TERUG

 

 

WHISKYCAFÉ II (06/04/2012)
Verslag & foto's: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

 

 

Aangekondigd als “nocturne” tot 21 uur, die om 14 uur begint vond dit whiskycafé II nog net een gaatje in mijn agenda.

Gezien ik die dag de nachtshift had, reed ik, pas uit bed, onder een stralende zon naar TastToe om een aantal nieuwe releases te proeven.

Zoals reeds vermeld in andere “reisverslagen” is deze weg niet echt een zware opgave.

De “heilige” wei van Werchter, de brouwerij van Haacht en voor je’t weet sta je aan de oude witloofveiling in Kampenhout, tehuis van TastToe.

 

 

 

 

 

De bottelingen stonden uitgestald, en zelfs in dit namiddagzonnetje kwamen ze al tot hun recht. Straks, als de zon ondergegaan was, bij de nocturne, zouden ze nog meer schitteren.

 

 

 

 

ARRAN THE EAGLE 12Y  46%

 

De laatste in de reeks van Peacock, Rowan Tree, Westie en zo. Ik denk vooral voor verzamelaars gebotteld. Het typische fruitige van Arran zit er natuurlijk in en ook heel wat alcohol. In de smaak zitten duidelijk wat sherryinvloeden. Rozijnen en ongeraffineerde suiker.

 

Ondertussen komt er nog wat volk binnen en ontstaan er gesprekken over, je raadt het al, whisky en aanverwanten. Herinneringen aan Guy Boyen, samen met wijlen Staf De Bolle en Bob Minnekeer een van de oervaders van whisky in België en oprichter van TastToe worden opgehaald. Machtige kerel! De gesprekspartner stelt zich voor als een der grondleggers van “Full Dram”, de whiskyclub die gehuisvest is in TastToe en nog mee opgericht door Guy. (In diezelfde oprichtingsvergadering heeft Guy zich dan direkt uitgeschreven als lid. “Zo kunnen ze onafhankelijk blijven” zei hij toen.)

 

 

 

 

 

HIGHLAND PARK 1986 25Y  53.1% SIGNATORY VINTAGE

Sinds The Nectar Signatory invoert in België is het aanbod en vooral de zichtbaarheid toch wat vergroot. Velen dachten al dat het niet meer goed kwam met Signatory. Onterecht dus. Deze Highland Park is er eentje uit de “parfumflessenreeks”. Vanille en toast in de neus. Bourbonrijping. De alcohol maakt hem een beetje dun. Highly drinkable! We vergelijken de prijs, 148 euro (-10% vandaag) met de O.B., 170 euro!

CAPERDONICH 1992  19Y  57% SIGNATORY VINTAGE

Eentje uit dezelfde reeks. Na de demolitie van de distilleerderij door buurman Forsyths, ok, hij had ze eerst wel gekocht, schuift Caperdonich centimeter per centimeter op naar cultstatus. Zo veel mogelijk proeven nu hij nog betaalbaar is luidt het devies! Deze bevat initiële rook! Echt waar! Door verschillende proevers waargenomen. Heftig en aangenaam “vuil” van smaak. Vegetaal, maar enigszins verstopt.

 

 

 

 

 

BEN NEVIS 1984 25Y  56.3%

Meegesleept door de luisterende oren vertel ik het verhaal van ons Ben Nevis avontuur, op zoek naar een voor ons lekkere Ben Nevis.

Deze is zeker niet echt slecht met zijn zacht sherrykarakter en goede sulfer ; ). Wel handig is hij in het gesprek over copieuze maaltijden met een van de andere “cafébezoekers”. Hij kan na zo’n maaltijd geen whisky appreciëren, zegt hij. Zelfs niet z’n favorieten! Bij navraag gaat het dan om geturfde of bourbongerijpte whisky’s. Met hypnotiserende stem en blik neem ik hem mee door een 7 gangen menu, zet hem daarna in een lounge op een Chesterfield, temidden van indirecte verlichting en lambrizering. Giet voor hem deze Ben Nevis in en laat hem dan proeven. Hij is mee!

Gelukkig worden de gesprekken nu overgenomen door a new arrival zodat ik me kan focussen op de nieuwe Clynelish van MoS.

 

 

 

 

 

CLYNELISH 1989 22Y  53.2% MALTS OF SCOTLAND

Al goeie recensies gehad, dus de verwachtingen zijn bij iedereen hoog gespannen. Het typische waxy karakter zit erin, alsook wat stoffig hout. Eucalyptus en beetje bitter in afdronk. Gezien het geringe aantal flessen dat beschikbaar is, weldra waarschijnlijk een collector’s item.

Tijd om geturfd te gaan! De klok stopt voor niemand en de volgende night shift wacht!

 

 

 

 

 

BRUICHLADDICH 1992 19Y  46% SIGNATORY VINTAGE

 

Een andere reeks van Signatory, de 46% ‘ers. Eentje uit 1992, dus ver van voor de overname door Mark Reynier en de installatie van Jim McEwan als directeur. Mm, that’s so interesting Mr Vaes! De whisky is licht, ruikt naar peat en citrus. Hij is heel wat beter dan de O.B.’s uit die periode (God, ik word oud!).

 

 

 

Ik heb zelfs Kilchoman nog bezocht toen het enkel nog een vervallen schuur was met wat gerst op de grond, niet te verwarren met de nieuwe schuur met gerst op de grond nu, want dat zijn de maltings! Na gebouwd te zijn, begonnen met distilleren en ne keer nen brand gehad te hebben, heeft deze farm distillery van Islay eindelijk een volwaardige whisky, zijnde 3 jaar +, op de markt. Islay Single Malt Scotch Whisky staat er trots op het label.

 

 

 

 

 

 

KILCHOMAN MACHIR BAY  46%

Genaamd naar het mooie zandstrand, op het einde van de weg als je de afslag naar de distilleerderij niet neemt. Heavily peated, of wat dacht je! Wel een beetje verrast dat de scherpe kantjes er al mooi afgerijpt zijn. In de nabije toekomst zijn er wat tastings rond Kilchoman gepland en ik meen me te herinneren dat agenda ons al voor eentje ingeschreven heeft. Goed personeel? Het is een zegen! Hetzelfde bij Kilchoman waar ene John McLellan nu al het zware werk doet!

 

 

 

 

 

 

Ik laat in’t midden of ik de Laphroaig van Signatory ook nog geproefd heb. Niet dat hij niet lekker zou zijn, maar ik wil mijn imago in sommige kringen van verantwoordelijke drinker niet kwijt spelen. En dan nu naar ’t werk! De volgende editie, Whiskycafé III dus, vindt plaats op 18 mei 2012, same place.

 

 

 

   TERUG