MAIN

DEEL 2/3

 

 

 

DONDERDAG 13 MEI 2010

No Line On The Horizon

 

 

 

 

foto: Gunter

 

 

Na het full cooked breakfast in onze B&B te Beauly, zetten we opnieuw koers richting westkust van de Highlands, zij het deze keer de noordelijke Highlands.

De weg er naartoe doorkruist een mooi stukje ongerepte natuur, met panorama's waar de Highlands voor gekend staan. Enkele druppels, zonnestralen en wolken wisselen elkaar in een hoog tempo af, geholpen door een vrij strakke wind.

Eén CD van U2 verder zien we aan de oevers van Loch Broom het plaatsje Ullapool al liggen.

 

 

 

foto's: Gunter

 

 

Ullapool is ontstaan tijdens de hoogdagen van de haringvangst op het einde van de 18e eeuw. Toen was er hier behoefte aan een vissershaven. Ze doet nog steeds dienst als vissershaven, maar hier is ook het vertrekpunt van de ferry die je naar het grootste en noordelijkste eiland van de buitenste Hebriden brengt: Isle of Lewis. Hierdoor strijken er ook veel toeristen neer in dit charmant en ondertussen zeer toeristische plaatsje, en heb ik in één van de vele souvenierswinkeltjes al vlug een Schotlandkalender 2011 gevonden. Eén opdracht van deze reis toch al volbracht.

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

Vaarroute

Wegvaren uit Ullapool.

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Gunter

 

 

 

 

 

De 2,5u durende overtocht begint met spectaculaire vergezichten die reiken tot op het eiland Skye, waarbij diens bergketen The Cuillins zelfs van hieruit indruk maken.

De wind doet ondertussen flink z'n best om iedereen van het buitendek te verjagen. Enkel de 2 die hards houden het nog lang genoeg vol om het laatste stukje vasteland te bewonderen, alvorens deze hun verdiende pint of Tennents gaan nuttigen in de bar. 

Eens we op de open zee komen en het ruige landschap hebben achtergelaten, komen we toch wel in vrij woelig vaarwater terecht. We moeten onze pinten goed vasthouden in de bar, en er ook voor zorgen dat we ze niet te vol laten, om ongelukken te vermijden. Met dit laatste hebben we weinig problemen. 

Door de patrijspoorten in de bar zien we buiten dat de horizon is verdwenen. De ferry is door de ruwe zee zo scheef komen te hangen, dat we enkel en alleen lucht te zien krijgen. De intro naar het U2 nummer "No Line On The Horizon" is daarmee al aangezet.

 

foto: Werner

 

 

 

 

NO LINE ON THE HORIZON

ALBUM : NO LINE ON THE HORIZON
JAAR     : 2009

foto: Werner

 

 

 

 

 

Even na de middag bereiken we de haven van Stornoway, de hoofdplaats van Lewis en ook meteen de Outer Hebrides. In dit stadje woont 20% van de totale bevolking van deze eilandenarchipel.

Een doortocht door het stadje zelf oogt grauw en sober, maar dit kan deels aan het grijze weer liggen. We trekken niet te vlug onze conclusies, maar we hebben geen tijd om op de eventuele zon te wachten. 

Op onze GPS tikken we Carnish in, dat ook op dit eiland gelegen is. Even buiten het centrum van Stornoway houden de tweevaksbanen op te bestaan, en belanden we tussen grote turfvlaktes op single track roads met passing places

foto: Werner

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

 

 

Eens we het binnenland hebben doorkruist komen we terug in kleurrijker gebied, daar waar de Atlantische Oceaan zich laat opmerken.

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

 

Onze GPS stuurt ons naar Carnish, maar niet naar de door ons gezochte distilleerderij. Wel naar weer een prachtig strand en enkele eenzame huizen. Onderweg draait een tegenligger zijn raampje open en vraagt de chauffeur ons of wij misschien weten waar "The distillery of Marko" gelegen is. De zoektocht eindigt wanneer we aan een oprijlaan een replica zien staan van een schaakstuk (een ridder). Wie reisinformatie over de buitenste Hebriden opzoekt, zal ongetwijfeld de vermelding naar de Lewis Chessmen zijn tegengekomen. 78 Uit walrus-ivoor gemaakte schaakstukken zijn in 1831 onder een zandbank hier in de baai van Uig gevonden. De schaakstukken zelf zijn tijdens de 12e eeuw gemaakt in Noorwegen, toen deze buitenste Hebriden nog eigendom van Scandinavië waren. Er is héél wat controverse ontstaan over wie de originele schaakstukken mag houden. 67 Stukken staan in het British Museum te Londen, en de overige zijn te bezichtigen in het koninklijk museum te Edinburgh. De Abhainn Dearg Distillery heeft, gelukkig voor onze oriëntatie, 2 houten replica's aan zijn oprijlaan staan.

foto: Gunter

 

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

MAIN

DEEL 2/3