Schotse
stoker distilleert levensgevaarlijke whisky
De
onafhankelijke Schotse distilleerder Bruichladdich gaat maandag twaalf
vaten whisky produceren met een alcoholgehalte van 92%. De distilleerder
gebruikt daarvoor een recept dat uit de 17de eeuw dateert. Bruichladdich
is een van de acht onafhankelijke stokerijen op het eilandje Islay.
Webcams
Het distillatieproces zal met webcams gevolgd kunnen worden - "als
de stokerij tenminste niet ontploft", meldt het bedrijf. De meeste
whisky's en whiskeys bevatten tussen de 40 en 50% alcohol. De whisky die
maandag wordt gestookt, zal vier maal worden gedistilleerd in plaats van
twee. Het product zal over tien jaar in verkoop gaan. In een boek uit
1695 geeft de rondreizende schrijver Martin Martin de whisky die maandag
in productie gaat, de naam "Usquebaugh-baul". De whisky wordt
beschreven als een drank die "op alle delen van het lichaam invloed
heeft: twee lepels van deze drank is voldoende; en als een man deze
dosis zou overschrijden, zou zijn adem stoppen en zijn leven in gevaar
zijn."
Het laatste Nieuws
27 februari 2006
|