VRIJDAG 30 MEI 2008
|
||
VRIJDAG Deel 1/3 |
VRIJDAG Deel 3/3 |
Verder kilometervreten
door het gebied met de naam 'The Trossachs'. Eenmaal voorbij Loch Lomond neemt
het weer zomerse proporties aan.
|
foto: Dirk |
foto: Gunter |
foto: Marc L. |
Deze gezellige distilleerderij kreeg in 2000 een
upgrade door de opening van een bijhorend nieuw en multimediale bezoekerscentrum "Dewar's
World of Whisky", tevens de naam van de gelijknamige succesvolle
blend “Dewar’s”, waar Aberfeldy Single Malt in verwerkt zit en
die allebei mee in de portofolio van Bacardi zitten.
|
||
foto: Dirk |
foto: Werner |
Na het filmpje mogen we op eigen tempo en in taal naar keuze de Dewar's tentoonstellingsruimte doorkruisen. Op zoek naar onze eerste dram van de reis passeren we allerlei ruimte's en voorwerpen die betrekking hebben tot die eerste dram . Een leuk speledingetje is de geurentafel waarrond je geuren kan ontdekken die frequent in whisky's voorkomen. Onder andere de geur van leder, honing, christmas cake, turfrook en hout worden allemaal verspreid door een druk op de knop. |
foto: Kris |
Geurentafel |
foto: Werner |
Uiteindelijk
belanden we in de tastingruimte waar we de keuze hebben tussen een glas
Dewar's of Aberfeldy Single Malt,
beide 12 jaar oud.
|
foto's: Gilbert |
foto: Kris |
foto: Dirk |
Nu we het eindprodukt geproefd hebben, mogen we eens kijken hoe het allemaal zo ver is kunnen komen... |
foto: Wim |
Malen... |
Mengen... |
foto: Marc L. |
foto: Marc L. |
Gisten... |
foto: Kris |
foto: Jaco |
Distilleren |
foto: Werner |
foto: Werner |
In vroegere tijden werd de new make spirit van het stillhouse naar deze filling store gepompt, om zo vervolgens in vaten te worden getapt voor verdere rijping, hier in hun warehouses.Heden wordt de nieuw gemaakte Aberfeldy spirit in tankwagens gevuld en zo afgevoerd naar de centrale Dewar's warehouses rondom
Glasgow.
|
|
foto: Marc L. |
De tour eindigt waar het zou moeten. We worden in een warehouse
meegenomen. Hier heerst de sfeer van een traditioneel dunnage warehouse waar vaten liggen te
rijpen.
|
|
foto: Dirk |
foto: Gunter |
foto: Werner |
foto: Werner |
foto: Gunter |
foto: Geert VdM |
Nog
leuker wordt het wanneer we in het warehouse achter het afgesloten
traliewerk mogen komen.
Herinneringen aan onze vorige clubreis komen naar boven. Woordvoerder beklemtoont nogmaals dat we dit moment moeten koesteren. Straight from the cask proeven is niet evident, of je moest mede-eigenaar zijn van een vat Connemara 1992 dat ergens bij één van onze leden in de kelder ligt te rijpen. |
foto: Gunter |
foto: Gilbert |
De distilleerderij en zijn whisky laten een goede indruk na bij de aanwezigen. Wat natuurlijk de
hele opzet is van een bezoekerscentum als deze. Maar toch, we zijn al op andere
plaatsen geweest waar we andere verhalen over kunnen vertellen.
|
||
foto: Dirk |