TULLIBARDINE TASTING
|
Verslag & Foto's: Gunter (Lidnr.01) |
De
eerste kennismaking met Tullibardine gebeurde via het boek “Mijn
favoriete whisky’s” van Bob Minnekeer. De naam klonk mooier dan de
beschrijving van de whisky, maar zoals steeds bleef het knagen dat we
die nog zelf niet geproefd hadden. De volgende fase was het passeren van
de distilleerderij, gelegen langs de A9 van Stirling naar Perth. De
moderne schoorsteen trok mijn aandacht en in het voorbijrijden ontwaarde
ik de half vergane letters “Tullibardine” op de muur. Het maakte een
wat verwaarloosde indruk. Enige tijd later kwamen we dan eindelijk een
fles tegen op het whiskyfestival in Gent. Geen slechte malt, maar de
smaak en geur van verbrande karamel deden hem wat in de schaduw staan
van al die andere die we nog aan het ontdekken waren.
|
Enkele jaren later, 100°PROOF was toen al een feit, spraken we Eric Vermeire over onze plannen om naar Shetland (*) te reizen.Hij op zijn beurt vertelde ons over de vernieuwde Tullibardine distilleerderij en zijn “nieuwe” manager. “Nieuw” is relatief, want ze hadden John Black uit zijn pensionering gehaald om het project te leiden.
Op aanraden van
Eric stippelden we een reisroute uit langs Blackford, met een VIP-tour
door de distilleerderij op het programma. Zoals met al die dingen die
Eric voor ons deed en doet zijn we hem daar eeuwig dankbaar voor.
(*) Het verhaal over ons
bezoek aan Shetland, op zoek naar de distilleerderij “that never was” vind je
|
|
John Black (Mei 2005) |
|
foto: Werner |
In de aanloop naar de release van de door henzelf geproduceerde whisky, zonder leeftijdsaanduiding, aan het einde van dit jaar, gaan we de stand van zaken opnemen bij Single Malt Whisky Shop te Zammel.
Claudia Ham en
Eric hadden James Robertson, de nieuwe International
Sales Manager van Tullibardine Distillery meegebracht.
|
|
Ook de volgende whisky’s waren van de partij: |
|
Eric Vermeire & James Robertson |
JOHN
BLACK VATTED MALT 8Y 40%
De
naam van John op de fles! Welke malts er ge”vatted” zijn, wist men
niet. Aangezien Glenmorangie hun whisky bottelt, zou er waarschijnlijk
wel Glenmorangie inzitten, werd ons verteld. Mout in de neus en purper
fruit, floraal. De “honey” versie, en dat klopt eigenlijk wel. Als
hij over de lippen gaat, voelt hij wel waterig aan. Goede drinkwhisky,
beetje plat.
|
TULLIBARDINE
1993 SAUTERNE FINISH 46%
De
Tullibardine’s worden gebotteld volgens “vintage” en niet volgens
leeftijd. Dit houdt in dat elk goed vat apart gebotteld wordt en de
flessen gelimiteerd zijn. Deze Sauterne finishes hebben goede recensies
ontvangen en met maar zo’n 260 flessen uit een vat ben ik dan ook blij
dat hij vandaag op het programma staat. Shortbread en zoet in de neus.
|
TULLIBARDINE
1993
|
TULLIBARDINE
VINTAGE 1988 46%
First
fill bourbon en sherry hogshead. Zou goed met kaas gaan, maar we wijken af. Eerst is de neus wat vaag.
Mout met bittere afdronk. Te fijn, weinig olie.
|
TULLIBARDINE
VINTAGE 1987
|
TULLIBARDINE
VINTAGE 1975 32Y 52.5%
Een
refill sherry hogshead. Likeur in de neus.
|
TULLIBARDINE
VINTAGE 1965 41.8%
De
neus van de witte velletjes op een pas gepeld mandarijntje. Sherry
hoghshead(?), second fill misschien?. Appelsien. Christmaspudding en
vanille. Citrus en citrusgras. Bubbelgum en snoep. Warmt aangenaam na.
|
Ik
zal mezelf niet verraden als ik zeg dat ik voor de laatste 3 whisky’s
gekomen ben en ik kan bevestigen dat ze de verplaatsing meer dan waard
waren. Men mag niet uit het oog verliezen dat deze kleine onafhankelijke
distilleerderij, sinds de verkoop door Whyte & Mackay en de
heropstart in 2003, vlijtig aan de weg timmert. John Black beheert de
stocks als een magiër en verrast de wereld met verbluffende
bottelingen. Zoals eerder vermeld zijn vooral de oudere vintages ware
juweeltjes, maar tussen zijn finishes zitten ook regelrechte
voltreffers, die dan ook regelmatig de vakpers halen. Eind 2009 kunnen
we dan proeven hoe hun toekomst er uit ziet, als ze de door hun zelf
geproduceerde whisky op de markt brengen. Nog jong, maar hopelijk
veelbelovend!
|