DEEL4/5

SPEYSIDE 2010 HOMEPAGE

 

 

 

DEEL 5/5

 

 

 

Verder in het steegje rijst er langs één zijde een warehousecomplex omhoog.

Aan het einde van die muren vinden we de gesloten distilleerderij die dienst zal doen als decor voor onze meegebrachte verstekeling.

In 2002 heeft de eigenaar, Pernod Ricard, een jaar na de overname van de Chivas Group de distilleerderij gesloten.

Elk jaar doen de geruchten de ronde dat ze zal verkocht worden, maar op de dag van ons bezoek is ze nog steeds eigendom van de Chivas Groep (Pernod Ricard dus).

foto: Gunter

 

 

 

 

 

foto: Denis

foto: Jaco

 

 

 

 

 

 

foto's: Dirk

 

 

 

 

foto: Gunter

De Caperdonich distilleerderij staat op status 'Mothballed' maar is hier en daar ook al een beetje 'Dismantled'. Een deel van het materiaal is namenlijk in gebruik genomen door wel actieve Pernod Ricard distilleerderijen.

Als verstekeling hebben we de CAPERDONICH 38Y 1970 45,9% van Duncan Taylor (Cask No.4377) meegebracht naar z'n geboorteplek.

Een goede beslissing blijkt.

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Denis

Er is hier in Rothes geen avondklok van kracht, en voor ons diner in het hotel is het ook nog te vroeg, dus gaan we ontdekken wat Rothes nog te bieden heeft op whiskygebied. De Glen Grant distilleerderij, die zich aan de overkant van Caperonich bevind, laten we links liggen omdat deze niet in het concept van onze verstekelingen past. Twee straten verder echter, helemaal weggestopt, zien we nog rookpluimen boven de huizen omhoogkomen.

Aha, gevonden!

foto: Dirk

 

 

 

 

foto: Dirk

foto: Werner

 

 

Van de 4 actieve distilleerderijen die het plaatsje Rothes rijk is, is deze Glen Spey misschien wel de minst bekendste. Dus moesten we zeker hier een verstekeling openen. Toeval wil dat het bestuur in november, tijdens een 'Malts Of Scotland' tasting bij de Single Malt Whiskyshop in Zammel, een lekkere tegenkwamen en dan ook meteen hebben besteld. Bottelingen van Glen Spey zijn ook niet dik gezaaid. Et voila: GLEN SPEY 1977 55,8% Malts Of Scotland , Cask No.3656    21/11/1977-10/2009  Bourbon Hogshead.

Glen Spey is eigendom van Diageo en vormt een belangrijk ingrediënt van de overbekende Diageo blend J&B.

 

 

 

foto: Denis

foto: Dirk

 

 

 

 

 

 

foto: Denis

foto: Gunter

Zo, de verstekelingen voor vandaag zijn vrijgelaten. Er is hier echter nog een distilleerderij, maar is door iedereen wel gekend en viel dus naast de boot als verstekeling. Het vergt wel een beetje zoekwerk op de kaart om ze te vinden. Op straat worden we herkend door een toevallige passant die even halt houdt voor een vlugge groet. In het Nederlands dan nog wel. Bert, onze tourgids van twee dagen geleden bij The Balvenie,  wordt getrakteerd op een Glen Spey 1977. Omdat drinken en rijden ook in Schotland niet goed samengaan, en omdat we ons voor het politiebureau bevinden, schenken we Bert het restje Caperdonich mee. De betreffende fles neemt plaats op de passagierszetel, en ieder zet zijn weg verder. Iets in ons zegt dat we Bert in de toekomst wel eens op een whiskyfestival zullen tegenkomen. Vandaar dit geschenkje van onzentwege.

De 4e actieve distilleerderij lijkt moeilijker te vinden dan de overige. De groep wordt onbewust in tweeën gesplitst, waarbij er één groep de distilleerderij vrij vlug heeft gevonden, maar de andere groep dan weer kwijt is.
Uiteindelijk komt alles samen aan de sfeervol verlichtte Glenrothes Distillery. Zo groot is het plaatsje Rothes nu ook weer niet.

 

 

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Denis

 

 

 

 

 

 

 

Deze aan een kerkhof gelegen distilleerderij, is op dit uur van de dag mooi en feeëriek verlicht. Ondanks dat dit een grote en commerciële naam in de Single Malt wereld is, vindt je hier geen bezoekerscentrum. We zijn dan ook al blij om ze eindelijk eens langs de buitenkant te mogen bewonderen.

foto's: Wim

Eenmaal terug thuis van deze reis vernemen we dat deze distilleerderij, die sinds 1999 eigendom is van The Edrington group (The Macallan, Highland Park, ...) zopas is overgenomen door Berry Bros & Rudd. Mee in deze deal zat de transactie van de succesvolle bekende blend Cutty Sark, die Edrington overneemt van Berry Bros. & Rudd. Ook de whiskywereld staat niet stil. Wij ook niet trouwens, want er dienen knorrende buikjes gestild worden. We hebben genoeg ge-apperitieft, en de temperatuur is ook serieus onder nul aan het zakken, zoveel is duidelijk. Op naar de gezellige warmte van ons hotel! Op naar The Dowans voor onze laatste nacht in Aberlour.

 

 

 

 

 

 

foto's: Denis

 

 

foto's: Denis

 

 

 

 

Onnodig te schrijven dat het diner weer 'excellent' is. Opnieuw zijn de borden met de voortreffelijke haggis prominent aanwezig.  

In onze lounge, waar we nog nagenieten met koffie, thee en fudge, verschijnt er opnieuw een fles op het toneel. Deze Highland Park van een goed jaar stond deze voormiddag nog in de rekken bij Single Malts Direct in Huntly, en nu staat hij hier al ontkurkt en klaar om iedereen te laten meegenieten. Kris is hiervoor verantwoordelijk. Om zijn verjaardag te vieren, ook al is dit ondertussen meer dan een maand geleden, worden 16 drams Highland Park uit Kris en nog andere hun geboortejaar geschonken. Kris moet echt wel blij zijn met zijn verjaardag, en wij zijn dat ook.
De voorraden Guinness en Lager bereiken later in de bar een historisch dieptepunt. Nooit gedacht dat een whiskyclub zo graag bier dronk, is de reactie van Kevin, de hotelmanager.

foto: Werner

foto: Roger

 

 

 

 

foto's: Denis

 

DEEL4/5

SPEYSIDE 2010 HOMEPAGE