ARDBEG VERY YOUNG PORT FINISHOudjaar 2004. Ik (woordvoerder) was uitgenodigd om getuige te zijn bij Jan (Lidnr.24) van een interessant experiment. Wat zou het geven als men very young Ardbeg een tijdje laat narijpen op een portovaatje? Natuurlijk kon ook ik niet aan de verleiding weerstaan en heb ik ook één van de vijftien flessen very young Ardbeg in het vaatje gekieperd. Het voelde alsof we een stapje in de wonderbare en mysterieuze wereld van de alchemie zetten. Twee maanden later werd er een staaltje genomen van "ons experiment". De kleur had al wat verandering ondergaan, maar in de smaak was nog geen porto te bespeuren, op wat fruitige toetsen na. Volgens kenners zou het zeker niet langer dan 4 maanden mogen rijpen. Het vaatje regelmatig draaien was ook een tip. Dit om lekken te voorkomen. Dan op 19 april 2005 (een kleine 4 maand na vulling) werd het portovaatje terug op fles gebracht en het eindresultaat kon minstens geslaagd worden genoemd. Totdaar het verhaal van de fles. De reden waarom we deze meenemen heeft z'n oorsprong op het whiskyfestival in Leiden (nov'05). We ontmoetten Stuart Thomson (distillerymanager van Ardbeg) en deden ons verhaal dat we binnen enkele maanden met 16 leden bij Ardbeg op bezoek zouden komen. Hij was even enthausiast als ons, en nodigde ons alvast uit op een avondtour op de distilleerderij. Dit in het achterhoofd, wilde woordvoerder zijn fles Ardbeg very young port finish meenemen en delen, om zo Stuart aan zijn belofte te helpen herinneren.
|