ON TOUR MAIN PAGE

 

ORKNEY 2008

100PROOF.BE

WOENSDAG 04 JUNI 2008
Deel 2 / 3

WOENSDAG Deel 1/3

WOENSDAG Deel 3/3

 

De reisleider houdt de klok scherp in het oog en naar goede gewoonte arriveren we op tijd in Glengoyne. Er zijn wat warehouses ingevallen van ouderdom. Oef, even vreesde ik dat ze opzettelijk afgebroken waren.

Deze aangename distilleerderij is gelegen in de regio: Highlands. Terwijl hun warehouses, waar de whisky ligt te rijpen, in de Lowlands gelegen zijn aan de andere kant van de autoweg.  Hun new make spirit wordt via een pijpleiding naar de Lowlands gepompt om aldaar de vaten te vullen voor rijping. Uniek. Een mooie distilleerderij waar het steeds leuk is om terug te komen.

Deze distilleerderij ontvangt door zijn goede toeristische ligging heel wat bezoekers. Wij zijn hier voor de Master Blender Tour.

foto: Gunter

 

 

Een tour die ons doorheen de de distilleerderij zal voeren tot in de blending room, waar we onze eigen blended whisky mogen gaan creëren.
Klinkt leuk en is ook leuk.

Glengoyne heeft ondertussen 9 verschillende single cask bottelingen op de markt gebracht onder de noemer "Choice's". Het verhaal achter deze 'Choice' reeks van Glengoyne gaat als volgt:
9 werknemers in de distilleerderij hebben elk een vat gerijpte Glengoyne uit de warehouses mogen kiezen die zij het lekkerste vonden.
Vervolgens werden deze gebotteld als Single Cask en sierden de naam en de foto van de desbetreffende werknemer het etiket. Zo werd er vorig seizoen op één van onze clubtastings de Peter's Choice geproefd. Een 20 jaar oude Glengoyne gerijpt op een Pedro-Ximenez Sherry Butt, dat werd gekozen door Peter Andrew, de mashman op de distilleerderij.

Deze whisky staat bovenaan de lijst met whiskyscore’s van geproefde whisky's op onze clubtastings. Terwijl de groep zich aan het klaarmaken is voor de verplichte introductiefilm, verlaat de reisleider even de groep, om tot dan toe nog onbekende redenen. Een fles "Peter's Choice" staat namelijk buiten medeweten van de leden klaar voor hem in de Glengoyne receptie. Deze fles werd getekend en van tekst voorzien door Peter himself:
' Have A Good Night, Peter Andrew'
Dit was door de reisleider reeds geruime tijd geleden aangevraagd bij Glengoyne, om zeker te zijn van een exemplaar, dat dan ook nog werd getekend. Dit exemplaar zal als verstekeling worden meegenomen, nog zonder medeweten van de leden.  

De leden die dachten dat met de Brora van gisteren alle verstekelingen gekraakt waren, zullen deze avond op het strand van Troon aangenaam verrast worden als deze bovengehaald wordt.

foto: Marc L.

foto: Werner

 

 

 

Onze gids doet nog een woordje over de Safety and health regulations, die we ondertussen al wel kennen, en dan kan de tour van start gaan. Deze safety and health regulations houden ook in dat er geen foto's mogen genomen worden in de productieruimte's.

Gelukkig bieden openstaande buitendeuren soms soelaas. Zo kan er van buitenaf binnen worden gefotografeerd.

foto: Dirk

Glengoyne Washbacks

 

 

foto: Dirk

foto: Werner

foto: Marc L.

 

 

 

Leuk is het om andere Choice's tegen het lijf te lopen. Zo zien we oa. Duncan en Ewan op de werkvloer.

 

De tour zet zich verder in de Lowlands.
In de warehouses aan de overkant van de straat dus.

 

Daarna worden we meegenomen naar de blending room, waar we onze eigen blended whisky mogen samenstellen.

foto: Gilbert

 

 

 

De tour eindigt in een climax, die in de blendingroom plaatsvindt.

foto: Dirk

 

 

 

Ieder heeft voor zich 2 flessen single grain whisky staan. Eentje van de North British, -en eentje van de Invergordon graandistilleerderij.
Het uiteindelijke doel is om een blend van 100ml te te maken, die wordt geregistreerd. Men mag hem daarna meenemen of hij mag ter plekke worden leeggedronken. Wie per toeval meer dan 100ml maakt, moet de rest zowiezo leegdrinken, vertelt de gids, “wink, wink, notch, notch”, want het voorziene staalflesje is slechts 100ml groot. Verder zijn er voor elk staalflessen voorzien met Glengoyne Single Malt, Lowlands Single Malt, Speyside Single Malt, Highlands Single Malt, Islands Single Malt en een hele rokerige Islay Malt.
We moeten eerst onze maatbeker voor de helft, dus 50ml, vullen met graanwhisky. Het basisingrediënt van een blended whisky. Vervolgens mogen we met de single malts doen wat we willen om aan de 100ml te geraken. Alles wordt gemengd in een met milliliter-schaal voorziene maatbeker. Dit is  F U N !


Alle ingrediënten voor onze blend worden genoteerd op een blad, dat dezelfde naam draagt als die we aan onze blend gaan geven. Speels en onbewust krijgen we een idee welke zware taak een master blender heeft, om steeds weer opnieuw hetzelfde smakenpalet te creëren voor zijn blend.

 

Omdat de gids de raad heeft gegeven om meer dan 100ml blend aan te maken, kunnen we, na het ruiken, ook van onze blend proeven.

foto's: Werner

 

 

 

Eén van onze leden heeft zijn kans gegrepen om een vatted malt te creëren ipv een blend, door geen graanwhisky te gebruiken. Ofwel is zijn Engels niet zo goed en heeft hij de uitleg niet goed begrepen.
Als de gids er om lacht ziet hij zijn 'misverstand' in.

't Is toch nen deugeniet zenne, Lidnr.24.
De gids schrijft 'Cheater' op het papier van lid nr.24.

We zijn allen trots op ons resultaat en de door ons gekozen namen voor onze eigenste whisky, allen single bottle whisky's. Namen zoals Werner's Choice, Dirk's Choice, Marc's Still, Smoke On The Water en zelfs eentje in het Gaelic: Phoc mo thoin (fonetisch wordt dit 'pok me hojn', en in het hedendaags Engels wordt dit 'kiss my ass'), ook ne kapoen zenne, lidnr.12.

foto's: Werner

 

 

Op de binnenkoer wil een onbekend iemand per se een foto nemen met Dirk zijn fototoestel. Ok, maar alleen als het eentje van onze groep is dan.
We've got a deal, en iedereen gelukkig.

 

foto: ?... maar wel met Dirk z'n fototoestel

 

 

 

Via de Glengoyne shop terug naar de Lowlands, waar onze busjes geparkeerd staan. In Glasgow kennen ze ook spitsuur. Hierdoor meer tijd om door de raampjes naar buiten te kijken. Groen, oranje, rood, oranje en weer groen. Dit is de volgorde die de Britten voor hun verkeerslichten hebben gekozen. Goede keuze trouwens. De busjes worden in Prestwick nog een laatste keer volgegooid en dan is het 10 minuutjes rijden naar Troon.

 

 

WOENSDAG Deel 3/3