Woord: Gunter (Lidnr.01)
|
The Omen. Een voorteken van wat ons nog te
wachten staat? De eerste fles van deze avond heeft het niet gehaald.
Door winterse toestanden is ze niet tijdig in België geraakt en heeft
ze besloten haar verblijf in Schotland te verlengen. We hebben “in de
zeer nabije toekomst” een trip gepland naar het Mekka van de
whiskyliefhebber én de winter staat nog maar pas voor de deur... .
|
But first things first! Eerst de jaarlijkse Old Timer Tasting
bij Single Malt Whisky Shop te Zammel. Een geste van de shop naar zijn
klanten toe. Een line up van 7 whisky’s, ouder dan 25 jaar, aan elkaar
gepraat door niemand minder dan Mario Groteklaes van The
Nectar. |
|
Een collega van
de achtergebleven “1957” was dus echter wel aanwezig, de Strathisla
1950. Deze was wel geen single cask en had “maar” 40% tegen de 43%
van de “jongere”, maar wees eerlijk: hoe dikwijls krijg je de kans
om een whisky uit de jaren ‘50 te proeven! |
STRATHISLA 1950 40% GORDON & MACPHAILIn de neus direct
vanille, kalk en citroen. Droog met krenten en bitter in de afdronk. De
combinatie doet wat denken aan de “honing” in de 12 jarige OB. Warm.
Achteraan op het etiket staat dat deze gebotteld is in 2005. De
gastspreker vertelt dat deze vintage waarschijnlijk bestaat uit een mix
van bourbonbarrels en – hogsheads uit 1953 en 1955. Geen sherry dus,
ondanks de donkere kleur. Ondertussen evolueert de whisky verder in de
mond, vooral tegen het gehemelte. Vanille, zoet en fruit. Kiwi, mango en
perzik hoor ik vernoemen. Typisch wel voor oude bourbonrijping, maar
hier dun, strak en droog, geen “olie”. Gezien de leeftijd is dit
normaal. Niet uitdrogend en de tanine heeft nog zeker niet de overhand
gehaald! Het midden voelt eventueel wat waterig aan, maar de afdronk is
dik ok! Vers houtzaagsel met limoen komt ook nog. Zure mandarijntjes,
koude koffie. |
Mario vertelt
aan zijn luisteraars over het effect van rijping op de in de new make
aanwezige zwavels.
De verkoolde laag hout die ontstaat
bij het “charring” van de vaten, het uitbranden als het ware,
functioneerd als een houtskoolfilter en ontrekt de zwavelcomponenten aan
de spirit. Deze zouden anders tevoorschijn komen in uw glas als zwavel,
rubber en ongewenste off notes. |
GLENLIVET
1973 47.5% SINGLE MALT WHISKY SHOP
Inderdaad, de Single
Malt Whisky Shop is onafhankelijke bottelaar geworden! Wat direct opvalt
bij deze is de neus. Een strijd tussen vanille en toffee. Oude eik en
boenwas. Creme brulee. Olie in de body. Kruidnagel en laurier. Jonagold,
appel, Cox. Alcohol, “maar hij stoort niet”. Hints van rood fruit en
leder in de afdronk. Deze blijft plakken met tanine en thee. Peper in
water, ok. Goede toffee. Het geslaagde etiket en een gedicht van J’o
op de achterkant maken deze volledig! |
BUNNAHABHAIN
1976 45.9% SINGLE MALT WHISKY SHOP
Direct al een tweede
release van deze jonge bottelaar en wordt door het aanwezige publiek nog
beter onthaald dan de vorige schitterende botteling. Limoen, bitter.
Minder hout in de neus. Menthol en eucalyptus. Appels en amandalen. Zelf
vind ik een offnootje in mijn glas. Met wat extra lucht binnennemen
verdwijnt het echter wel naar de achtergrond. Ik kon het direct niet
benoemen en was aan oude fietsbinnenband aan ’t denken toen iemand
“Intratuin” zei. Inderdaad. Beetje humus en plantaardig (wiet!), in
combinatie met overrijp fruit. Iedereen vond hem lekker, en dat is het
belangrijkste! |
Back Label foto: Gunter |
foto: J'O (Lidnr.12) ISLAY 2006 |
Bunnahabhain from the sound of Islay |
“Old bottle
effect” Dit is wat er
gebeurt als er nog verdere oxidatie in de fles gebeurt. Onder de invloed
van zuurstof worden er aldehyden gevormd, die op hun beurt verbindingen
aangaan met andere moleculen. Nieuwe verbindingen zijn o.a. esthers,
datgene wat we waarnemen met onze neus en die voor velen zo moeilijk
zijn om te benoemen. Welke bloem ruik ik? Wat voor fruit is dit? Juist,
het zijn de vluchtigste aromas die we associeren met floraal en fruitig.
Let wel, om deze te vormen in de fles hebben we dus zuurstof, lucht, en
veel tijd nodig. Bij een perfect afgesloten fles zal dit fenomeen zich
waarschijnlijk niet manifesteren! |
BRORA 1982 52.3% THE NECTAR OF THE DAILY DRAMS
Een mond vol! En
niet alleen de naam! Het gezouten spek, mos en onderhout met het zurige,
wordt door Mario beschreven als “koeiestal”. Dit zou typisch voor
Brora zijn. De smaak is een volle attack, dan komt er een beetje
houtrook door op de achtergrond. De voorgrond bestaat vooral uit fruit.
Over limoen naar grapefruit, harde peer ook. In de afdronk zit dan nog
eens een prikkel op de lippen die te herleiden is tot blauwe, purperen
besjes. Thee en creme. HOT. Een Brora om te koesteren. In tegenstelling
tot Port Ellen worden deze stocks echt schaars! Vandaar ook de joint
venture met Whisky Agency en La Maison du Whisky om dit vat gebotteld,
lees: betaald, te krijgen. |
foto: Gunter |
Brora Distillery |
LAPHROAIG
30Y 43%
Een officiele
botteling die gelopen heeft van 1997 tot 2006. Deze is gebotteld in 1997
en dus gedistilleerd in 1967. De eerste smaak is krijt, vanille en zacht
fruit. In de afdronk is het “echte” Laphroaig met litchi als winst.
Men krijgt als het ware 2 whisky’s in hetzelfde glas! Spijtig echter
van de “maar” 43%. Toch een struikelblok bij een prijskaartje van
+500 euro. |
In 1967
schakelde men in Laphroaig over van 4 “coal fired” naar 5 “steam
heated” stills. De “wormtubs” werden vervangen door
“condensors” en de gerst werd niet langer allemaal terplaatse
gemout. Deze laatste werd besteld bij Irish Maltsters aan 40 ppm.
Geleverd werd er echter aan +/- 20ppm! Het duurde tot 1970/1971 alvorens
ze dit konden rechtzetten. Na de opening van Port Ellen Maltings, 5 km
van de distilleerderij, was het probleem helemaal van de baan en was
Laphroaig terug geturfd als voorheen. De versie die we nu drinken is van
1997 – 30 = 1967, dus minder geturfd. Voor deze werd ook meer
sherryrijping gebruikt dan bij latere edities. |
|
Stillhouse Laphroaig foto: Gunter |
BENRIACH
1975 50.6%
Eén van de kleppers
uit de herrezen Speyside distilleerderij. Fruitig met als extra
grapefruit in de afdronk. De cassis doet denken aan de Red Breast 15Y,
en die cassis is maar één item uit deze overvloedige fruitmand! Deze
zou niet geturfd zijn, maar dat is waarschijnlijk moeilijk te
achterhalen op papier, gezien de leeftijd en eigenaarswissels. In het
glas zou de grapefruit van geoxideerde turf kunnen komen, maar nu steek
ik mijn nek wel ver uit. Een gekend en ondertussen extreem zeldzaam
pareltje! |
PORT ELLEN 27Y 53% THE NECTAR OF THE DAILY DRAMS
Een botteling die de
legende bevestigt! Deze is een refill bourbon. Gerookte vis en citrus.
Eerder haven dan fruit wel. Verwant aan Coal Ila, maar zoveel meer.
Spijtig genoeg uitverkocht, want deze versie was extreem betaalbaar. Het
ene verklaart het andere waarschijnlijk. Iemand stelt voor om de glazen
voor anderen te legen. “U moet nog zo ver rijden” is de motivatie! |
Port Ellen Distillery |
De whisky’s zijn
geproefd en besproken. Mario heeft heel wat informatie verschaft over
het hoe en waarom van oudere whisky’s en dat ze soms individueel
getuigen zijn van grote veranderingen in de geschiedenis van de
distilleerderij, de industriële ontwikkelingen en de wereldgeschiedenis
in het algemeen. Heavy! Voor we blootgesteld
worden aan een cullinair hoogstandje wordt er gestemd over “de
beste” whisky van deze avond. Dit is Mario z’n dada en de deelnemers
verlenen maar al te graag hun medeweking. De score is relatief en het
eten lekker, het blikje Tennent’s leeg. Tijd voor mij om me naar mijn
werkgever te begeven. Een goedenavond nog! |