Verslag: Gunter (Lidnr.01) |
Vandaag toch de kans om wat bij te slapen na een
toch wel bewogen week bij m’n hoofdsponsor. Gisteren ook nog een
telefoontje gehad dat mogelijke reservaties voor evenementen tijdens het
komende Arran Music Festival kunnen starten via het internet en dit
vanaf 12h00. Er is me gevraagd om het nodige te doen voor ons
reisgezelschap van 5 zielen. Ik moet zorgen voor de masterclasses,
ceilidh en het muziekfestival zelf. Een andere ziel zorgt dan voor het
White Stag Dinner en de Survivor’s lunch.
|
Misschien door de zenuwen, maar van ’t uitslapen is niet veel in huis gekomen.Ondanks eerst wat bezigheidstherapie om de tijd te
laten verstrijken zat ik al vanaf 11h30 op de site van Arran te turen.
12h10 en nog niets veranderd! Dan maar eens bellen. But sir, it isn’t 12 o’ clock in
|
Zo volledig op schema als maar kan zijn wordt er nu
in de wagen gesprongen om vierklauwens naar TastToe te rijden, Wel met
respect voor de verkeersregels natuurlijk. Er is namelijk een Whiskycafé
vandaag in TastToe en dat is altijd het uitgelezen moment om wat nieuwe
releases te leren kennen. Angelo, steeds blij om me te zien, denk ik
toch, heeft een tafeltje klaar staan in de shop met “wat flessen” er
op. Gelukkig met enkele bekenden zodat ik niet te alcohol
powered naar huis moet straks. De dag is immers nog lang.
|
Beginnen doen we met een nieuwe Ben Nevis Vintage 1996. 15 jaar oud en 57.5%.De fudge is er, maar het hoge alcoholgehalte maakt hem levendig!In de neus en in de smaak. Stekelbessen ook.Iets bitter in de afdronk maakt deze Ben Nevis een
interessant geheel.
|
De nieuwe Glenglassaugh
30 years old 44.8% staat er ook tussen. De neus van een lekkere,
maar in de mond komt hij toch wat punch tekort. Beetje waterig zelfs. De
oude stocks geraken op en deze zaal ook wel z’n weg vinden naar een
verzamelkastje, denk ik. Al was ’t maar voor de mooie karaf.
|
De Littlemill 1992 21 jaar en 49.8% by
TastToe kennen we al. De nieuwe Kavalan Solist
Sherry 57.8% for TastToe
nog niet. Volgens Angelo was een panel die “alle” sherry Kavalan’s
recentelijk geproefd had het er over eens dat deze de betere versie was.
In het panel zat ook diegene die mee verantwoordelijk was voor de Kavalan
van La Maison/The Nectar. Deze is inderdaad onverdund extreem drinkbaar en
heeft minder hout. De zurige mon cheri kersen proef je extreem lang na.
|
De Red Breast 21 jaar en 46% kon ik overslaan.Wel aan het goedkeurend gemurmel rondom mij gehoord dat die in de smaak viel. Er werd vooral gesproken over de veranderende afdronk. Bosbessen en zoethout die komen opzetten, weet je wel.Heb die mensen ook de Paul John Single Cask Classic 55.2% aangeraden, waar ze me overdreven dankbaar voor waren. Zo overdreven dat ik aan Angelo vroeg of ze nog wat geturfde Paul John mochten proeven. Stond wel niet op het programma, maar ze mochten van Angelo.Nu waren ze plots van mij “ne goeie mens” aan ’t maken.Dit gaat toch wel een beetje ver ... .
|
Piece de resistance vandaag, hier, was natuurlijk de
Yamazaki 1993 Private Cask 19 jaar en 57.5%. Proeven kon nog, maar de
beschikbare flessen waren al weg ... had misschien toch die
multinational moeten laten stikken vandaag zodat ik, na de “Arran”
reservaties enkele minuten eerder had hier kunnen zijn ... ? Deze
Yamazaki was vegetaal, zuur rood of rood zuurtje. Zacht complex en een
afdronk van zo’n 16 kilometer lang bleek op de weg naar huis.
|
De Laphroaig 1998 15 jaar en 57.5% van The Whisky
Agency en de Classic of Islay 57.45% van Jack Wieber heb ik deze keer
aan mij laten voorbijgaan. De eerste vanwege de makke rescensies van de
aanwezigen die hem al geproefd hadden en de tweede, tja de tweede omdat
ik nog veilig naar huis moest niewaar. De dag is nog lang hé. Wel kreeg
de Classic lyrische commentaar van een gollega bij de multinational.
Toch zinvol, zo gaan werken en zo!
|
Afscheid nemend en afgerekend vertelde Angelo van
een nakende supertasting in TastToe. Hij beloofde me op de hoogte te
houden en ik beloofde van te komen!
En nu naar huis! Het eten moet klaar gemaakt
worden! Ik ben geen Stef Roesbeke maar er moet toch iets deftig op
tafel komen. BOB komt namelijk eten. BOB is m’n partner en ze had
beloofd om deze avond designated
driver te zijn naar een tasting in Turnhout.
|
Jurgen Vroomans, the Whisky Mercenary, had ons uitgenodigd, tegen betaling natuurlijk, om mee te komen genieten van een line up uit het jaar 1976.Er zijn veel schitterende bottelingen verschenen uit 1976 en Jurgen stelde vandaag de vraag of de heetste zomer ooit, die van 1976 dus, er iets mee te maken had. Et voila, we hadden een thema!Neem daarbij nog dat Jurgen onlangs een
verzameling van een verzamelaar opgekocht had, waar heel wat 1976
’ers in zaten en je hebt een line up.
|
Ai, een lichtgekleurde fles. Zoals bij een
drankje boven een bepaalde prijs er een blote borst moet bijzitten,
zo moet Highland Park sherrygerijpt zijn. Alle gekheid op een
stokje, natuurlijk gaat onze voorkeur uit naar een donkere HP, maar
we zijn matuur genoeg als whiskyliefhebber om open te staan voor
elke whisky. Deze is een goed aperitiefje maar zal niet in onze
herinnering gebrand staan. Purperen zuurstokje en later
melkchocolade.
|
GLEN
SPEY 1976 46% FIRST CASK
Minder bekende distilleerderij uit Rothes. Glen
Grant, Caperdonich en Speyburn zijn meer bekend. Ook Forsyth’s zit
er en ook een verwerkingsbedrijf van bijprodukten uit de
distilleerderijen, maar dat gaat misschien al wat ver voor een
whiskyliefhebber ... . Deze Glen Spey heeft een lange afdronk. De
zoete vanille en abrikoos samen doen me wat aan nectarines denken.
Het kruidige aan muskaatnoot. Smartphones worden boven gehaald bij
de vraag of we al eens Glen Spey gedronken hadden. Het was een 1977
van Malts of Scotland op
’t koereke van Glen Spey Distillery.
|
DUFFTOWN 34 JAAR 1976-2010
56.2% THE NECTAR
Melk, roomachtig, Na een tijdje butterscotch.
Herinneringen aan oude Jura zijn niet veraf. De meningen zijn
verdeeld en zo hebben we het graag. Ik denk dat het afhangt van in
welke mood je bent of je hem te pruimen vindt of juist niet. Vandaag, op
dit moment behoorde ik tot de laatste categorie ... vandaag, op dit
moment hé!
|
GLENGLASSAUGH
29 JAAR 1976-2006 48.9%
THE COOPERS CHOICE
Spannend benieuwd naar deze. Mijn tweede
Glenglassaugh vandaag en hij stelt niet teleur. Exotisch fruit, mooi
verweven. Zuiver en nog genoeg punch om hem levendig te houden, ook in
het middenstuk. Zalige afdronk. Spijtig dat hun oude stocks stiekem
verdwijnen als sneeuw voor de zon. Een juweeltje om op te snuiven!
|
Ondertussen verteld Jurgen over de zomer van 1976, over de verschillende bottelaars en de mogelijkheid van de invloed van het weer op de whiskyproductie in 1976.Dankzij de Dufftown weten we dat de link twijfelachtig is, maar toch een leuk thema.Blijkbaar ben ik ook oud genoeg om me die zomer
effectief te herinneren. Het verbod om auto’s te wassen, controle
op het vullen van zwembadjes en zo verder ... .
|
BANFF 34 JAAR 1976-2010
53.8% CADENHEAD ‘S
Weer een schitterende Banff! Heel floraal en
delicaat. Iets meer diepgang, zwaarte, dan recentelijk geproefde.
Zuiver! Niet onbelangrijk tegenwoordig. Deze was voor mij de trip
naar Turnhout al waard. Misschien was ik gewoon in de mood
voor zulke whisky, vandaag, nu.
|
|
BENRIACH 36 JAAR 1976-2013
44.2% MH VAN DER
BOOG
|
De 1976 tasting zit er op en we zoeken de vrouwtjes op in de bar. Onze echtgenotes en de leuke dame die de soep op de tasting verzorgde.Zij staat namelijk achter de bar in het aanhorig café.Dit zit nog goed vol met whiskyliefhebbers die weer een nieuwe rage uit proberen.Een bitter biertje nà een whiskytasting. De
resultaten van het experiment zijn nog niet binnen, maar zagen er
niet veelbelovend uit ... .
|
De dag loopt ten einde en het bedje roept. Het
whiskyfestival van Gent komt eraan, alsook onze volgende
clubtasting. Ik moet nog wat verslagen schrijven voor de site,
vertalingen maken voor een blind tasting in mei, 2 tastingen op
verplaatsing voorbereiden en naar een verjaardagsfeestje, opgefleurt
met een 7-tal Amrut’s gaan. En een dag van een whiskyliefhebber
heeft ook maar 24 uur, hé ... .
|