VORIGE PAGINA
Pagina 8/12

WWW.100PROOF.BE

VOLGENDE PAGINA
Pagina 10/12

 

 

PAGINA 9 / 12

 

 

 

De ontvangst is hartelijk in het warme en gezellige bezoekerscentrum dat er nog niet was tijdens ons vorige bezoek nu 10 jaar geleden. Niet dat we hier vandaag de enigste bezoekers zijn, maar wel de enigste 2 die een upgrade van de distillerderij tour hebben gevraagd en gekregen. We krijgen niet alleen ieder onze Chesterfield toegewezen, maar ook onze eerste whisky van deze Schotland reis. De Glen Garioch Vintage 1995 terwijl de distilleerderij film voor ons ten toon wordt gespreid.

foto: Werner

 

 

 

 

foto's: Werner

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

We mogen op tour met een oud-werknemer die ons zijn wistje-datjes vertelt over 'zijn' tijd op deze distilleerderij. Dit geeft telkens een meerwaarde aan een distilleerderij tour. De tour start op de oude moutvloeren die hier nog in bedrijf waren tot 1994. De eigen gemoute gerst had een meer rokerig karakter dan de huidige aangekochte en reeds gemoute gerst die industriëel is gemout. En dat verschil zullen we later op deze tour te proeven krijgen, aldus onze gids.

De oude 'Steeping Vessel' waar de gerst in water werd ondergedompeld

foto: Gunter

 

 

 

foto: Gunter

Het vuur onder de kiln

foto: Werner

 

 

 

 

foto: Werner

De geperforeerde vloer boven in de kiln

 

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

 

We vernemen ook dat de distilleerderij sinds vorige nacht genoodzaakt werd om de productie te stoppen door een defecte boiler. Enkele washbacks staan nog wel gevuld en zijn aan het gisten. Dus er is nog leven in de brouwerij euh.. distilleerderij, zij het natuurlijke werkingen. Vergekijkbaar alsof je gisteravond in een Indisch restaurant zou hebben gegeten. Ondertussen komen we ook te weten dat binnen 2 weken de 'winter barley' zal binnenkomen en dit toch een ander eindproduct zal opleveren.

 

 

 

 

 

foto: Gunter

Leeggoed van de gist (geen recupel)

 

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

foto: Gunter

 

 

 

 

 

foto: Werner

Spirit Safe

 

 

 

 

 

De distilleerderij heeft ook zijn eigen 'security' in dienst. Dit klinkt nogal serieus als je er niet bij was. Hij wil liever anoniem blijven voor zijn eigen jobveiligheid. Het is alsof we middenin een aflevering van de VTM serie 'Safety First' verzeild geraken . We belanden van de ene sketch in de andere en zien als enigste al gauw de humor er van in. Maar dit is niet het opzet van de securityman. 
Onze tourgids bezorgt de security de sleutels van het warehouse zodat hij officiëel deze kan openen voor ons. Er ligt hier immers een lekker rijp vat klaar waar we zo meteen een fles zullen uit trekken. De laatste fles die we nog nodig hebben voor de line up van onze clubtasting van 26 Januari. Eenmaal de poort open verschijnen er 'toevallig' enkele buurtbewoners die hun hond 'plots' moeten uitlaten en door de poort mee met ons naar binnen glippen. Ook zij mogen eerst mee proeven van het 'geopend vat' alvorens wij zo meteen een fles zullen afvullen. De lijn tussen humor en realiteit is soms héél dun in Schotland. Mede daarom ...

foto: Gunter

 

 

VORIGE PAGINA
Pagina 8/12

WWW.100PROOF.BE

VOLGENDE PAGINA
Pagina 10/12