Doordat we op zoek zijn naar iets wat enigszins op een distilleerderij zou kunnen lijken, zijn we ze zojuist al voorbij gereden. Gelukkig biedt het naambord uiteindelijk zekerheid. Even denken we aan open gistkuipen als we de lege viskweekbassins zien liggen, heel even maar.Eigenlijk weten we niet goed wat te verwachten van deze nieuwe distilleerderij. We zijn dan ook benieuwd naar wat we op het erf nog allemaal gaan tegenkomen. We worden verwacht. Samen met een Nederlands gezin, en ook de twee mannen die we net gekruist hebben op hun en onze zoektocht naar deze distilleerderij, komen we samen in het hoofdgebouw. |
|
foto: Werner |
Abhainn Dearg Distillery |
foto: Werner |
Wash & Spirit Still met hun open houten worm tubs. |
Mark (everyone calls me Marko) Tayburn neemt meteen met veel gevoel voor humor het woord. Het is immers zijn distilleerderij. Marko is geboren en getogen op het eiland Lewis. Voor hij dit project op deze oude viskwekerij opstartte, was hij actief als schroothandelaar (salvage) in Stornoway. Hij vertelt met passie en fierheid over datgene wat hij hier allemaal heeft gerealisseerd, en terecht. Sinds september 2008 vloeit hier terug spirit uit de stills. Deze hebben toch wel hun eigen karakterstieken en zijn speciaal van vorm. Het was 164 jaar geleden sinds hier voor het laatst legaal gedistilleerd werd, op deze buitenste Hebriden. Volgens Marko zijn principes moet de spirit als hij uit de still komt al lekker zijn, zonder verdere rijping. Zo was het vroeger, en als het aan Marko ligt, zou het nu nog steeds zo moeten zijn. Het mag dan wel pas na 3 jaar rijping officiëel whisky heten, dus liggen er hier wel degelijk vaten te rijpen. Hij laat ons dan ook meteen de new make spirit proeven om zijn punt duidelijk te maken. |
|||
foto's: Werner |
Marko Tayburn |
We begrijpen Marko als hij dit highly drinkable noemt. De gebruikelijke peerdrops zijn ver te zoeken. Wel grassig, moutig en kruidig, alsof er al rijping heeft plaatsgevonden en hier gaan we weer: ... den alcohol stoort niet.Hij vraagt ons uitdrukkelijk of we het zeeklimaat (lees: zout) in onze spirit proeven, iets wat hij duidelijk belangrijk vindt in zijn produkt, daar de distilleerderij vlak bij de oceaan gelegen is. Nog niet, antwoorden we. Hij zal dit enkele minuten later nog eens aan ons vragen, alsof hij bang is dat er niets maritiems in zijn eilandwhisky zou terechtkomen. Maar wie zijn wij ten slotte.Marko wijst ons op de vorm van de stills. Deze zijn gebasseerd op die van de illegale stills die dit eiland rijk zijn/waren. De vorm geeft ook meer kopercontact aan de spirit, wat volgens Marko mee aan de basis ligt van de zuivere smaak van die new make spirit. |
|||
Spirit Safe |
foto: Gunter |
foto's: Gunter |
De 2 roestvrij stalen mashtuns die elk 500kg mash aankunnen. |
De perforatievloer en de mengbladen in een mash tun. |
1 van de 2 Washbacks gemaakt uit Douglas Fir |
foto's: Gunter |
De Low Wines en Feints Receivers (2 linkse) en rechts de Spirit Reciever. |
foto's: Werner |
De gemoute gerst wordt in big bags aangekocht vanop het vasteland. Marko vertelt hier graag bij dat hij absoluut in de toekomst zelf wil gaan mouten met lokaal geoogste gerst. Zodoende de gemaakte spirit als 100% Lewisian kan bestempeld worden. De gerstsoort die hij hierbij wilt gaan gebruiken is geen onbekende in de whiskyindustrie, maar wel eentje die de dag van vandaag minder gebruikt wordt, namelijk de Golden Promise.
Marko laat ons ook nog het warehouse zien, en de aanpalende bottelhal :-) |
||
foto's: Gunter |
foto: Gunter |
Het Warehouse |
foto: Werner |
Een uniek warehouse. Hier is zoveel meer te zien en te beleven dan in eender welke warehouse in Schotland, ondanks de beperkte hoeveelheid aan gestockeerde vaten.Hier vind je ook nog overblijfselen van de viskwekerij, alsof deze morgen opnieuw in gebruik kan genomen worden. Water stroomt nog steeds door de visbakken.Water dat ook voor de distilleerderij wordt gebruikt en afkomstig is van een riviertje dat uit de heuvels stroomt.Het is aan deze rivier dat de distilleerderij zijn naam te danken heeft: Red River (Abhainn Dearg). |
|
foto: Werner |
foto's: Gunter |
foto: Werner |
foto: Gunter |
foto: Werner |
foto: Werner |
Bottelarij |
Marko laat ons een staal proeven van eentje die slechts 4 maanden op een Pedro-Ximenez Sherry vat heeft gerijpt. De spirit smaakt naar whisky en naar nog. Nu we geproefd hebben welk potentieel deze spirit heeft, zijn we er zeker van dat Marko's aanbod kleiner dan de vraag gaat worden. En ook al was het slecht spul, wat het absoluut niet is, dan kon het nog als gimmick gaan uitverkopen, deze toekomstige whisky uit de buitenste Hebriden.We raken in gesprek met het Nederlands koppeltje, terwijl hun zoontje volop plaatjes schiet van deze ongewone omgeving. Sympathieke mensen, én de man blijkt ons te kennen uit de "Whiskypassion" en het bezoek aan onze website! |
|
foto's: Werner |
De vraag wordt aan Marko gesteld, door de andere twee aanwezigen, of
er niets kan worden gekocht van datgene hij al gedistilleerd heeft. Met
eerst een beetje twijfel op zijn gezicht, vertelt Marko ons dat er wel
een voorraad 0,5L flesjes staan die moeten worden verzonden, maar dat er
nog wel eentje kan worden afgenomen. Voor de zekerheid roept hij Eilidh
erbij. Deze jonge dame blijkt Marko's stiefdochter te zijn, en volgens
hem is zij hier baas. Iets wat zij bevestigd. Ja, humor schuilt hier
achter elk hoekje.
|
||
Eilidh Duncan |
foto: Werner |
foto's: Werner |
We vertellen Marko wat onze ludieke missie tijdens deze reis is, en dat we nu de meest westelijk gelegen Scotch Malt Whisky Distillery hebben gevonden.Voor hij op zoek gaat naar het eerste afgevulde vat (september 2008), laat hij ons een staal proeven dat meer dan een jaar rijpt en dat hij uit een bourbon barrel neemt. Daarbij kijkt hij voortdurend over zijn schouder om te kijken of de excise man er niet aankomt. Uit wederzijds respect vult hij nog een staalfles dat we meekrijgen. Zo kan de chauffeur vanavond voor het slapengaan ook iets drinken. |
|
foto: Werner |
foto: Werner |
Het eerste afgevulde vat wat volgend jaar in september, na drie jaar wachten, whisky zal bevatten. |
Nog voor ook wij afscheid nemen wil Marko ons nog iets laten zien. Achteraan in een bijgebouw staat zijn "illegale" still weggemoffeld. Deze is zijn inspiratie geweest voor zijn eigen distilleerderij. Marko vertelt over de hoogdagen van de ontelbare illegale distilleerderijen die dit eiland rijk waren. Ontelbaar omdat er geen waren ;-)Zo kwamen in vroegere tijden de excise men steeds aan land in Stornoway. Nog voor ze voet aan wal hadden gezet, had het nieuws zich al over het hele eiland verspreid. De aansluitingen werden van de illegale stills getrokken en de lochs ingerold. Door de openingen stroomde het water naar binnen en deed de still op de bodem zinken. Als de kust terug veilig was werden ze dan terug boven water gehaald. Marko wijst op onze streekkaart gaelische plaatsnamen aan die verraden dat daar vroeger illegaal werd gedistilleerd.Zijn illegale still staat hier louter als display. Zoals ik al zij: humor schuilt hier achter elk hoekje. De aangesloten gaspit onder de still heeft toch wat weg van een "levend" museum.Marko had de toestemming van customs & excise om met deze still te werken tot zijn eigen distilleerderij in productie kon.Marko heeft ons met veel plezier meer tijd gegeven dan hij eigenlijk had. De eilandenmentaliteit zeg maar. Met een goed gevoel over deze unieke distilleerderij verlaten we z'n erf. Nog even op de GPS onze positie checken, of we echt wel zoveel westelijker zitten als de Kilchoman Distillery op Islay. |
|
foto: Werner |
foto: Werner |
Een kleine lengtegraad westelijker gelegen dan de op één na 'most westerly scotch malt whisky distillery in the world' : Kilchoman Distillery. Kilchoman, die deze titel 3 jaar lang kon dragen, totdat in september 2008 deze Abhainn Dearg Distillery is begonnen met distilleren. 'I think we've got a winner' |