DINSDAG 11 MEI 2010 |
Beautiful Day |
Dinsdagochtend. Om de eetlust op te wekken, moest dit nog nodig zijn, is het altijd leuk om nog voor het visrijke ontbijt de benen te strekken langs alles wat het plaatsje Port Ellen te bieden heeft. Door de windstilte en de heldere blauwe lucht belooft het vandaag
een mooie dag te worden. Trouwens, elke dag die je hier als bezoeker
wakker wordt, wordt steeds opnieuw een "Beautiful
Day", ongeacht de
weersomstandigheden die hier héél veranderlijk kunnen zijn. Maar
vandaag volop zon dus.
|
||
foto: Gunter |
Port Ellen |
BEAUTIFUL DAYALBUM : ALL THAT YOU CAN'T LEAVE BEHIND
|
foto: Gunter |
Islay Hotel 2010 |
Caladh Sona B&B |
foto: Werner |
Aan de ontbijttafel serveert Rhona de door ons gevraagde gerookte forel op bedje van een fris slaatje met vers fruit. Lekker en fris. Ook in de ontbijtkamer, hoe kan het ook anders, Zweedse en ook Duitse gasten. Deze laatste voldoen echter niet aan het cliché, zodat ik de gebruikelijke catchfrase van Basil Fawlty achterwege laat. Meer nog, nadat we met Rhona over Islay koetjes en kalfjes beginnen praten, kunnen de Duitse bezoekers hun respect voor ons niet meer verbergen.Rhona vertelt ons onder meer over het Islay hotel, dat tegenover haar deur gelegen is. Het zou deze zomer zijn deuren opnieuw gaan openen. Sinds ons eerste Islay bezoek in 2002, vonden we het al een opvallend in verval geraakt bouwwerk. Mede door het toenemende whiskytoerisme op het eiland, zagen we dat er bij dit hotel na verloop van tijd nieuw leven werd ingeblazen. Het werd welliswaar midden 2007 met de grond gelijk gemaakt, maar ondertussen opnieuw in zijn oorspronkelijke vormgeving terug opgebouwd. We begrijpen Rhona als ze vreest voor het verder bestaan van het nabije White Hart hotel, eens dit hotel z'n deuren opent. |
||
foto: Werner |
Islay Hotel 2002 |
Aan het ontbijt horen we dat Rhona voor haar Zweedse gasten de 'Warehouse
Demonstration' bij Lagavulin Distillery heeft geboekt, die deze
voormiddag zal doorgaan. Een beetje onwetend informeren we bij Rhona
naar 'wat' ze precies heeft geboekt?
|
Bij Laphroaig heeft ons Emma een communicatieprobleem veroorzaakt waardoor ze ons, de grootgrondbezitters, de huur nog niet kan uitbetalen.
|
|
foto: Gunter |
foto: Werner |
foto: Werner |
Net voor het opdraaien van de Lagavulin distilleerderij is er meteen iets wat ons in het oog springt. Zou het kunnen? Na meer dan een jaar vol regen, zon en het rubber van autobanden? Bij grondige controle blijkt ons vermoeden te kloppen. |
|||
De 100°PROOF wegwijzer staat nog steeds op
het asfalt afgetekend, daar waar we hem vorig jaar in maart 2009 hebben
achtergelaten.
|
|||
foto: Gunter |
foto: Dirki (2009) |
Bewegwijzering voor onze te lopen 'Islay Alternative Half Marathon' in Maart 2009 |
foto: Werner |
foto: Werner | |
Het sfeervolle en compacte bezoekerscentrum van de distilleerderij straalt heel wat authenticiteit uit.Voor £15 kunnen we zo meteen de Warehouse Demonstration meemaken + een Glencairn glas + een voucher die je £3 korting geeft op een aankoop van fles uit hun shop.Samen met nog enkele deelnemers worden we naar het warehouse geleid waar het overige publiek al zit te wachten. Het overige publiek zijn de bezoekers die eerst de distillerytour hebben doorlopen. Ja, ook Zweden en Duitsers. |
|
foto: Gunter |
foto: Werner |
Ian MacArthur, jarenlange ervaringsdeskundige in het warehouse bij Lagavulin, entertaint ons met z'n eigen gevoel voor humor. En wat meer is, met enkele schitterende Lagavulin expressies. Gunter wordt door hem herkend, ook al is het bijna 10 jaar geleden dat beiden elkaar de eerste en laatste maal hebben ontmoet. Vooraleer het eerste van de klaarliggende vaten wordt opengedaan, mogen we de new make spirit proeven. Een vurige leuke starter, zeker zo vroeg in de ochtend. Nu we weten hoe het allemaal begint, kunnen we verder leren wat rijping van de Lagavulin te weeg brengt. Ian heeft zo z'n eigen manier om de valinch te bedienen, iets wat we in het verleden nog niet waren tegengekomen. Het wordt pas sexy als hij enkele vrouwen uit het publiek uitkiest om ze deze handeling te laten herhalen. Samen krijgen ze de proefbuis met het eerste vatstaal volgezogen en kunnen we verder. |
||
foto: Werner |
Ian MacArthur |
foto: Werner |
foto: Gunter |
Als eerste whisky, na de new make spirit, krijgen we er eentje die 10 jaar heeft gerijpt op een hogshead met een alcoholsterkte van 58,4%, gevolgd door eentje van 13 jaar met een alcoholsterkte van 56,6%. Beiden kunnen ons meer dan nodig overtuigen. Niet dat dit nodig was, maar het was toch weer even geleden dat we nog Lagavulin hebben geproefd.Nog leuker en lekkerder wordt het wanneer een 17 jaar oude op Sherry Butt in je glas beland. Deze heeft nog 54,4% alcoholsterkte en is iets wat je zo wilt meenemen naar huis om je overige vrienden hiervan te laten meegenieten.Het tempo van Ian ligt vrij hoog, alsook zijn geschonken porties. Als chauffeur ben je dan door omstaanders een graag geziene gast op zulke tastings. |
|
foto: Werner |
Iets wat je als chauffeur toch helemaal voor jezelf wilt houden, is de 44 jaar oude Lagavulin uit het distillatiejaar 1966. Met nog een alcoholpercentage van 44% is dit héél drinkbaar. Volgens Ian, die al meer dan 40 jaar dienst heeft, is dit het oudste vat Lagavulin dat hier in het warehouse aanwezig is. Iemand die z'n job zo ernstig neemt als Ian, heeft hoogst waarschijnlijk eerst elk vat gaan checken vooraleer zo'n uitspraak te durven doen. In ons glas dus 44 jaar geschiedenis, mede doordat deze nog geproduceerd werd met hun eigen moutvloeren die in 1972 buiten gebruik werden gesteld.Het is zeker een lekkere Lagavulin, maar zeker niet 'de lekkerste' Lagavulin. Daarvoor zit hij misschien al iets te lang in het vat. Maar toch, een ongeloofelijke ervaring om dit te kunnen proeven, hier in hun warehouse notabene, en recht uit het vat !! |
|
foto: Werner |
Zij die dit wensen kunnen nog een laatste dram krijgen. Welliswaar uit de fles, maar iets dat de 44 jaar oude uit het vat overklast, naar onze bescheiden mening. De recente Distillers Edition van 1993. Dit is 'em. Nog steeds. Niet dat zoetheid en rokerigheid in evenwicht zijn, want de rook haalt nog met gemak de bovenhand, maar als extra is er de ondertoon van appelsien (likeur) en citrus. Een mooie afsluiter, zelfs na die 44 jarige.We bedanken Ian voor z'n tijd en de deur van het warehouse gaat opnieuw dicht en vast. Ian redt zich binnen wel alleen. Misschien moet er toch nog ergens een ouder vat dan 1966 liggen waar hij naar op zoek kan gaan? |
|
foto: Werner |
foto: Gunter |
Lagavulin baai met de ruïnes van Dunnyvaig Castle |
Terug in het bezoekerscentrum van Lagavulin gebruiken we onze voucher van £3 om onszelf die 1993 Distillers Edition aan te schaffen. We hebben wel de Highland Park 'hjärta' als avondmutsje deze reis, maar de reis is nog lang en die Lagavulin is verdomd wel lekker!Op naar Laphroaig voor onze huur te innen... |