DEEL 1/2

SPEYSIDE 2010 HOMEPAGE

 

 

 

DEEL 2/2

 

 

 

foto's: Denis

 

 

 

 

 

 

foto: Jan

 

 

 

 

 

 

 

Vanuit de fillingstore (foto links) kan je, indien voorzien van de nodige sleutels,  warehouse nr.4 binnen (foto onder).

Eenmaal het fantastisch geurende warehouse binnen kan je,  mits bevoegd en het nodige materiaal, naast kijken en ruiken ook beginnen met proeven.

Wilt nu net lukken dat we zo iemand tijdelijk in onze groep hebben.

foto: Werner

foto: Wim

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Denis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Denis

foto: Werner

 

 

 

 

 

 

foto's: Werner

 

Gunter krijgt een opleiding 'valinchbediening', voor het geval we een volgende keer zouden terugkomen en zo niemand lastig hoeven te vallen om onze glazen vol te tanken. 

En voor volle glazen moet je in Schotland zijn. Of je nu in de bar een pint of lager besteld, of hier bij Tullibardine in het warehouse, de binnenkant van het glas wordt ten volle benut.

 

De sfeer en de vele whisky's straight from the cask zijn goed. Verschillende leeftijden en narijpingen worden aan ons voorgesteld en er is voor ieder wat wils bij.

foto: Werner

foto: Denis

 

 

 

 

 

 

 

foto: Denis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto's: Jan

 

 

 

 

 

 

 

Vanuit de koude warehouses worden we naar de warme clubroom geleid voor een aftertaste-party.
Terwijl we de courante Tullibardine bottelingen te verwerken krijgen, neemt het bestuur vlug een 12 vragen interview af met Laura voor onze rubriek 'Vrouwen in de whiskyindustrie' dat je op onze website kan terugvinden.
Op de vraag wat er in haar hoofd opkomt als ze het woord 'Belgium' hoort, antwoord ze vrij traditioneel 'Chocolats'. Zoals altijd hebben we die ook meegebracht. Voor de gelegenheid zelfs in valentijnsverpakking!

foto: Dirk

  foto: Jaco

 

 

 

 

 

foto's: Werner

 

 

 

 

 

 

We nemen afscheid van Tullibardine en krijgen nog een glas en een miniatuurtje toegestopt. De 3 uur durende rit die we nog voor de boeg hebben naar ons basiskamp voor de volgende dagen kan beginnen.

In Perth nemen we een afslag te ver en belanden zo op de scenic route richting Aberlour. Bij daglicht zou dit inderdaad wel mooi geweest zijn. Nu het ondertussen donker is geworden beleef je dit toch anders.

We doorkruisen de besneeuwde skigebieden waar witte donzige Schotse sneeuwhazen over de verlaten wegen dartelen. Hier en daar zien we er ook met rode vlekken. Deze zijn van het tamme soort, want die blijven liggen en vluchten niet weg als de busjes naderen.

DOWANS HOTEL

foto: Denis

 

Door de scenic route te nemen bereiken we een uurtje later dan gepland het hotel waar we de volgende 4 dagen zullen verblijven. 
Het Dowans Hotel  in Aberlour is een aanrader voor iedereen die een meerdaagse reis in Speyside plant. Strategisch heel goed gelegen, op een heuveltje naast de Aberlour Distillery. Er heerst zowel binnen als buiten een authentieke sfeer zoals we dat graag hebben. Niet alleen dat, maar ook de gezellige bar en het overheerlijke eten maken dat we hier de volgende dagen zullen verblijven.
Eenmaal binnen worden we warm ontvangen. De open kolenkachel in de receptieruimte zet meteen de stempel op de sfeer in het hotel.

Aan de receptie ligt er meteen al een pakje gereed voor de reisleider. Een naar dit adres verstuurd pakje met een, voor de leden, nog onbekende afzender.

Na de kamerverdeling vind iedereen elkaar terug in de bar voor een aperitief en om een keuze te maken uit het avondmenu.

foto: Dirk

 

 

 

 

 

 

Mysterieus pakje (wordt ongetwijfeld nog vervolgd...)

foto: Werner

 

 

 

 

 

 

foto: Denis

 

 

 

 

We hebben in dit hotel onze eigen exclusieve Members' Room ter beschikking waar al ons vast voedsel zal worden geserveerd. Dat er  ook hier een brandend open haardvuur moet zijn spreekt voor zich.

De 'Warm haggis tart, leek puree and buttered spinach with whisky and grain mustard sauce' (foto) als voorgerecht is meteen een voltreffer. 'De beste haggis ooit gegeten' wordt terecht herhaaldelijk herhaalt. 


De overige gerechten uit onze gepersonaliseerde menu moeten niet onder doen. Zo zijn de twee meegereisde leden, voor wie dit hun eerste Schotland reis is, meteen verlost van de vooroordelen en zijn ze overtuigd van de hoogstaande Schotse keuken. Het is niet lang wachten tot onze Roger rechtstaat en zijn legendarische woorden uitspreekt: 'Mannen, ik zijn hier gere'

foto: Wim

 

 

 

 

 

Nog een laatste maal voor het slapengaan wordt de hotelbar aan een grondige controle onderworpen.

Het bestuur kan hun werkkostuum te ruste hangen na een lange, maar leuke werkdag.

Ook een pluim voor de 2 buschauffeurs die donker en sneeuwlawines hebben moeten doorstaan om hier te geraken.

foto: Werner

foto: Gunter

 

 

DEEL 1/2

SPEYSIDE 2010 HOMEPAGE