DEEL 1/5 |
Woensdagochtend. Een vlugge blik uit het raam leert ons dat alles mooi is. Een blauwe hemel boven witte besneeuwde Schotse landschapen is wat we wilden, en hebben dit dan ook gekregen.Het ziet er niet alleen koud uit, dat is het ook.In onze clubroom vinden we elkaar terug na een mooie avond in de hotelbar.Dankzij J'O en Luc, die vanacht de Spey rivier zijn gaan
overbevissen, hebben we vanochtend voldoende ontbijtvissen op onze
borden.
|
|
foto: Roger |
foto links: Roger ~ rechts: Gunter |
Statler & Waldorf, 2 vaste gasten van het hotel die steeds in de tuin te vinden zijn.. |
Vandaag ga je ons in en rond Huntly kunnen terugvinden. Over de ijzige en besneeuwde wegen, een klein uurtje rijden van ons hotel.
Onderweg is er voldoende didactisch materiaal voor handen dat door de ramen van de busjes kan worden gadegeslagen. |
|
foto: Dirk |
36 Gordon Street in Huntly is de plek waar we deze voormiddag een afspraak hebben. Hier vinden we de whiskyshop van Ronnie Routledge*. Hij is ook de man achter de betrouwbare webshop: www.SingleMaltsDirect.com .Maar vandaag zal hij een nog belangrijkere taak hebben: ons rondleiden bij de hoog gewaardeerde onafhankelijke bottelaar Duncan Taylor & Co.Deze firma is gehuisvest hier net om de hoek, op 200m stappen van de whiskyshop.
(*) Tijdens het maken van dit reisverslag werd ik per mail door Ronnie op de hoogte gebracht dat hij "verhuisd" is naar de Glenglassaugh Distillery, waar hij de functie van Account Manager gaat uitvoeren, en dit vanaf 06 april 2010. |
|
foto: Denis |
De voorgevel verraadt niet wat er zich binnenin allemaal afspeelt. Het blijken de oude gebouwen te zijn waarin voorheen een zuivelbedrijf gevestigd was. |
foto: Dirk |
foto: Werner |
foto: Gunter |
foto: Werner |
foto: Gunter |
Ronnie Routledge |
Octave Casks |
foto: Bert |
In een geïmproviseerd warehousje liggen de vaten te wachten om weldra gebotteld te worden. Ook kan je, nog maar vrij recent, hier bij Duncan Taylor je eigen Octave Cask kopen. Deze hele kleine vaatjes (±50L) hebben het voordeel dat de rijping, door meer interactie met het hout, sneller gebeurd en er ook minder flessen uit komen. Dit is dus ook goedkoper dan een 'echt' vat. |
foto: Jaco |
foto: Jaco |
|
Het te bottelen vat wordt op een platformpje gerold. Vervolgens wordt het vat leeggegoten en gebeurt meteen de eerste ruwe filtering. Een gaas, dat over een opvangbak is gespannen, houdt de stukken geschroeid hout, die zich onvermijdelijk binnenin het vat en dus ook in de whisky bevinden, tegen. Vervolgens wordt de whisky in een opvangtank gepompt. Vanuit die tank wordt het naar de naastgelegen bottelruimte gepompt, waarbij het nog een filter passeert en er water kan aan worden toegevoegd om de alcoholsterkte te verlagen, alvorens te worden gebotteld. |
|
foto: Denis |
foto's: Jan |
foto: Bert |
foto: Dirk |
foto: Jaco |
foto: Denis |
foto: Dirk |
foto: Dirk |
foto: Dirk |
Op de semi-automatische bottellijn wordt hun blend 'Black Bull 12y' afgevuld en gelabeld. Bij hun single cask bottelingen gebeurt het labelen handmatig, omdat voor het kleven van deze etiketten meer nauwkeurigheid vereist is, en het aantal flessen ook aanzienlijk minder is. Voor de arbeidsters is het een product als een ander dat ze moeten hanteren. Wij bekijken dit toch anders... |
foto's: Jan |
foto: Denis |
foto: Roger |