VORIGE PAGINA |
HOME |
VOLGENDE PAGINA |
Dinsdag 13/09/2011 (deel 3/4) |
Woensdag 14/09/2011 (deel 1/4) |
DINSDAG 13/09/2011 (deel 4/4) |
Vanuit het iets of wat groter plaatsje Dunvegan, al is dat relatief
op Skye natuurlijk, vertrekt er een single track road richting Colbost
(vanaf 6 huizen krijg je zoals Colbost een dorpsnaam mee). Na 8km op
een baantje dat nergens naartoe lijkt te leiden, en dat de breedte heeft
van een wagen of anderhalve Clio, kom je plots aan een baai terecht waar
er zo maar even een wereldberoemd restaurant gehuisvest is.
|
|
foto: Werner |
foto: Gunter |
Hier is 't! |
foto: Wim |
foto: Werner |
foto's: Gunter |
Vlug nog een propere broek en schoenen se. |
foto: Werner |
En wij naar binnen. |
Na de stijlvolle ontvangst wordt onze tafel van zes toegewezen. Je
voelt je hier meteen op je gemak zonder dat je een geforceerd, en ook
verwacht gedragspatroon moet proberen te volgen. Eén en al werd al duidelijk
toen we de 'dresscode' raadpleegden op hun website:
|
|
foto: Werner |
Met een prosecco toasten we op wat al geweest is, en wat zodadelijk nog gaat komen. En dan zijn we nog niet eens halfweg op deze trip. De menu wordt voorgesteld en we kiezen voor de specialiteit van het huis. De "Seven Courses of Skye" menu dient dan wel met z'n allen genomen te worden. Deze menu laat aan de hand van 7 gerechtjes kennismaken met alles waar het eiland Skye op culinair gebied voor staat. En waarbij elk ingrediënt van of rondom het eiland afkomstig is. Deze ochtend nog in de zee of op het land, vanavond hier op het bord als het ware. Toffe en sympathieke bende aan mijn tafel die ik gereserveerd heb, want iedereen wil meedoen. Ze besluiten zelfs om de menu te nemen zonder de aangepaste wijnen zoals ik en Wim, de andere Clio chauffeur van deze reis. De kok wordt ongetwijfeld meteen verwittigd met de melding dat er geen wijnen, maar puur zuiver bronwater aan onze tafel zal worden gedronken. Hij gaat zich eindelijk gewaardeerd voelen want de gerechten zullen het best tot z'n recht komen zonder al die beïnvloeding van enige alcoholische verdovingen en verdoezelingen. Alcohol is trouwens ook niet echt ons ding. |
||
De "amuse" van groenten en allerlei schaaldieren die
|
foto: Werner |
foto: Werner |
1.Prawns Loch Dunvegan Langoustines with Tattie Scones & Glendale Organic Mesclun |
Wat meteen ook leuk is, is de presentaties van de gerechten aan onze tafel. Niets spectaculair zou je denken, je zit uiteindelijk in een sterrenrestaurant, ware het niet dat er in detail wordt getreden vanwaar de ingrediënten afkomstig zijn die op je bord liggen, de kaart van Skye wordt er nog net niet bijgehaald. Al vind ik dat dit moet kunnen. Zo komen de lagoustines op ons bord vanuit het water van Loch Dunvegan, hier zo'n 5 tal kilometer verderop. |
foto: Werner |
2. Crab Colbost Crab Risotto with Shellfish Essence & Truckle Wafer |
foto: Werner |
3. Smoked Fish A Selection of West Coast Cold & Hot-Smoked Fish with Brunigill Farm Quail Egg |
foto: Werner |
4. Scallops
Sconser Kring Scallop with Hazelnut Crust, Split Pea & Ham Hough
Purry,
|
Hoe verzin je het om een korst van hazelnoten te combineren met een St.Jacobsvrucht, en dat meteen alle andere combinaties van St.Jabosvruchten in twijfel doet trekken? |
foto: Werner |
5. Oysters 3 Loch Harport Oysters with Cucumber & Mint Jelly, Homemade Crème Fraîche & Herring Roe |
Deze oesters zijn gevangen in het zeeloch waar zich de Talisker
Distillery aan de oevers van bevind. Maar niet daarom zijn dit de
lekkerste oesters die ik ooit gegeten heb. De aanvulling rondom de
oester van die andere smaken, daar is door de chef serieus over
nagedacht. Zelfs niet-zo-oester-liefhebbers aan onze tafel kan dit
bekoren. Toch wel jammer, want dit zijn er weer drie minder die
verdeeld moeten worden.
|
foto: Werner |
6. Beef Roast Fillet & Shredded Shin of Lochalsh Beef with Pearl Barley & Totaig Vegetable Broth, Horseradish |
foto: Werner |
7. Soufflé Three Chimneys Hot Marmalade Soufflé with Drambuie Syrup & Mealie Ice Cream |
De Soufflé is een heel cullinair avontuur op zich. Eens er opgediend is, krijgt ieder een serveerster, of wie minder geluk heeft een serveerder, achter zich die bovenaan in onze soufflé begint 'te meuren'. Vervolgens wordt de hete 'Drambuie' whisky likeur in het gat gegoten waarna de soufflé opzwelt. Het 'homemade' ijs met gerst is al een gerecht op zich, maar in combinatie met de warme soufflé... . En ik die dacht dat desserts niet mijn ding waren. Een smaakbeleving die, net als de vorige 7 gerechten, nog lang bij mij zal nazinderen. |
De optie van een extra 8e gang (HIGHLAND CHEESES & OAT CAKES) laten we voor wat het is. Overdaad schaadt, hoe aanlokkelijk het ook is. Kaas uit de Highlands is niet alleen cullinair een ervaring, maar toch ook een culturele ervaring wanneer je op deze locatie die mogelijkheid hebt. We laten dit aan Wim over bij zijn volgende bezoek met vrouwlief.Mij en Wim resten nu nog het uurtje rijden door vooral
niemandsland terug naar onze B&B. Maar na deze prachtige maaltijd
mogen ze me alles laten doen.
|
||
Three Chimneys @ Night |
foto: Marc |
Tip
voor de Schotlandreiziger
Jij,
Boergondiër in hart en nieren,
Alleen
wacht je een vermoeiende trip,
In
Colbost op het einde van de wereld,
“The
Three Chimneys” is de naam,
Er komt heel wat
lekkers op je bord :
|
foto: Werner |
Een volle maan boven het loch aan onze B&B |
De wegreflectoren op deze goede wegen op Skye doen op geen enkel ogenblik straatverlichting missen. Zo kan het ook. Eenmaal gearriveerd aan onze B&B zien we de wolken opzij schuiven en krijgt de volle maan vrij spel. Daar is 'het statiefke' weer dat vorige Schotland reis toch een onderwerp van gesprek was. Hier en daar onstond er toen zelfs commotie rond dit hulpstukje. Ik probeer dan ook zo onopvallend mogelijk de foto te maken van de maan boven het Loch met behulp van 't statiefke. De gaten in het wolkendek zijn misschien een voorbode van helder weer morgen? Niet veel later is de whiskylounge geopend, en U2 is er ook weer. Toch heel even de elektrische kachel aandoen in onze lounge, de temperaturen zijn vrij diep aan het zakken. |
foto: Werner ¬ krant: Marc |
Tijdens onze waterbevoorrading deze ochtend in een local store te Dunvegan, werd er door Marc een krant aangeschaft die ook ik nu even doorneem. Hierin stond op de voorpagina de ernst van de storm die gisteren over Schotland raasde, en waarbij niet iedereen het er levend vanaf heeft gebracht. Een gesprekje met onze gastvrouw leerde ons gisteren dat wij ons in 'het oog' van de storm hebben verplaatst waardoor het ergste zich rondom ons voordeed. Foto's en verslagen in de krant kunnen haar verhaal bevestigen. Bono zingt ondertussen weer dat het een "Beautifull Day" was en we proeven verder van onze van thuis uit meegebrachtte flessen.
Old Pulteney 21yRijpe nectarine. Draden van banaan. Koffie espresso, koffie mokka. Zoet. Chocolade? Ziltig. Citrus, niet echt appelsien! Kruidig. Om in de kast staan te hebben! Koffietonen, bitter. Noten. Rolo snoepjes!! |
|
foto: Werner |
Lochside 1991 G&MacPhail 43%Turf!!! Boter. Essence van vanille. Creme glace. Warmte, zomer.Iedereen is verrast door de rook in de afdronk. Meer medicinaal dan van afgebrande graskant. Heel fris ook, fris zoals in munt.Aperitiefwhisky? Nee, daar is hij te complex voor!Perziktaart in de neus. Karamelpudding met extra prikkel. |
|
foto: Werner |
Banff 21y 1982 Rare Malts 57,1%Honing en kruiden. Een oude en zeer gewaardeerde en welgekomen bekende! De alcohol is sterk vertegenwoordigd in deze botteling. Maar dat stoort niet.Het is toch de afsluiter van vandaag. Morgen mag er iets anders afsluiten, maar nog steeds hier in onze lounge.Slaapwel! |
|
VORIGE PAGINA |
HOME |
VOLGENDE PAGINA |
Dinsdag 13/09/2011 (deel 3/4) |
Woensdag 14/09/2011 |