen in de kiln, onder het pagodedak

foto: Werner

 

Eerst wordt er enkele uren met turf gestookt in de kachel onder de vloer. Hierdoor komt de gerst in contact met de turfrook wat een rokerig karakter aan de mout, en dus later ook aan de whisky, zal geven. 

Momenteel zitten we al in de volgende fase waarbij er hete lucht door het graan wordt geblazen om het kiemproces volledig te stoppen.

 

foto: Dirki

Rakelmechanisme in de kiln

Kattebelletje voor de stoker

foto: Wim

 

 

 

 

VORIGE PAGINA
Dinsdag 26/03/2013 (Deel 1/6)

VOLGENDE PAGINA
Dinsdag 26/03/2013 (deel 3/6)