DEEL 2/5

SPEYSIDE 2010 HOMEPAGE

DEEL 4/5

 

 

DEEL 3/5

 

 

 

foto: Denis

 

 

 

 

 

foto: Dirk

foto: Jaco

 

 

 

 

 

 

 

foto: Denis

 

 

 

 

 

 

Eens de gerst voldoende heeft gekiemd, celwanden rond het zetmeel heeft afgebroken en de vereiste enzymes heeft aangemaakt, wordt de groei van de graankorrel stopgezet in 'de kiln'. Op een perforatievloer wordt de gerst verspreid. De warmtebron onder die perforatievloer zal de gerst nu 'doden'. Als warmtebron gebruikt men hier bij Balvenie kolen- en turfvuur.

De kiln, met z'n kenmerkende pagodedak, is in bedrijf. We mogen naar binnen. Een unieke en bijzondere ervaring om hier in het graan te mogen rondlopen,  terwijl de rook van het turfvuur deze kamer vult.

foto: Denis

 

 

 

 

 

foto: Denis

foto: Werner

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

 

 

 

 

foto: Dirk

In de oven onder de kiln wordt momenteel met kolen gestookt. Hierdoor krijg je een grote warmte ontwikkeling wat de gerst in deze fase van het mouten nodig heeft. Als laatste wordt er even met turfblokken gestookt. Turf geeft minder warmte maar geeft wel veel rook. Het is die rook die de gerst op de perforatievloer een rokerige toets geeft. Wie Balvenie kent zal weten dat dit in het uiteindelijke glas te verwaarlozen is.

Bij distilleerderijen als Bowmore en Laphroaig, waar er ook nog deels zelf wordt gemout, wordt er vele langer met turfblokken gespeeld in de kachel onder de perforatievloer.

foto: Marc L.

 

 

 

 

 

 

Vanaf hier zijn we bij het beginpunt van zo'n 95% van alle distilleerderijen die whisky maken aanbeland. Dit omdat die andere distilleerderijen de volledige voorraad gerst reeds gemout aankopen. Nadat de gemoute gerst ontsteent is kan er begonnen worden met malen en mashen.

foto: Gunter

Malt Mill

Mash Tun

foto: Jaco

 

 

 

 

 

 

foto: Denis

Mashing

 

 

 

 

 

 

 

foto: Gunter

In dit gebouw wordt ook de wash gemaakt voor een andere Single Malt, die naast Glenfiddich en The Balvenie eigendom is van de familie Grant: 'KININVIE'. Deze in 1990 geopende distilleerderij produceert de Hazelwood single malt, die je maar sporadisch kan vinden. Het merendeel wordt gebruikt voor de Grant's Blend. De wash wordt van hieruit naar het achtergelegen stillhouse van Kininvie gepompt.

foto: Dirk

noot: Alleen de graanmolen wordt door Balvenie en Kininvie gedeeld in dit gebouw, nvdr

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

 

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

 

 

 

 

foto: Jaco

foto: Denis

 

 

 

 

Bert, nog steeds Nederlander maar wordt toch aanvaard in de  groep, neemt ons mee naar het dak van de Balvenie Distillery. 

Van hieruit heb je panoramische vergezichten over 'the Land of the family Grant

Hierboven merk je ook hoe de voorbije winter hier lelijk heeft huisgehouden. 

De waterreservoirs, die dienen voor de Kininvie blusinstallatie, zijn vernietigd door het gewicht van de sneeuw die zich twee maanden geleden boven de reservoirs heeft opgehoopt. Indrukwekkende taferelen.
Ook kan je van hierboven de stillhouse zien van die Kinivie Distillery. Kortom, we bevinden ons op een heus viewpoint.

foto: Denis

 

 

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

Door dit akkefietje is de Kininvie Distillery momenteel buiten bedrijf gesteld en wordt de productie overgenomen door de nieuwe, in 2007 gebouwde, Ailsa Bay Distillery. Deze Lowlands distilleerderij van de Grant familie is gelegen in Girvan en kan 6 miljoen liter per jaar produceren.

 

 

 

Kininvie Stillhouse

foto: Wim

 

 

DEEL 2/4

SPEYSIDE 2010 HOMEPAGE

DEEL 4/5