DEEL 2/3 |
foto: Werner |
foto: Gunter |
Ze zijn wel blij om ons terug te zien, maar toch zijn ze nog steeds bezig onze huur bijeen te zoeken. Ok, het is dan al wel voor de 7e keer in 9 jaar tijd dat ik hier mijn huur kom opeisen, maar dan hadden ze mij maar niet dat stukje one square feet of Islay ground moeten schenken. Als voorafbetaling krijgen we een dram van de nieuwe editie van hun 10 jarige cask strength. Nieuw, omdat ze recentelijk gestart zijn om deze in batches te verkopen. Batch No.002 is alvast lekker, maar dat waren de vroegere batchloze cask strengths ook al. Uiteindelijk volgen ook onze certificaten van de uitbetaalde huur voor 2010, samen met het miniatuurtje 10 jarige cask strength die deze huur symboliseert. We waarschuwen ze dat we volgend jaar hier opnieuw zullen staan, samen met nog enkele landeigenaars. |
foto: Werner |
Geïncasseerde huurgelden over de jaren heen. |
foto's: Werner |
Aangekomen op Ardbeg. Deze keer al rijdend in
onze huurwagen, en niet lopend/strompelend zoals bij ons vorige bezoek.
We kwamen hier toen aan, na een halve marathon die in Bowmore gestart
was. Ardbeg heeft een enorme aantrekkingskracht als je Islay bezoekt.
Dit heeft zeker te maken met het leuke visitor centre, maar ook de
mensen die je er kan terug vinden zoals Jackie. En wat meer is, ze
serveren hier een geweldige lunch. Er heerst zoals steeds een gezellige
drukte maar er is nog één tafeltje vrij zonder dat we hiervoor hoeven
te wachten.
|
|
foto: Werner |
Ze komt teruggelopen met twee glazen en een mysterieuze fles. Ze lijkt zelf een beetje trots om dit aan ons te laten proeven. Na onze eerste slok begrijpen we haar. Een gevecht in de mond tussen de typische Ardbeg rokerigheid en een zoetigheid die we niet direct associëren bij de doorsnee Ardbeg bottelingen. En niemand lijkt dit gevecht tussen zoet en rook te willen winnen. Dit is het leuke eraan. Een topper, zo mooi in balans. Als we het etiket bekijken zien we dat we zo net, toen we deze fles uit het schap haalden in hun visitor centre, deze nog te prijzig vonden voor z'n leeftijd. Nu we eenmaal geproefd hebben krijgen we een andere kijk op hetgeen er in die fles zit.Deze Single Cask Botteling is sinds een drietal weken enkel te koop op de distilleerderij, ondanks deze al in november 2009 is gebotteld. Enkele flessen hebben eerst moeten dienen voor een seminarie, onder leiding van manger Mickey Heads, ter ere van het 10 jarig bestaan van het Ardbeg Committee dat plaatsvond in Chicago. |
|
foto: Werner |
|
|
Om nog wat herinneringen naar onze halve marathon op te halen, nemen we de 'high road' naar Bowmore. Deze single track road loopt ongeveer evenwijdig met de bredere en beter berijdbare 'low road'. |
|
foto: Gunter |
foto: Werner |
Eens we ter hoogte van de luchthaven zijn,
krijgen we opnieuw de brandende turfvelden in ons vizier die nog steeds
niet volledig zijn uitgedoofd. Indrukwekkend om van hierboven het
roetzwarte landschap te kunnen aanschouwen.
|
|
foto's: Werner |
foto: Werner |
foto: Gunter |
In de horizon rijzen de de 'Paps' omhoog. Deze bergketen is, ondanks dat van hieruit niet zo lijkt, op een ander eiland gelegen, namelijk Jura. |
Een mooie tocht langs de oevers van Loch Indaal brengt ons naar Bruichladdich Distillery.Het is deze distilleerderij die een hele lange tijd de titel 'Most Westerly Scotch Malt Whisky Distillery' heeft gedragen. Niet alleen om die reden brengen we een bezoekje, want hier valt steeds iets nieuws te beleven.Om onze missie kracht bij te zetten, bepaalt onze GPS de juiste locatie coördinaten van deze distilleerderij waar we ons nu bevinden.We bevinden ons momenteel op een Westerlengte van 6° 21' 64''.Dit is al niet niks, maar we gaan dit later op de dag nog verbeteren. Eerst gaan we binnen een goeiedag zeggen. |
|
foto: Werner |
foto's: Gunter |
Op de binnenkoer van de distilleerderij merk je het al, deze distilleerderij zit nooit stil. Een busje van de grootste pot still maker in de wereld (Forsyths) staat hier geparkeerd, en tegen de stillhouse zien we een nog ingepakte condensor liggen.Eenmaal binnen in het visitor centre, zien we Jim McEwans vrouw Barbara een praatje slaan met Mary, de manager van het bezoekersgebeuren. De conversatie zou mogelijk kunnen gaan over de zwangerschap van Jim & Barbara's dochter: Lynne, Bruichladdich Brandambassador.Er wordt ons een dram aangeboden, en we vragen beleefd of we de nog
aanwezige valinch 'The Italian Job' kunnen proeven.
|
Ook samen met ons en Mary in het visitor centre aanwezig: twee
werknemers van Forsyths. Ze vertelt ons dat de jongens een bijkomende
still aan het plaatsen zijn. Meer zelfs, het is een Lomond Still. Een
rariteit geworden in de whiskyindustrie. Bij Scapa en Loch Lomond
Distillery zijn ze ook nog in gebruik. En binnenkort dus ook hier in
Bruichladdich. Er wordt ons gevraagd vanwaar we afkomstig zijn. Eens we
hebben geantwoord, beginnen de mannen te vertellen dat ze nog niet zo
lang geleden een tijdje in België hebben verbleven.
|
|
foto: Werner |
Mary wil ons meenemen naar het stillhouse zodat we met onze eigen ogen kunnen zien hoe ver de werken staan. Neil MacTaggart, Buichladich's stillman, vinden we er terug met verf en borstel. Het Islay festival staat dan ook voor de deur. De Lomond still moet nog verder gemonteerd worden. Hierdoor levert dit voor ons unieke beelden op, van deze toch wel zeldzame Lomond still. We bedanken Mary hiervoor en zetten onze missie verder. |