DAG 13 |
Dag
13 : Toch nog whisky !
Volgens het
Schotse weerbericht zaten we vanaf de middag in een heuse depressie,
maar toen we ’s morgens de gordijnen opentrokken leek dat nogal mee te
vallen met dat weer. Maar
geen nood, plan B lag klaar.
In de voormiddag reden we naar het hart van de Trossachs voor een gesplitste activiteit. Martine nam een boottocht met het stoomschip Sir Walter Scott op Loch Katrine |
Stoomboot Loch Katrine |
Ik ging ondertussen wat
verderop wandelen naar de top van de Ben A ‘an, een makkie van amper
|
|
Ben A'an |
Erica en Calluna |
Veenvegetatie |
Loch Katrine |
Na de wandeling pikte ik Martine op en in Brig o’ Turk vonden we als bij toeval een gezellig restaurantje, The Byre Inn.
De openhaard brandde, ideaal voor de verkleumde ledematen, op alle tafels stond een gezelschapsspel maar bovenal overheerlijke maaltijden werden hier tevoorschijn getoverd.
Nu wisten we eensklaps waarom we nog geen everzwijnen hadden gezien. Hier lagen ze gewoon op ons bord onder vorm van worsten, opgediend met een flinke portie linzen. Weer een adresje om in te kaderen. |
|
Ons middagmaal in 'The Byre Inn' |
The Byre Inn |
Buiten kleurde de
lucht grijs, echt grijs. Tijd
dus om plan B ook effectief uit te voeren.
Met de wagen reden we via de South Loch Earn Drive naar Crief.
Dat doe je éénmaal en nadien nooit meer : een
|
Ons avondmaal op vier poten |
Het landschap naar Crief veranderde. Dit waren niet meer de beboste Trossachs.Misschien hebben jullie het nog niet gemerkt maar plan B is steeds sterk gerelateerd aan het clubgebeuren en dus juist, een bezoek aan een whiskydistilleerderij en ditmaal zowaar de oudste van Schotland.Officieel dateert Glenturret van 1775. Het is een kleine distilleerderij in vergelijking met vele andere maar vooral bekend om zijn meest verkochte whisky wereldwijd, The Famous Grouse. En naast de korhoen kon je niet naast kijken.Ook hier viel meteen de netheid op en de prachtig geschilderde gebouwen.Op de parking stond nog een oldtimer, een auto van het merk Alvis. Dit was een Brits merk dat in de jaren ’50 roemloos is ten ondergegaan na de overname door Rover.Opvallend
centraal staat ook de ode aan Towser, de huiskat dit een record aantal
muizen ving, ook zijn opvolger liep hier nog rond.
|
|
Welcome @ the Famous Grouse |
Alvis, my next car |
De koeien zullen weer lachen |
Glenturret Distillery |
Om een voor mij onduidelijke reden kregen we de Celebration Tour aangeboden voor de prijs van Experience Tour. Maar heb jij hierover iemand horen klagen ?
Fotograferen binnen kon niet wegens productie. De jonge Stuart nam ons mee op sleeptouw doorheen de fabriek. De hele rondleiding was mooi opgebouwd en nadien kregen we een eerste stevige dram Famous Grouse aangeboden samen met een geurkaart om toch de verschillende componenten in de blend te leren ontdekken : chocolade, citrus, turf en vanille. Niet voor niets maken Macallan en Highland Park deel uit van deze grote blend.
Dan volgde een filmpje met vooral aandacht voor het ganse marketingconcept rond de Schotse korhoen. Het geheel werd besloten met een range van diverse Famous Grouse-whisky’s : 10y, 15y, 21y en 30y in een line-up. |
|
Famous Grouse |
Tasting line-up |
Spirit vat met zijn bewaker |
Stillhouse |
Maar desondanks
was ik toch op mijn grote honger blijven zitten want ik wilde absoluut
Glenturret als single malt proeven.
Tot op heden was dat voorrecht mij nog niet te beurt gevallen.
In de belendende fraaie shop kreeg ik van een lieve mevrouw
zonder problemen de 10y te proeven : bewaard in Bourbonvaten, fruitig,
een ideale zomerwhisky. Lekker
maar niet echt mijn ding. Toen
ik verder bleef doorvragen over productieproces en percentages single
malt kwam ene Richard er bij. Die
toverde de 15y te voorschijn. Wat
een verschil : een complexe, veelzijdige, donker amberkleurige whisky,
spicy en met appelsien. Waar
sherryvaten toch dienstig en interessant kunnen voor zijn.
De beslissing was snel genomen. Er zal nog wel een plaatsje zijn
in de kast. Nadien bleek
deze Richard nog andere Belgen te kennen : ondermeer onze eigen
clubgastspreker en lid Eric Vermeire.
Eric was ooit een collega van Richard en bij deze, Eric, de
oprechte groeten van Richard. Wonderlijk
hoe klein de whiskywereld toch is.
|
Loch Earn |
Het centrum van Crieff viel ons wat tegen, op een doordeweekse maandagavond was hier niet echt veel te beleven. Maar geen nood, aan de oevers van Loch Earn vonden we een gezellige pub voor onze knorrende magen na zoveel degustiefjes. We vonden precies wat we nodig hadden : Sirloin steak.Op radio BBC
Schotland liep een reportage over Orkney.
In de buurt van de ring of Brodgar waren beschilderde stenen uit
die tijd gevonden. Verder
onderzoek moet nu uitwijzen wat hiervan de betekenis is.
In de bar van het hotel nog een laatste slaapmutsje. De uitbater was onherkenbaar. Een douche, een scheerbuurt, een wit hemd en zwarte broek hadden van hem een andere man gemaakt. Op de kamer werden de valiezen herschikt en terug ingepakt. Het aftellen was eigenlijk begonnen. |
Hotel Munro Inn |
Whiskyruimte hotel Munro Inn |