VOLGENDE DAG
Zondag 24/03/2013 (Deel 1/2)

 

DAG 1: ZATERDAG 23 MAART 2013

 

 

 

 

Wachten duurt altijd te lang. Gelukkig is Marc zijn online aftellerke tot aanvang van deze reis zijn laatste minuten aan het wegtikken. Tien vrienden volgen dit tellerke al geruime tijd nauwkeurig op.
Het busje werd vanochtend door zijn eigenaar aan mij toevertrouwd. Ik heb al een heleboel mijlen ervaring wat auto's en busjes besturen in the UK betreft, dus dat zit wel snor. Klokslag 12 uur mag ik eindelijk de eerste van de vrienden aan hun deur beginnen afhalen terwijl Wim op zijn beurt met zijn wagen elders nog twee van onze vrienden oppikt.

Eén voor één en allemaal goedgemutst. En daar hebben ze alle redenen toe natuurlijk. 

De weersomstandigheden zijn nog steeds winters, terwijl de lente in het land zou zijn. 

foto: Hanne

 

 

Zo waren er gisterenavond in het journaal nog beelden opgedoken van wel héél extreme wintertoestanden in the UK. Vliegvelden die dichtgesneeuwd zijn hadden we ditmaal zowieso niet nodig. Wij gaan lekker met de ferry... en toch blijft er diep van binnen een onzeker gevoel woelen over de toestand wanneer we ginds eenmaal aan land zullen komen. 

 

 

 

 

foto: Gunter

 

 

 

Het is bijna 13 uur wanneer het busje en de wagen elkaar tegenkomen bij onze laatse vriend, die ook het dichtste woont bij de vertrekplaats van onze ferry later vandaag in IJmuiden (NL). De samensmelting is hartelijk en vreugdevol. Iedereen is blij om wat komen gaat.

 

Onverwacht haalt Jan voor alle medereizigers een presentje boven. De kapoen heeft voor ieder een heus tourglas voorzien met daarop de toepasselijke gravure 'Vintage 1973 Tour'. In dit glas zullen de volgende dagen niet minder dan 40 verschillende whisky's uit het gezegende jaar 1973 belanden, en dit op gepaste locaties.

foto: Wim

 

 

 

Net wanneer alles en iedereen geladen is en de voertuigen ready for departure zijn, krijg ik telefoon van een voor mij onbekend nummer. Een dame met Nederlands accent vertelt me heel voorzichtig dat onze DFDS ferry van vanavond naar Newcastle geannuleerd is. Fel winters stormweer in het noorden van Engeland heeft de ferry, onze ferry dus, ginds in de haven gehouden waardoor deze IJmuiden niet zal en kan bereiken. Héél even maar dacht ik aan een practical joke en ook aan het nummer Ironic van Alanis Morrisette. De vrouw aan de andere kant van de lijn biedt niet alleen haar welgemeende excuses aan, ook biedt ze ons de mogelijkheid aan om onze overzet van vanavond te herboeken naar morgenavond. Lang hoef ik daar niet over na te denken en neem zonder overleg de enige juiste beslissing. Als compensatie krijgen we morgen gratis één bier tijdens ons diner op de ferry.

The Horror!  

 

 

 

 

Deze ijskoude douche op deze ijskoude lentedag wordt draaglijker gemaakt door de Lieve gastvrouw die ons binnen uitnodigd voor een glas flierefluiter om alles te laten bezinken, en om de noodzakelijke praktische regelingen te treffen voor het verdere verloop van de reis. Zo doe ik enkele telefoontjes die allemaal beginnen met mijn favoriete landcode 0044, en kan op heel wat begrip rekenen aan de andere kant van de lijn. De eerste hotelovernachting wordt herboekt naar een dag later, alsook de Caledonian MacBrayne ferry naar Islay. Hierdoor zullen we een dag later, en dus ook meteen een dag minder, op Islay kunnen vertoeven. Maandagvoormiddag, als we aan wal gaan in Newcastle, zal ik dan de distilleerderijen verwittigen waar we worden verwacht. Dit alles met de veronderstelling dat onze ferry morgen wel zal uitvaren van IJmuiden naar Newcastle.
Ondertussen belt de Lieve gastvrouw voor een express levering flierefluiter. Ze blijkt de leverancier te kennen van dit streekbierke.

Een dag minder reizen betekent ook minder bagage die mee moet. Voor de ene betekent dit een propere onderbroek of zakdoek minder. Gunter echter ziet het grootser en haalt een heuse schatkist uit het busje, wat hij vanaf morgen al niet meer hoeft mee te zeulen. Niet alleen de kist gaat open, ook de inhoud er van. En natuurlijk wordt er uit beleefdheid door ons allemaal tegengestribbeld eens we doorhebben wat de schat is. 

Omdat zijn kleine broer, die dus zijn 40e verjaardag viert met deze reis, een favoriete distilleerderij heeft, en die distilleerderij dan ook nog eens een schitterende 40 jaar oude botteling uitgebracht heeft, dacht Gunter dat het wel gepast zou zijn om deze op zijn verjaardagstrip te laten proeven. En ook aan de meereizende vrienden natuurlijk.

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

Highland Park whisky verdient een goede Sherry rijping. Of hij nu 10 jaar of 40 jaar rijpt. Een glas als dit moet je koesteren, en het doet je ook meteen de ellende even vergeten waarin we ons eigenlijk toch een beetje bevinden. Het doet je ook beseffen hoe graag gezien ik ben door die oudere broer. Een f#cking HIGHLAND PARK 40Y ! En eentje die geen dienst doet als toonzaalmodel maar wordt gebruikt waar hij voor gemaakt is. Niet zo vanzelfsprekend.

De openingsdram van deze reis is een feit. Een niveau dat we onmogelijk de volgende dagen nog kunnen aanhouden, maar we gaan ons best doen. Vanaf morgen dan maar.

Voila. Dag 1 van de geplande reis zit er op. We hebben alvast lekkere dingen geproefd, zijn al door mooie landschappen gereden en hebben de lokale gastvrijheid mogen ervaren. Vanavond slapen we allemaal in een Superior Double Room mét een slaappartner van het andere geslacht wat misschien nog onvoorziene mogelijkheden oplevert. We zullen dan ook serieus getroost moeten worden. 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOLGENDE DAG
Zondag 24/03/2013 (Deel 1/2)