WHISKYCAFÉ II (06/04/2012)
|
Aangekondigd als “nocturne” tot 21 uur, die om 14 uur begint vond dit whiskycafé II nog net een gaatje in mijn agenda.Gezien ik die dag de nachtshift had, reed ik, pas uit bed, onder een stralende zon naar TastToe om een aantal nieuwe releases te proeven.Zoals reeds vermeld in andere “reisverslagen” is deze weg niet echt een zware opgave.De “heilige” wei van Werchter, de brouwerij van
Haacht en voor je’t weet sta je aan de oude witloofveiling in
Kampenhout, tehuis van TastToe.
|
De bottelingen stonden uitgestald, en zelfs in dit
namiddagzonnetje kwamen ze al tot hun recht. Straks, als de zon
ondergegaan was, bij de nocturne, zouden ze nog meer schitteren.
|
ARRAN THE EAGLE 12Y
46%
De laatste in de reeks van Peacock, Rowan Tree,
Westie en zo. Ik denk vooral voor verzamelaars gebotteld. Het typische
fruitige van Arran zit er natuurlijk in en ook heel wat alcohol. In de
smaak zitten duidelijk wat sherryinvloeden. Rozijnen en ongeraffineerde
suiker.
Ondertussen komt er nog wat volk binnen en ontstaan
er gesprekken over, je raadt het al, whisky en aanverwanten.
Herinneringen aan Guy Boyen, samen met wijlen Staf De Bolle en Bob
Minnekeer een van de oervaders van whisky in België en oprichter van
TastToe worden opgehaald. Machtige kerel! De gesprekspartner stelt zich
voor als een der grondleggers van “Full Dram”, de whiskyclub die
gehuisvest is in TastToe en nog mee opgericht door Guy. (In diezelfde
oprichtingsvergadering heeft Guy zich dan direkt uitgeschreven als lid.
“Zo kunnen ze onafhankelijk blijven” zei hij toen.)
|
HIGHLAND PARK 1986 25Y
53.1% SIGNATORY VINTAGE
Sinds The Nectar Signatory invoert in België is het
aanbod en vooral de zichtbaarheid toch wat vergroot. Velen dachten al
dat het niet meer goed kwam met Signatory. Onterecht dus. Deze Highland
Park is er eentje uit de “parfumflessenreeks”. Vanille en toast in
de neus. Bourbonrijping. De alcohol maakt hem een beetje dun. Highly drinkable! We vergelijken de prijs, 148 euro (-10% vandaag)
met de O.B., 170 euro!
CAPERDONICH 1992
19Y 57% SIGNATORY
VINTAGE
Eentje uit dezelfde reeks. Na de demolitie van de
distilleerderij door buurman Forsyths, ok, hij had ze eerst wel gekocht,
schuift Caperdonich centimeter per centimeter op naar cultstatus. Zo
veel mogelijk proeven nu hij nog betaalbaar is luidt het devies! Deze
bevat initiële rook! Echt waar! Door verschillende proevers
waargenomen. Heftig en aangenaam “vuil” van smaak. Vegetaal, maar
enigszins verstopt.
|
BEN NEVIS 1984 25Y
56.3%
Meegesleept door de luisterende oren vertel ik het verhaal van ons Ben Nevis avontuur, op zoek naar een voor ons lekkere Ben Nevis. |
|
Deze is zeker niet echt slecht met zijn zacht sherrykarakter en goede sulfer ; ). Wel handig is hij in het gesprek over copieuze maaltijden met een van de andere “cafébezoekers”. Hij kan na zo’n maaltijd geen whisky appreciëren, zegt hij. Zelfs niet z’n favorieten! Bij navraag gaat het dan om geturfde of bourbongerijpte whisky’s. Met hypnotiserende stem en blik neem ik hem mee door een 7 gangen menu, zet hem daarna in een lounge op een Chesterfield, temidden van indirecte verlichting en lambrizering. Giet voor hem deze Ben Nevis in en laat hem dan proeven. Hij is mee!Gelukkig worden de gesprekken
nu overgenomen door a new arrival
zodat ik me kan focussen op de nieuwe Clynelish van MoS.
|
CLYNELISH 1989 22Y
53.2% MALTS OF SCOTLAND
Al goeie recensies gehad, dus
de verwachtingen zijn bij iedereen hoog gespannen. Het typische waxy
karakter zit erin, alsook wat stoffig hout. Eucalyptus en beetje bitter
in afdronk. Gezien het geringe aantal flessen dat beschikbaar is, weldra
waarschijnlijk een collector’s item.
Tijd om geturfd te gaan! De
klok stopt voor niemand en de volgende night
shift wacht!
|
BRUICHLADDICH 1992 19Y
46% SIGNATORY VINTAGE
Een andere reeks van
Signatory, de 46% ‘ers. Eentje uit 1992, dus ver van voor de overname
door Mark Reynier en de installatie van Jim McEwan als directeur. Mm, that’s so interesting Mr Vaes! De whisky is licht, ruikt naar peat
en citrus. Hij is heel wat beter dan de O.B.’s uit die periode (God,
ik word oud!).
Ik heb zelfs Kilchoman nog
bezocht toen het enkel nog een vervallen schuur was met wat gerst op de
grond, niet te verwarren met de nieuwe schuur met gerst op de grond nu,
want dat zijn de maltings! Na
gebouwd te zijn, begonnen met distilleren en ne keer nen brand gehad te
hebben, heeft deze farm distillery
van Islay eindelijk een volwaardige whisky, zijnde 3 jaar +, op de
markt. Islay Single Malt Scotch Whisky staat er trots op het label.
|
KILCHOMAN
MACHIR BAY 46%
Genaamd naar het mooie
zandstrand, op het einde van de weg als je de afslag naar de
distilleerderij niet neemt. Heavily peated, of wat dacht je! Wel
een beetje verrast dat de scherpe kantjes er al mooi afgerijpt zijn. In
de nabije toekomst zijn er wat tastings rond Kilchoman gepland en ik
meen me te herinneren dat agenda ons al voor eentje ingeschreven heeft.
Goed personeel? Het is een zegen! Hetzelfde bij Kilchoman waar ene John
McLellan nu al het zware werk doet!
|
Ik laat in’t midden of ik de
Laphroaig van Signatory ook nog geproefd heb. Niet dat hij niet lekker
zou zijn, maar ik wil mijn imago in sommige kringen van verantwoordelijke
drinker niet kwijt spelen. En dan nu naar ’t werk! De volgende editie,
Whiskycafé III dus, vindt plaats op 18 mei 2012, same
place.
|
|