1 + 1 = 13Verslag: Gunter (Lidnr.01) |
In een ver verleden was voor mij Duncan Taylor
synoniem voor schitterende, oude en betaalbare bottelingen. De ene fles
na de andere vond de weg naar mijn whiskykast en had ik eens een
specifiek flesje nodig om ergens een punt te maken, dan kon ik in hun
range altijd wel een Glen Grant of Brora vinden. Teleurstellingen waren
er natuurlijk ook. Zo was er een bepaalde tasting waar ik dacht uit te
pakken met een Bowmore van Duncan Taylor, 36 jaar, maar ik werd
overtroefd door een andere deelnemer met een Bowmore van maar liefst 39
jaar! Ook een Duncan Taylor natuurlijk. Aah, the
memories ... .
Het fanschap ging zelfs zo ver dat er op een
geplande Speyside trip een bezoek aan Duncan Taylor in Huntly niet mocht
ontbreken. Aah, the ...,
enfin, je weet wel.
Daarna werd het in mijn wereldje echter wat
stilletjes rond DT. Ronnie, onze gids in the
ice cream factory verhuisde naar Glenglassaugh, de
distilleerderijplannen van Duncan Taylor liepen na de veelbelovende
aankoop van de vervallen gebouwen vast, de nieuwe NC2 range kon me niet
echt bekoren, “oude” bottelingen bleven uit, Euan Shand verhuisde
naar Amerika en de Octave range vond ik pokkeduur en stond ik, eerlijk
gezegd, wat wantrouwig tegenover.
|
Het verschijnen van de nieuwe Tantalus range, whiskies vanaf 30 jaar, in de shops deed me even slikken.Geentje onder de 1000 €?!? Euh?!?Maar zoals ze in de Limburg zeggen “Geeft ‘m nog
een kans!”
Die kans kreeg ik, daar er maar liefst 2 tastings
gepland waren in de regio, in dezelfde week en met verschillende
whiskies.
|
|
De eerste was op 2 april in de Single Malt Whisky Shop te Zammel.Dankzij de nieuwsbrief van de shop kon ik tijdig inschrijven want het was weer een full house.Jan Vissers had z’n eigen line up samengesteld uit
het gamma van Duncan Taylor, lees: whiskies waar hij zelf in geïnteresseerd
was, en dat zit je altijd goed. Na een korte intro stelde hij Duncan
Ralph voor, Brand Ambassador voor Duncan Taylor, en de eerste whisky
werd ingeschonken. Die honneurs werden waargenomen door Joris, “de
nieuwe van The Nectar”.
|
|
Duncan Ralph |
BLACK
BULL SPECIAL RESERVE N°1 DELUXE BLENDED SCOTCH WHISKY
Een mond vol, en dat was het ook. 46.6% en dat proef
je natuurlijk. Levendig. Een neus vol vanille en kokos, in de smaak komt
er iets aangenaam bitters bij, dat in combinatie met de alcoholprikkel
hem stevig overeind houdt. De naam Black Bull bestaat reeds sinds 1864
maar was verloren gegaan tot hij opgekocht werd door Duncan Taylor in
2001. De afdronk vond ik wel wat snel weg, maar deze staat z’n
mannetje tussen single maltigere collega’s. Ook qua prijs vrees ik. Op
deze versie staat niet direct een leeftijd.
|
Ondertussen wordt door Duncan het gekende verhaal van DT verteld. 2 Amerikanen die sinds 1938 duizenden vaten whisky opkochten en wiens erfenis in 1999 opgekocht werd door Euan Shand, zoon van een Glendronach werknemer. Ondertussen is Euan dus getrouwd in Amerika verblijvend. Daar heeft hij een DT winkelketen opgestart etc etc.Nieuw in het verhaal is dat er in Huntly een oude
gesloten supermarkt opgekocht is om daar het hele Schotse DT gedeelte in
onder te brengen. Ook een gedeelte voor bezoekers en tastings ... .
|
AUCHROISK
22Y 51.6% 1988/2010 RARE
AULD
De Rare Auld reeks bestaat ondertussen niet meer en
is vervangen door Dimensions. Nie erg, want Auchroisk kom je sowieso al
nie veel tegen en elke proeving is dus een pluspunt. In de neus vond ik
madeleine cake met wat citrus. Mijn buurman voegde daar terecht ananas
aan toe. De smaak had iets intenser. Als het voor iemand zin heeft, de
neus is chewy. Auchroisk
produceert 5.9 miljoen liter per jaar en dus practisch alles verdwijnt
in de blends van Diageo. Johnie Walker, J&B en zo. Diageo bezit
ondertussen blijkbaar 42 distilleerderijen in Schotland alleen al. In de
afdronk proef ik precies iets zouts.
|
CLYNELISH
23Y 49.8% 1988/2011 RARE
AULD
Eerste geur van lekkere “ranzige” boter.
Verandert na een tijdje in het typische .waxy
dat we kennen van goede Clynelish. Schitterende botteling met veel
citrus, op het punt om een beslissing te nemen appelsientjes te worden.
Spijtig dat de Rare Auld reeks dus niet meer bestaat.
|
Het meegbrachte personeel heeft er
ondertussen de brui aan gegeven en Jan neemt verder de honneurs waar om
z’n klanten te verwennen met de volgende drams.
|
GLEN
GARIOCH 21Y 51.1% 1991/2012
DIMENSIONS
Eentje van de nieuwe reeks Dimensions. Wordt zoeter
met ’t staan. De typische Glen Garioch eucalyptus zit erin. Voor
eentje uit 1991 had ik toch wat meer rook verwacht, maar
eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat we de distilleerderij pas bezocht
hebben met een zéér uitgebreide tasting aldaar. Die recente ervaring
maakt het voor deze natuurlijk iets moeilijker. Maar hij doet het, zeker
met de promo prijs van vandaag!
|
Nu volgen er enkelen uit de Octave range. Whiskies, nagerijpt voor een vijftal maanden op vaatjes met de grootte van 1/8 sherrybutt, zo’n 74 liter, waar voorheen schitterende Oloroso sherry in gerijpt heeft. |
CARDHU
27Y 51.1% 1984/2012
|
GLENBURGIE
27Y 54.8% 1985/2012 THE
OCTAVE
Eentje van Chivas, de distilleerderij. Beetje
vegetaal. Rijke sherry. Welke distilleerderij was ’t ook
alweer?Eindelijk leer ik wat een Clooty Dumpling is! Een typisch Schots
dessert, uit ondervinding wetende, een loodzwaar dessert,, waarbij de
mix in een doek gerold wordt en zo gekookt. Wordt
gegeten met clothed cream and a dram of whisky! Spicy, drop, maar
ondertussen is de vinger er door mijn buurman opgelegd: deze whisky is
ge-ACE-d. De cent(en) zijn
gevallen. Voor de Cardhu zijn dat 24250 eurocenten.
|
Duncan Ralph verklaart ondertussen waarom hij niet
in kilt is. Hij had een van de vorige avonden een tasting moeten geven
in een sigarenwinkel ergens ten velde, waar ondertussen deftig gerookt
werd. Resultaat was dat z’n kilt nu in de stomerij was om de
sigarenrook eruit te verwijderen, daar sommige tastings, zoals onder
andere deze, namelijk plaatsvinden zonder sigaren en de rokerige kleren
zouden de neus van de whiskies negatief kunnen beïnvloeden.
|
GLEN
SCOTIA 21Y 52.8% 1991/2012
DIMENSIONS OCTAVE MATURED
Een Dimension én Octave in een? Zit eerst een
Jura-neusje over, maar dat trekt weg. Tanine trekt wat aan m’n tong en
in de afdronk zit wat espresso. Dankzij de eerdere opmerking over A.C.E.
kunnen we de zoektocht naar Glen Scotia tijdig staken en worden we
algauw afgeleid door andere zaken.
|
Er verschijnen alaerlei flessen van onder de tafel
vanwelke moet geproefd worden en iemand maakt me opmerkzaam op z’n
splinter ... ik weet nie zenne ... . ’T loopt precies weer prettig uit
de hand! Op naar deel 2.
|