PROSPECTIEREIS SPEYSIDE 2010 28/09/2009 - 02/10/2009 |
Pagina 1/5 |
"Niet dat een clubreis pas kan slagen
als er vooraf een prospectiereis is ondernomen,
|
Voor we onze ISLAY 2006 clubreis ondernamen, zijn we (het
clubbestuur) een half jaartje eerder op prospectie geweest naar
dit magische eiland. Elk excuus is natuurlijk een reden om dit prachtige eiland
nogmaals te bezoeken. De daaropvolgende clubreis naar ISLAY
werd een groot succes, misschien dus wel mede door die prospectiereis...
en waarschijnlijk ook door alle vorige Islay reizen.
|
Uit mijn notitieboekje werd een ideetje geplukt dat te combineren viel met een prospectiereis voor SPEYSIDE 2010. Ik wilde Ben Nevis Single Malt gaan proeven op de top van de Ben Nevis. Misschien dat hij daar w e l lekker is. Twee reizen in één klap dus. Ook Marc (Lidnr.23) wilde dit avontuur niet aan hem laten voorbijgaan. Op maandagochtend 28 september 2009 stapten we met z'n drieën in Brussel-Zuid op de Boeing 737. Er werd Marc gewezen op de zwijgplicht die hij op zich moest nemen, eenmaal we terug thuis onder de andere leden waren. Dit maakt alles leuker en spannender voor zij die zullen inschrijven voor deze clubreis. We waarschuwden Marc dat dit niet makkelijk zou zijn. De Ben Nevis trip staat ondertussen uitvoerig beschreven in een mooi verslag. Dit vind je nog steeds hier terug. Voor het verslag van de prospectiereis kan je nu verder naar onder scrollen. |
|
foto: Gunter |
Maandag 28 September 2009Onze eerste afspraak in Schotland: Tullibardine Distillery in Blackford. Deze werd door het bestuur al in 2005 bezocht als halte op de weg naar Shetland. We waren toen aangenaam verrast door deze distilleerderij en ook door haar manager John Black. Deze heeft ons toen uitgebreid ontvangen en in de watten gelegd. Benieuwd hoe het er nu aan toe gaat, daar deze distilleerderij op onze reisweg naar Speyside ligt. Deze kan uitzonderlijk ook op zondag bezocht worden en staat dan ook geprogrammeerd op onze SPEYSIDE 2010 clubreis. |
|
foto: Gunter |
foto: Werner |
De vriendelijke tourguide Margaret verwacht ons en neemt ons mee voor een uitgebreid bezoek doorheen de werkende distilleerderij. Al gauw merkt ze aan onze vragen dat we niet enkel geïnteresseerd zijn in het afgewerkte product en dankzij haar sluit de production manager zich dan ook bij ons groepje aan. Deze laatste voorziet alle vragen van een antwoord en niets is dan ook teveel gevraagd! We mogen ook proeven van elke fase in het whisky maken. |
|
foto's: Werner |
foto's: Werner |
Margaret heeft de sleutels van Warehouse
No.4. Lucky Us!!
|
|
foto: Werner (°1973) |
foto: Marc |
foto: Marc |
foto's: Werner |
foto's: Werner en Marc |
We ruilen hun streekproduct tegen het onze. Daar het hunne bij ons thuis in de shops te vinden is, maar het onze niet in hun shops, wordt dit gebaar door beide partijen heel erg geappreciëerd. Margaret vertelt ons nog dat we nu aan onze tasting kunnen beginnen in de tastingruimte. Euhh?? |
In die sfeervolle modern aangeklede tastingruimte zijn alle courante Tullibardine bottelingen naar believen beschikbaar. Dit is goed nieuws voor zij die geen Avis huurwagen hoeven te besturen.Zij die wel een wagen hoeven te besturen nemen
ondertussen een interview af met Margaret voor "het 12-vragen interview" op
onze website. Marc en Gunter zijn echter vrij solidair. Na de
voorbije straight from the cask tasting in het warehouse, had je
al een hoogtepunt dat maar moeilijk kan overtroffen worden. Vandaar.
|
|
foto: Werner |
foto: Werner |
Margaret & het 12 vragen interview |
In het Tullibardine 1488 restaurant
overschouwen we alles nogmaals achter een kom tomaten & paprika
soep. Door de typische Schotse structuur van de soep, lukt het even om
je lepel er in recht te zetten. Doch dit geheel ter zijde.
|
||
Larick B&B, Newtonmore |
foto: Marc |
Dinsdag 30 September 2009
Onze gastvrouw, Amanda Frazer, had deze dag gisterenavond, bij tea & biscuits, voorspeld als een regenachtige dag. Ze deed dit aan de hand van on line weersvoorspellingen, dus geloofden we haar. Geen Ben Nevis vandaag, maar verder prospectie uitvoeren voor de clubreis. Het is zowieso een win/win situatie.Na Amanda's stevige cooked breakfast gaat het richting Aberlour. De ruitenwisser dient op interval gezet te worden, of zoals ze het hier noemen: 'Drizzle' stand. |
|
foto: Marc |
Net voor het binnenrijden van de dorpskern van Aberlour, nemen we het weggetje dat rechtsomhoog gaat naast de wegwijzer naar het Dowans Hotel. Dit hotelletje is op papier een hotel dat op maat voor ons is gemaakt. Klein, familiaal, gezellig (zowel binnen als buiten), binnen de prijscategorie en nog een groot pluspunt: centraal gelegen voor onze activiteiten gedurende de Speyside clubreis. |
|
foto: Werner |
foto: Gunter |
Verschillende onafhankelijke positieve recensies, en de vrij betrouwbare gradatie van de Scotish Tourist Board, maken dat dit bezoek aan het hotel misschien wel overbodig is, maar nu hebben we met onze eigen ogen kunnen vaststellen dat alles klopt. Kevin, de hotelmanager, noteert onze reservaties voor de 4 nachten in februari die we hier met 16 leden gaan verblijven. Diner + Bed&Breakfast en 2 maal lunch. Met een goed gevoel verlaten we dit hotel dat uitkijkt op de valei van de Spey rivier. Beneden aan de voet van de heuvel, bevindt zich op wandelafstand de Aberlour Distillery.In die Aberlour Distillery worden we hartelijk ontvangen in hun bezoekerscentrum. De distillerytour voor februari wordt vastgelegd. Het maximum van 16 deelnemers wordt net gehaald. En wij verder. Naar Glenfiddich en dus ook The Balvenie. |
We komen hier louter om onze Conoisseur Tour's te boeken bij Glenfiddich en The Balvenie. Ook de groepslunch willen we hier in hun gezellige restaurant laten doorgaan. Allemaal geen probleem, alleen dat er momenteel op de door ons gekozen datum, 15 februari 2010, nog geen werkschema opgesteld is voor The Balvenie. Geen productie wil ook zeggen geen tours op The Balvenie. Binnenkort moet ik terug contact opnemen om zekerheid te hebben over dit alles. Spannend... of is dit stress? |
|
foto: Werner |
foto: Gunter |