Foto's: J'O |
Karakter
en persoonlijkheid vinden we in overvloed bij Ardbeg. Jackie Thomson is
onze gids. Het geboortegeschenk van Ben ARDBEG Liekens, ons meegegeven
door de fiere papa Carl (Lidnr.5), zorgt voor een nog vrolijkere Jackie.
Ondanks de distilleerderij stil ligt wegens onderhoudswerken, maakt ze
van de tour een waar feest. Ze neemt ons eerst mee naar het oude, als
museum ingerichte gedeelte van de distilleerderij. Hier neemt ze plaats
op een bankje en begint te vertellen over Ardbeg en z’n geschiedenis.
Met z’n allen luisteren we geboeid, als kinderen die naar hun
kinderjuffrouw luisteren die een verhaaltje vertelt. |
|||
Foto: Werner | Jackie Thomson |
De vloeren worden vervangen waar nodig en zelfs de nieuwe still, geplaatst in 2000, zou al aan een gedeeltelijke vervanging toe zijn. De maltmill wordt uiteengehaald, en al dan niet bewust krijgt Jackie deze niet meer in een. Er wordt beroep gedaan op Jan (Lidnr.24) zijn technische vakkundigheid. Samen lukt het hen wonderwel. | |
Foto: Gunter |
Foto: Gilbert | |||||
Foto: Katrijn | Warmte elementen in een still |
Slechts 1 wash en 1 spirit still bij Ardbeg |
Foto: Werner |
Foto: Werner |
Ardbeg groen |
||||
Foto: Katrijn |
Filling store |
In
de filling store is de
spirittank nog vol. Gereed om de lege bourbonvaten te vullen. We mogen
naar hartelust van de new make
spirit proeven… Xtreme
young Ardbeg. |
Foto: Werner |
Foto: Gilbert |
Foto: Katrijn | Foto: Gilbert | Foto: Katrijn |
Waar we niet op rekenden maar wel stiekem op hoopten gebeurde dan toch. De poorten van de hemel, Cask Store n°1, worden voor ons door Jackie geopend. Hier in dit warehouse rijpt Ardbeg ongestoord verder. Jackie doet de deur achter ons terug dicht om de strakke zeewind buiten te houden, en doet een heus vat voor ons open. | ||
Foto: Jan |
A wee Sherry butt van 1975! Met de valinch vult ze een glas met de rijpe vloeistof. We mogen allemaal kijken, ruiken en proeven van een Ardbeg zo straight from the cask als het maar kan zijn… Jackie rules! |
Foto: Werner | Foto: Jan | ||
Foto: Roger |
Foto: Jan |
A wee 1975 sherry butt |
Of
het nog allemaal niet genoeg is, opent Jackie nog een 1991 bourbon
barrel waar dus 15 jarige Ardbeg in rijpt. |
Foto: Roger |
Foto: Katrijn |
A pint of Ardbeg |
Daaropvolgend begeven we ons naar het gerenommeerde Ardbeg old kiln café, een waardige afsluiter van ons distilleerderijbezoek aan Ardbeg. De lunch, een giant fishtastic seafood platter en geen fishtastic seaplate footer, wordt er ons geserveerd. | |||
Foto's: Roger |
Ardbeg fishtastic seafood salade |
Stuart Thomson, de distilleerderijmanager
en echtgenoot van Jackie, komt goedendag zeggen en we herinneren hem aan
zijn belofte, gemaakt op het whiskyfestival van Leiden, dat hij voor een
avondtour in de distilleerderij zou zorgen. We excuseren ons echter daar
we door het drukke schema hier geen tijd voor hebben. Hij staat er op
dat we toch eens binnenspringen voor een dram, later op de avond. En zo
krijgt ons bezoek op Ardbeg nog een staartje… |
Bij het willen afrekenen van
het bezoek en lunch, komt de reisleider tot de vaststelling dat zijn
visa -kaart ergens anders opgehouden is. Een telefoontje vanuit de shop
leert ons dat ze achtergebleven is in Tarbert, Anchor Hotel. De koppen
worden vlug bij elkaar gestoken, het probleem opgelost, zonder dat de
groep hier hinder van ondervindt. Alleen de reisleider is een beetje van
de kaart. Woensdag zal het een blij weerzien zijn. Gerry, onze professionele
afronder in de groep, zorgt ervoor dat we op tijd kunnen vertrekken
naar Bowmore, waar een managerstour op het programma staat. Wat rinkelt
daar zo?! Ah, iemand heeft een doos Ardbeg 17y gekocht! Slimme
investering.
|
||
Foto: Werner |