Pagina 1/3 |
foto: Dirk |
Vrijdagochtend 27 Maart 2009Nog voor Bowmore ontwaakt, is ons busje al ingeladen en zijn we vertrekkensklaar. We konden ook voor plan B kiezen, zo zouden we een uurtje langer kunnen slapen. Maar we hebben gisterenavond bij een laatste schouwtasting in onze cottage, resoluut voor plan A gekozen. Ontbijten doen we straks wel op de ferry naar mainland, maar drinken gaan we nu al doen, nu de smaakpapillen op z'n best zijn. Omdat Marc zo goed is geweest om zijn Ardbeg Kildalton mee naar Islay te brengen, voelden wij ons geroepen om deze in 3D te gaan proeven aan het Kildalton Cross. Omdat de ferry deze ochtend in Port Ellen vertrekt, moeten we toch al deze richting uit. Het single track roadje van Ardbeg naar Kildalton heeft afwisselende vergezichten en kwaliteiten. Als we een roedel herten passeren gaat het raampje van ons busje even naar beneden. Zo kan Dirk in heuse safari stijl enkele foto's van deze onbezorgde dieren nemen (zie foto bovenaan pagina). |
|
foto: Dirk |
foto: Werner |
Aangekomen in de ferry haven van Port Ellen is het eerste wat
opvalt: niets. Geen ferry, geen wachtende rij wagens, niets. Gelukkig
wel een vriendelijke medewerker van Caledonian MacBrayne, de
ferrymaatschappij die de overtochten verzorgd. Beelden en herinneringen
aan vastzitten op een eiland door stormweer flitsen al door de gedachten
van enkele medereizigers. Dirk kan een glimlach niet onderdrukken...
|
|
foto: Dirk |
foto (boven): Marc | |
foto's: Dirk |
foto: Werner |
|
Vanaf de pier in Lochranza is het 1 mijl naar de enige legale distilleerderij die het eiland rijk is. Nog maar van in 1995 trouwens. We hebben hier een afspraak met distillery manager James MacTaggart. |
|
foto: Marc |
Althans, dat was toch het plan. James MacTaggart blijkt, door het nakende stormachtige weer van deze namiddag, vanochtend al de eerste ferry huiswaarts te hebben genomen. James woont op Islay, en wou er zich van verzekeren om het weekend thuis bij zijn familie te kunnen doorbrengen.Vol begrip hiervoor krijgen we een andere tourgids die ons de distilleerderij nog een keer laat zien, maar eerst lunchen in het bijhorende Arran restaurant.
De distilleerderij is trouwens niet in bedrijf. Volgende week wordt er terug gedistilleerd. De gemoute gerst wordt momenteel wel al geleverd. |
|
foto: Werner |
Belevering van de gemoute gerst. |
foto's: Dirk |
foto's: Dirk |
Malt Mill |
Mashtun |
foto's: Dirk |
Washbacks |
Geen Victoriaanse toestanden in deze
distilleerderij. Wel ergonomisch en doordacht uitgetekend en opgebouwd,
zodat men met 1 bedienaar het productieproces kan uitvoeren in deze ene
ruimte. In december 2006 hebben we ook het eiland Arran bezocht, zelfs
langer dan voorzien. Toen werd er achter de distilleerderij hard gewerkt
om een nieuw en modern warehouse te bouwen. Hiermee zouden ze dan meer
van hun whisky hier ter plekke kunnen laten rijpen i.p.v. een
groot deel naar het mainland te sturen voor rijping.
|
|
foto boven: Werner foto rechts: Gunter |
Het racked warehouse is even
doordacht gebouwd als de distilleerderij zelf.
|
||||
foto: Werner |
December '06 |
Maart '09 |
foto: Werner |
foto's: Dirk |
Drive-Inn Mobiel |
foto's: Dirk |
foto: Werner |
foto: Dirk |
foto's: Werner |
De Arran bar wordt tenslotte nog aan enkele
grondige inspecties onderworpen.
|
|
foto: Gunter |
foto: Dirk |
foto's: Werner |
foto: Werner |
foto: Dirk |