ON TOUR MAIN PAGE

 

ORKNEY 2008

100PROOF.BE

WOENSDAG 04 JUNI 2008
Deel 1 / 3

DINSDAG Deel 3/3

WOENSDAG Deel 2/3

 

 

 

 

J'O en Geert, onze twee joggers, arriveren fris en monter aan de ontbijttafel. Op de vraag of er buiten nog steeds veel midges zijn, antwoord J'O, net zoals hij dit gisterenavond deed,: 'bwa, dat valt wel mee'. Ok, we weten voldoende. We maken ons klaar voor vertrek en proberen hierin zo weinig mogelijk midges mee in het busje te nemen. Dit zijn niet het soort verstekelingen die we zoeken. Het beloofd weer prachtig zomerweer te worden.

 

foto: Werner

foto: Dirk

 

 

Aan het begin van de Glen Coe vallei houden we halt om de densiteit van de midges te contoleren.

 

Geert, de stiekemerd, had een fles Clynelish Cask Strength, enkel te verkrijgen op de distilleerderij, meegesmokkeld. Ter ere van de geboorte van zijn zoon en de moeder van zijn kinderen, die daarom voorlopig even ex- lid van 100°PROOF is, trakteerde hij ons op deze zwaar onderschatte dram. Slainte!!

 

foto: Gunter

 

 

foto's: Werner

 

 

 

Deze Glen Coe vallei waar we dadelijk doorheen rijden,
staat niet alleen bekend om zijn prachtige landschappen, maar ook geschiedkundig is dit een belangrijke plaats. Woordvoerder maakt van deze stilstand gebruik, om het verhaal te doen van de gebeurtenissen in 1692. Leden van de Clan Campbell hebben hier toen een slachtpartij aangericht ten koste van de Clan MacDonald. Niet alleen de doden, maar ook de manier waarop dit allemaal heeft plaatsgevonden heeft bij de Clan MacDonald diepe wonden nagelaten. (Wie graag de uitgebreide Engelse versie van dit verhaal wil lezen, kan dit hier doen.)

foto: Dirk

 

 

In de vallei wordt duidelijk wat Schotland is. 
We moeten verscheidene keren halt houden om dit weidse landschap te kunnen vatten. Iedereen slaat aan het filosoferen.

 

foto: Kris

 

 

foto: Dirk

 

 

 

foto's: Werner

 

 

 

 

Ter hoogte van de hoogvlakte van Rannoch Moor houden we opnieuw halt. 

Zei daar iemand glazen meenemen? 

foto: Dirk

 

 

foto: Gunter

foto: Dirk

foto: Werner

 

 

Bovenop deze prachtige hoogvlakte, omgeven door postkaarten, schenkt Jan zijn verstekeling in. Een Clynelish van 1971 en gebotteld in 2005 voor M&H. Er moet niet voor alles een reden gezocht worden om te toasten. Zo maar dus! Past perfect in het plaatje. Het zomerbriesje hierboven in de Highlands speelt in je glas met de whisky waardoor een mooi boeket naar boven wordt gestuwd, uit het glas en in je neus. Kon je alle whisky's maar op deze manier drinken.

 

 

foto's: Werner

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

foto's: Werner

 

 

 

Omdat het reisschema niet zoveel prachtig weer voorzien had, en we dus langer buiten willen spelen dan voorzien, wordt er voor de lunch slechts een snelle tussenstop gemaakt in Luss. Dit plekje is langs de oevers van Loch Lomond gelegen en heeft alles om ons te voorzien van een snelle hap uit het vuistje. Meer verlangen we dit moment  ook niet. 

Van hieruit is het nog drie kwartierjes rijden naar de Glengoyne Distillery, waar we worden verwacht.

foto: Gilbert

 

 

 

WOENSDAG Deel 2/3