Schotse stoker distilleert levensgevaarlijke whisky

De onafhankelijke Schotse distilleerder Bruichladdich gaat maandag twaalf vaten whisky produceren met een alcoholgehalte van 92%. De distilleerder gebruikt daarvoor een recept dat uit de 17de eeuw dateert. Bruichladdich is een van de acht onafhankelijke stokerijen op het eilandje Islay.

Webcams
Het distillatieproces zal met webcams gevolgd kunnen worden - "als de stokerij tenminste niet ontploft", meldt het bedrijf. De meeste whisky's en whiskeys bevatten tussen de 40 en 50% alcohol. De whisky die maandag wordt gestookt, zal vier maal worden gedistilleerd in plaats van twee. Het product zal over tien jaar in verkoop gaan. In een boek uit 1695 geeft de rondreizende schrijver Martin Martin de whisky die maandag in productie gaat, de naam "Usquebaugh-baul". De whisky wordt beschreven als een drank die "op alle delen van het lichaam invloed heeft: twee lepels van deze drank is voldoende; en als een man deze dosis zou overschrijden, zou zijn adem stoppen en zijn leven in gevaar zijn."

 

Het laatste Nieuws 27 februari 2006

 

TERUG