VORIGE PAGINA

HOME

VOLGENDE PAGINA

Dinsdag 13/09/2011 (deel 3/4)

Woensdag 14/09/2011 (deel 1/4)

 

 

DINSDAG 13/09/2011 (deel 4/4)

 

 

 

 

Vanuit het iets of wat groter plaatsje Dunvegan, al is dat relatief op Skye natuurlijk, vertrekt er een single track road richting Colbost (vanaf 6 huizen krijg je zoals Colbost een dorpsnaam mee). Na 8km op een baantje dat nergens naartoe lijkt te leiden, en dat de breedte heeft van een wagen of anderhalve Clio, kom je plots aan een baai terecht waar er zo maar even een wereldberoemd restaurant gehuisvest is. 
The Three Chimneys
won in het verleden al meer dan 50 awards en werd vorig jaar nog door de New Yorkse culinaire recensent Frank Bruni verkozen tot één van zijn 5 favoriete restaurants ter wereld. De locatie en de het gebruik van de meest verse producten die lokaal verkrijgbaar zijn hebben hierbij een invloed gehad op zijn keuze. Voor alle zekerheid heb ik enkele maanden geleden al een boeking gemaakt om 6 plekjes te reserveren.

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Gunter

Hier is 't!

 

 

 

 

foto: Wim

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

foto's: Gunter

Vlug nog een propere broek en schoenen se.

 

 

 

 

foto: Werner

En wij naar binnen.

 

 

 

 

Na de stijlvolle ontvangst wordt onze tafel van zes toegewezen. Je voelt je hier meteen op je gemak zonder dat je een geforceerd, en ook verwacht gedragspatroon moet proberen te volgen. Eén en al werd al duidelijk toen we de 'dresscode' raadpleegden op hun website:

The "dress code" is casual smart. Gentlemen are not required to wear jacket and tie – particularly as so many of our customers are on holiday. However, you will be equally welcome if you choose to wear top hat and tails, full dress kilt or have to first row ashore in your oilskins and wellies!

Met een 100°PROOF clubhemd mag je dan ook overal binnen. Het interrieur hier straalt Schotse authenticiteit uit, omrand met een modern tintje, terwijl de ramen als schilderijen aan de muur lijken te hangen.

foto: Werner

 

 

 

 

 

 

Met een prosecco toasten we op wat al geweest is, en wat zodadelijk nog gaat komen. En dan zijn we nog niet eens halfweg op deze trip. De menu wordt voorgesteld en we kiezen voor de specialiteit van het huis. De "Seven Courses of Skye" menu dient dan wel met z'n allen genomen te worden. Deze menu laat aan de hand van 7 gerechtjes kennismaken met alles waar het eiland Skye op culinair gebied voor staat. En waarbij elk ingrediënt van of rondom het eiland afkomstig is. Deze ochtend nog in de zee of op het land, vanavond hier op het bord als het ware. Toffe en sympathieke bende aan mijn tafel die ik gereserveerd heb,  want iedereen wil meedoen. Ze besluiten zelfs om de menu te nemen zonder de aangepaste wijnen zoals ik en Wim, de andere Clio chauffeur van deze reis. De kok wordt ongetwijfeld meteen verwittigd met de melding dat er geen wijnen, maar puur zuiver bronwater aan onze tafel zal worden gedronken. Hij gaat zich eindelijk gewaardeerd voelen want de gerechten zullen het best tot z'n recht komen zonder al die beïnvloeding van enige alcoholische verdovingen en verdoezelingen. Alcohol is trouwens ook niet echt ons ding.

              De "amuse" van groenten en allerlei schaaldieren die
              hier daartsraks nog in de buurt vrolijk rondzwemden.

foto: Werner

 

 

 

 

 

 

foto: Werner

1.Prawns  Loch Dunvegan Langoustines with Tattie Scones & Glendale Organic Mesclun

 

 

 

Wat meteen ook leuk is, is de presentaties van de gerechten aan onze tafel. Niets spectaculair zou je denken, je zit uiteindelijk in een sterrenrestaurant, ware het niet dat er in detail wordt getreden vanwaar de ingrediënten afkomstig zijn die op je bord liggen, de kaart van Skye wordt er nog net niet bijgehaald. Al vind ik dat dit moet kunnen. Zo komen de lagoustines op ons bord vanuit het water van Loch Dunvegan, hier zo'n 5 tal kilometer verderop. 

 

 

 

 

foto: Werner

2. Crab Colbost Crab Risotto with Shellfish Essence & Truckle Wafer

 

 

 

 

 

 

foto: Werner

3. Smoked Fish  A Selection of West Coast Cold & Hot-Smoked Fish with Brunigill Farm Quail Egg

 

 

 

 

 

 

foto: Werner

4. Scallops Sconser Kring Scallop with Hazelnut Crust, Split Pea & Ham Hough Purry,
Pickled Winkels & Claret Jus

 

 

 

Hoe verzin je het om een korst van hazelnoten te combineren met een St.Jacobsvrucht, en dat meteen alle andere combinaties van St.Jabosvruchten in twijfel doet trekken?

 

 

 

 

foto: Werner

5. Oysters  3 Loch Harport Oysters with Cucumber & Mint Jelly, Homemade Crème Fraîche & Herring Roe

 

 

 

 

Deze oesters zijn gevangen in het zeeloch waar zich de Talisker Distillery aan de oevers van bevind. Maar niet daarom zijn dit de lekkerste oesters die ik ooit gegeten heb. De aanvulling rondom de oester van die andere smaken, daar is door de chef serieus over nagedacht. Zelfs niet-zo-oester-liefhebbers aan onze tafel kan dit bekoren. Toch wel jammer, want dit zijn er weer drie minder die verdeeld moeten worden. 
Ondertussen geraken onze glazen heerlijk water niet half vol, noch half leeg. Zo in de weer is dit personeel, en niet alleen voor ons. Het restaurant is klaarblijkelijk volgeboekt. Zefs op een doordeweekse dinsdag aan het nakende einde van het toeristische seizoen.

 

 

 

 

 

foto: Werner

6. Beef  Roast Fillet & Shredded Shin of Lochalsh Beef with Pearl Barley & Totaig Vegetable Broth, Horseradish

 

 

 

 

 

 

foto: Werner

7. Soufflé Three Chimneys Hot Marmalade Soufflé with Drambuie Syrup & Mealie Ice Cream

 

 

De Soufflé is een heel cullinair avontuur op zich. Eens er opgediend is, krijgt ieder een serveerster, of wie minder geluk heeft een serveerder, achter zich die bovenaan in onze soufflé begint 'te meuren'. Vervolgens wordt de hete 'Drambuie' whisky likeur in het gat gegoten waarna de soufflé opzwelt. Het 'homemade' ijs met gerst is al een gerecht op zich, maar in combinatie met de warme soufflé... . En ik die dacht dat desserts niet mijn ding waren. Een smaakbeleving die, net als de vorige 7 gerechten,  nog lang bij mij zal nazinderen.

 

 

 

 

 

De optie van een extra 8e gang (HIGHLAND CHEESES & OAT CAKES) laten we voor wat het is. Overdaad schaadt, hoe aanlokkelijk het ook is. Kaas uit de Highlands is niet alleen cullinair een ervaring, maar toch ook een culturele ervaring wanneer je op deze locatie die mogelijkheid hebt. We laten dit aan Wim over bij zijn volgende bezoek met vrouwlief.

Mij en Wim resten nu nog het uurtje rijden door vooral niemandsland terug naar onze B&B. Maar na deze prachtige maaltijd mogen ze me alles laten doen.
Ook hier op Skye doen ze, zelfs sinds mensenheugenis, langs de autowegen de verlichting uit. Echte trendsetters waren ze, ze namen zelfs niet de moeite om er te plaatsen. Dus ook geen gezeur achteraf.

                                          Three Chimneys @ Night

foto: Marc

 

 

 

 

 

Tip voor de Schotlandreiziger

Jij, Boergondiër in hart en nieren,
Jij die van gezellig tafelen houdt,
Dat kan je ook in Schotland echt vieren.

Alleen wacht je een vermoeiende trip,
Eerst de boot, verder over smalle wegen,
Maar je wordt onthaald als een echte VIP.

In Colbost op het einde van de wereld,
Ligt een klein, gezellig restaurant
Was het niet zo ver, ik kwam er geregeld.

“The Three Chimneys” is de naam,
Prachtig gelegen aan de baai, zicht op zee,
Hoor ik daar bij sommigen een belletje gaan ?

Er komt heel wat lekkers op je bord :
Oesters, kreeft, krab even delicieus,
Alles vers uit Loch Dunvegan of Loch Harport.

De bediening is stijlvol en galant
Genieten doe je vele uren
Ook al wordt de rekening navenant J.

Wim.

 

 

 

 

 

 

 

foto: Werner

Een volle maan boven het loch aan onze B&B

 

 

 

De wegreflectoren op deze goede wegen op Skye doen op geen enkel ogenblik straatverlichting missen. Zo kan het ook. Eenmaal gearriveerd aan onze B&B zien we de wolken opzij schuiven en krijgt de volle maan vrij spel. Daar is 'het statiefke' weer dat vorige Schotland reis toch een onderwerp van gesprek was. Hier en daar onstond er toen zelfs commotie rond dit hulpstukje. Ik probeer dan ook zo onopvallend mogelijk de foto te maken van de maan boven het Loch met behulp van 't statiefke. De gaten in het wolkendek zijn misschien een voorbode van helder weer morgen? Niet veel later is de whiskylounge geopend, en U2 is er ook weer. Toch heel even de elektrische kachel aandoen in onze lounge, de temperaturen zijn vrij diep aan het zakken.

 

 

 

 

foto: Werner  ¬  krant: Marc

 

 

 

 

 

Tijdens onze waterbevoorrading deze ochtend in een local store te Dunvegan, werd er door Marc een krant aangeschaft die ook ik nu even doorneem. Hierin stond op de voorpagina de ernst van de storm die gisteren over Schotland raasde, en waarbij niet iedereen het er levend vanaf heeft gebracht. Een gesprekje met onze gastvrouw leerde ons gisteren dat wij ons in 'het oog' van de storm hebben verplaatst waardoor het ergste zich rondom ons voordeed. Foto's en verslagen in de krant kunnen haar verhaal bevestigen. Bono zingt ondertussen weer dat het een "Beautifull Day" was en we proeven verder van onze van thuis uit meegebrachtte flessen.

 

Old Pulteney 21y

Rijpe nectarine. Draden van banaan. Koffie espresso, koffie mokka. Zoet. Chocolade? Ziltig. Citrus, niet echt appelsien! Kruidig. Om in de kast staan te hebben! Koffietonen, bitter. Noten. Rolo snoepjes!!

foto: Werner

 

 

 

 

Lochside 1991 G&MacPhail 43%

Turf!!! Boter. Essence van vanille. Creme glace. Warmte, zomer. 

Iedereen is verrast door de rook in de afdronk. Meer medicinaal dan van afgebrande graskant. Heel fris ook, fris zoals in munt. 

Aperitiefwhisky? Nee, daar is hij te complex voor! 

Perziktaart in de neus. Karamelpudding met extra prikkel.

foto: Werner

 

 

 

 

Banff 21y 1982 Rare Malts 57,1%

Honing en kruiden. Een oude en zeer gewaardeerde en welgekomen bekende! De alcohol is sterk vertegenwoordigd in deze botteling. Maar dat stoort niet. 

Het is toch de afsluiter van vandaag. Morgen mag er iets anders afsluiten, maar nog steeds hier in onze lounge.

Slaapwel!

 

 

 

 

VORIGE PAGINA

HOME

VOLGENDE PAGINA

Dinsdag 13/09/2011 (deel 3/4)

Woensdag 14/09/2011