TERUG

 

09 November 2014

VERSLAG: Gunter (Lidnr.01)

PAGINA 2/2

 

 

 

Nog even passerend langs de stand van de Nectar, waar we een volgende voor onze komende clubtasting vonden. Een Ier! Daarna snel snel naar de masterclass “Nikka 80 jaar”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mario Groteklaes stelde 1 van z’n setjes Nikka Single Malts ter beschikking voor deze masterclass. Niet zomaar single malts, maar de basismalts waar heel het gamma van Nikka op gebouwd is. 

Gemakkelijkheidshalve voor de master-blender hebben ze namen als peaty & salty, woody & vanilla, fruity & rich, malty & soft  en twee versies van  sherry & sweet . 

Razend interessant én lekker.

 

 

 

 

 

Peaty & Salty

Woody & Vanilla

 

 

 

 

Sherry & Sweet

Fruity & Rich

 

 

 

 

Malty & Soft

 

 

 

 

 

 

 

 

We ontwaren ook de nieuwe Leuvense whiskyclub “Malt Monkeys” tussen het aanwezige publiek. 

 

Lucy van Arran is er ook met de ambassadeur. 

 

Bij het naar buiten gaan uit het leslokaal, zie ik weer ’n fles Yamazaki Sherry. Leeg. Populair drankje precies?

 

 

 

 

 

Hup, naar de volgende masterclass dan maar weer. Scotland vs. Japan. 

De barman uit Craigellachie neemt het op met Hakashu tegen Bowmore. 

Beiden zouden geturfd zijn, zij de Hakushu lichtjes. 8 ppm volgens Tatsuya Minagawa. Gerst heeft al een ppm gehalte van +/- 5ppm. Is 8 ppm dan wel merkbaar? Oeps. Een vraag te ver. 

Leuk is het wel, de standaard Bowmore’s en Hakushu’s nog eens naast elkaar te proeven, maar het “wedstrijdgedeelte” Scotland vs. Japan was toch niet echt aan mij besteed.

 

 

 

 

 

 

 

 

De inschenker van dienst was wel Paul Dejong, malt maniac geweest, maar de onderlegger was dan weer een foto van Yamazaki Distillery. Volgende keer dan maar geen masterclass meer voor mij?

 

 

 

 

 

 

 

 

Eenmaal terug in de bewoonde wereld vond ik mijn reisgezelschap terug aan de stand van Wemyss Malts. Deze onafhankelijke bottelaar wint meer en meer aan gravitas, niet enkel door hun recente bottelingen, maar ook door het feit dat ze een heuse nieuwe distilleerderij hebben. Kingsbarns nabij St. Andrews opent de deuren op 1 december, compleet met visitor center en al. Er wordt gemikt op een Lowland stijl met ruimte voor experimentjes. De dame die ons het relaas gaf was Ginny Boswell en zij selecteert mee de vaten die Wemyss bottelt! Mij heeft ze alleszins overtuigd.

 

 

 

 

 

 

Sluitingstijd nadert voor deze editie van SITS en we proberen onze drams nog gauw in te wisselen voor wat lekkers. Aan de stand van Nikka zien we veel “oude bekenden” maar de cirkel komt toch terug rond aan de stand van Springbank. De “nieuwe” 21 jarige, ingeschonken door Jenny helpt ons onderweg naar het Centraal Station.

 

 

 

 

 

Even niet opgelet en Jan is aan’t joyrijden op de roltrap aldaar. Gelukkig kunnen we ingrijpen voor het uit de hand loopt. Hij heeft immers nog een fles bij voor op de trein. 

De Arran Quarter Cask. In de distillery shop overtuigde hij me niet echt tussen al dat ander lekkers van Arran, maar hier, zo ’s nachts op de trein van Brussel naar nergenshuizen, komt hij best wel tot z’n recht! Slainthe!

 

 

 

 

 

 

TERUG