VORIGE PAGINA
Dinsdag 26/03/2013 (deel 6/6)

VOLGENDE PAGINA
Woensdag 27/03/2013 (deel 2/5)

 

DAG 5: WOENSDAG 27 MAART 2013 (Deel 1/5)

 

 

 

 

analoge foto: Wim

Ochtend in Bowmore.

 

 

 

 

 

foto: Gunter

 

 

 

 

 

foto's: Wim

 

 

 

 

foto: Wim

 

 

 

 

Ochtenden in Schotland, het heeft altijd iets spannends. Zal ik hoofdpijn hebben als ik wakker word? Zal ik sebiet bonen in tomatensaus op mijn ontbijtbord krijgen? Zal ik regen zien wanneer ik de gordijnen opzij schuif? Het antwoord is 3x negatief. Wel jammer van de bonen. 

Er is al veel animo in onze keuken zonder afwasmachine. Een semi-cooked breakfast is in volle productie, met gekookte eieren en toast a volenté. Wim zijn lekkere zelf, -en huisgemaakte allerlei vruchtenjam ziet ook alle hoeken van de tafel. Ook de havermoutpap, of porridge zoals ze het hier zo mooi noemen, gaat aan de kook. Een voedzaam ontbijt is geen luxe op deze lange vermoeiende dagen. 

De afwasmachine en de meid is out of order, dus nemen we het wel over. Dat verdient uiteraard een digestiefke na ons ontbijt op ons buitenterras aan de oever van Loch Indaal, en met zicht op de buurtdistilleerderij.

 

Feestneus

foto: Gunter

 

 

 

 

foto: Gunter

In onze ommuurde achtertuin hebben we 

een verhoogd terras met een viewpoint op de distillery.

foto: Johan

 

 

 

 

foto: Werner

 

TULLIBARDINE 1973 33Y 46,2%

Geur van brooddeeg dat de oven nog in moet. Munt, appelmoes en peren. Smaak van hout en honing die ook nog lang in de afdronk blijft hangen. Vrij bittere afdronk ook.

 

 

 

 

Toch wel een leuk ochtendritueel. Een ideale lokatie trouwens om tuinfeestjes te organiseren in dit decor, als de buitentemperaturen dit toelaten natuurlijk.

Vandaag zullen we het eiland even verlaten. Ik hoor het jullie al zeggen: moet je daar zo ver voor reizen, om vervolgens na 1 dag al van het eiland weg te willen. Het antwoord is ja, want we gaan de distilleerderij op het naburige eiland Jura een bezoekje brengen. Je moet eerst naar Islay varen, alvorens je vanaf Islay een overtocht naar Jura kunt maken. Of zoals de Jura tourgids het later op de dag mooi verwoordt:

"Jura is an island of an island"

En wij weg naar Port Askaig, naast Port Ellen de tweede ferry haven hier op Islay. 

foto: Werner

 

 

 

 

Port Askaig (Islay), waar weldra de ferry naar Jura vertrekt.

foto: Gunter

 

 

 

 

foto: Wim

De ferry ligt al klaar

De 'Paps' op het eiland Jura aan de overkant ook

foto: Marc

 

 

 

 

We zijn klaar voor de overzet, de veerman duidelijk nog niet. De ferry service kan niet worden gereserveerd (noch gegarandeerd) en hanteert het first come, first serve principe.
Er zijn trouwens nog meer Vlamingen in onze wachtrij die al langer als ons klaar staan om de overzet te nemen. James Pithie van de Belgische onafhankelijke bottelaar en whiskyimporteur 'The Nectar' is hier ook op tour samen met enkele klanten. Ze hadden naast Islay ook nog het eiland Arran moeten bezoeken maar door de gekende sneeuwproblemen de voorbije dagen hebben ze toen een plan B moeten ondernemen.  
Reizen naar en in Schotland is niet altijd zo evident als het lijkt. De natuur gedraagt zich er soms wat onvoorspelbaar en blijft steeds de baas. Wij moeten ons aanpassen.

Iets drinken anders? De locatie leent zich er immers toe.

foto: Werner

 

 

 

 

foto: Werner

 

CAPERDONICH 1973 34Y 41,5% DOUGLAS LAING "OLD MALT CASK"

Opvallende abrikoos en nectarine geur in de neus. Boenwas en houtrook. De smaakaanzet is heftig. Fris zurige abrikoos en groene appeltjes. Ook nog een opvallende rokerigheid aanwezig en gras. Héél veel gras. Gedroogd gras dat wordt verbrand. Lange fruitige afdronk en nog steeds dat verbrand gras.

 

 

 

Even later mogen we er dan toch op, en hebben we nog 6 minuten en 34 seconden om:
- De veerman te betalen
- Een foto te nemen van de Caol Ila distilleerderij waarvan de voorkant alleen van op zee kan bewonderd worden
- Een bijkomende foto van de 'paps' te nemen vaonop zee

foto: Wim

Leaving Port Askaig

foto: Dirki

 

 

 

 

 

foto: Dirki

Caol Ila Distillery

 

 

 

 

analoge foto: Wim

De immer fotogenieke 'Paps' op het eiland Jura

 

 

 

VORIGE PAGINA
Dinsdag 26/03/2013 (deel 6/6)

VOLGENDE PAGINA
Woensdag 27/03/2013 (deel 2/5)