TERUG

 

 

VERSLAG & FOTO'S: J'O (Lidnr.12)

 

 

 

 

Mediterrane Tastingnotes

Het leven kan toch eenvoudig zijn. Lekker zomerweer, wegens pensionering geen enkele tijdsdruk, moeder de vrouw werken. Wat kan een poŽet zich meer wensen?

Een lekkere pint (Engelse uitspraak aanwenden)misschien?

Wil het toeval toch dat onze voorzitter, net terug van het mediterrane Cornwall, voor mij wegens goed gedrag een proevertje heeft meegebracht onder de vorm van een donkerogende plaatselijke schoonheid. Geboortejaar 1913 lees ik op de fles. Nu ook niet overdrijven met graptjes over mijn leeftijd!

foto: 't Internet

 

 

 

 

 

 

Wat lees ik verder op de fraai ogende fles? Cornish stout, St Austell Brewery, brewed to the original recipe, Rich, Dark and Creamy, alc.5.2% volume

Dat is al een hele glazen boterham vindt u ook niet geachte lezer/lezeres?

 

 

 

 

 

 

 

Er is echter ook nog een achterzijde aan de fles, twee zelfs. Hierop kan ik het volgende lezen:

Stout has not been brewed at our brewery since rationing during the Great War restricted the availability ( excuseer voor de onderbreking maar ik kreeg net nieuws uit de Dordonge vanwege mijn dochters, schoonzoons en Floor) of the dark malts used to brew these beers. We have meticulously researched our oldest brewing journals to recreate one of our most popular beers from 100 years ago. 1913 Cornish Stout is rich, ful, smooth and chocolaty, yet is light on the palate with no lingering bitterness.

Dan volgt een te verwaarlozen gedeelte over hoeveel een zwangere vrouw hier mag van drinken. Met mijn 65 kilo val ik hier al helemaal niet onder dus: schrappen die handel!

 

 

 

 

Op de tweede achterzijde van de ronde fles (het wordt nu wel heel absurd) staan de tasting notes zo uit het whiskyhandboek.

Colour: Jet black.     
Mijn oordeel: Inderdaad zo zwart als de uitlaat van een oude gekleurde medemens.
 
Aroma: Bitter chocolate, espresso, toasted oats
. Mijn oordeel: chocolade inderdaad, espresso met wat goede wil en geroosterde haver eet ik niet zo vaak.
Taste: Smooth, full bodied, roasted.  
Mijn oordeel: zacht inderdeed op het randje van waterachtig, niet zo full bodied als verwacht en geroosterd dat zal wel zijn.
Malt: Maris otter, Malted oats, Crystal smoked malt, Chocolate malt, roasted barley, brewing sugar. 
Mijn oordeel: Ongetwijfeld zijn hier de beste ingrediŽnten gebruikt en al is het iets ďdunnerĒ dan de standaard Guinness of Murphys toch denk, smaak en voel ik hier de originele Porter dichtbij. 
Hops: Fuggle    
Mijn oordeel: Wie ben ik om hieraan te twijfelen?

 

 

 

Verder staat er een score qua bitter van 3 op 5 en qua sweet van 4 op 5 waarmee ik vrede neem.

Eindoordeel: Een inderdaad zachte, iets aan de dunne kant goed binnenlopende dorstlesser. Het hogere alcohol gehalte stoort hierbij geenszins. Creamy kan ik het niet noemen maar dat is meestal zo met bieren op fles. Een halve liter vind ik een must, een dikke proficiat daarvoor dus. Ook voor mijn innig geliefde voorzitter die in ruil voor een gouden tip zomaar een fles van dit historische brouwsel aan mijn oordeel toevertrouwde.

 

 

TERUG