Foto's: J'O

 

Karakter en persoonlijkheid vinden we in overvloed bij Ardbeg. Jackie Thomson is onze gids. Het geboortegeschenk van Ben ARDBEG Liekens, ons meegegeven door de fiere papa Carl (Lidnr.5), zorgt voor een nog vrolijkere Jackie. Ondanks de distilleerderij stil ligt wegens onderhoudswerken, maakt ze van de tour een waar feest. Ze neemt ons eerst mee naar het oude, als museum ingerichte gedeelte van de distilleerderij. Hier neemt ze plaats op een bankje en begint te vertellen over Ardbeg en z’n geschiedenis. Met z’n allen luisteren we geboeid, als kinderen die naar hun kinderjuffrouw luisteren die een verhaaltje vertelt.
Foto: Werner Jackie Thomson

 

De vloeren worden vervangen waar nodig en zelfs de nieuwe still, geplaatst in 2000, zou al aan een gedeeltelijke vervanging toe zijn. De maltmill wordt uiteengehaald, en al dan niet bewust krijgt Jackie deze niet meer in een. Er wordt beroep gedaan op Jan (Lidnr.24) zijn technische vakkundigheid. Samen lukt het hen wonderwel.
Foto: Gunter

 

Foto: Gilbert
Foto: Katrijn  Warmte elementen in een still

Slechts 1 wash en 1 spirit still bij Ardbeg

Foto: Werner

 

Foto's Katrijn

 

Foto: Werner

Ardbeg groen

Foto: Katrijn

Filling store

 

In de filling store is de spirittank nog vol. Gereed om de lege bourbonvaten te vullen. We mogen naar hartelust van de new make spirit proeven… Xtreme young Ardbeg.

 

Foto: Werner

Foto: Gilbert

 

Foto: Katrijn Foto: Gilbert Foto: Katrijn

 

Waar we niet op rekenden maar wel stiekem op hoopten gebeurde dan toch. De poorten van de hemel, Cask Store n°1,  worden voor ons door Jackie geopend. Hier in dit warehouse rijpt Ardbeg ongestoord verder. Jackie doet de deur achter ons terug dicht om de strakke zeewind buiten te houden, en doet een heus vat voor ons open.
Foto: Jan

 

A wee Sherry butt van 1975! Met de valinch vult ze een glas met de rijpe vloeistof. We mogen allemaal kijken, ruiken en proeven van een Ardbeg zo straight from the cask als het maar kan zijn… Jackie rules!

 

Foto: Werner Foto: Jan

Foto: Roger

Foto: Jan    

A wee 1975 sherry butt

 

Foto: Wim

Foto: Gilbert

Foto: Jan

Foto: Jan

 

Of het nog allemaal niet genoeg is, opent Jackie nog een 1991 bourbon barrel waar dus 15 jarige Ardbeg in rijpt.

 

Foto: Roger

    Foto: Katrijn

A pint of Ardbeg

 

Foto: Katrijn

Foto: Gilbert

 

Foto: Roger

Foto: Werner

 

Daaropvolgend begeven we ons naar het gerenommeerde Ardbeg old kiln café, een waardige afsluiter van ons distilleerderijbezoek aan Ardbeg. De lunch, een giant  fishtastic seafood platter en geen fishtastic seaplate footer, wordt er ons geserveerd. 
Foto's: Roger  

Ardbeg fishtastic seafood salade

 

Stuart Thomson, de distilleerderijmanager en echtgenoot van Jackie, komt goedendag zeggen en we herinneren hem aan zijn belofte, gemaakt op het whiskyfestival van Leiden, dat hij voor een avondtour in de distilleerderij zou zorgen. We excuseren ons echter daar we door het drukke schema hier geen tijd voor hebben. Hij staat er op dat we toch eens binnenspringen voor een dram, later op de avond. En zo krijgt ons bezoek op Ardbeg nog een staartje…  

 

Bij het willen afrekenen van het bezoek en lunch, komt de reisleider tot de vaststelling dat zijn visa -kaart ergens anders opgehouden is. Een telefoontje vanuit de shop leert ons dat ze achtergebleven is in Tarbert, Anchor Hotel. De koppen worden vlug bij elkaar gestoken, het probleem opgelost, zonder dat de groep hier hinder van ondervindt. Alleen de reisleider is een beetje van de kaart. Woensdag zal het een blij weerzien zijn.

Gerry, onze professionele afronder in de groep, zorgt ervoor dat we op tijd kunnen vertrekken naar Bowmore, waar een managerstour op het programma staat. Wat rinkelt daar zo?! Ah, iemand heeft een doos Ardbeg 17y gekocht! Slimme investering.

 

Foto: Werner