VORIGE PAGINA
Dinsdag 26/03/2013 (Deel 5/6)

VOLGENDE PAGINA
Woensdag 27/03/2013 (Deel 1/5)

 

DAG 4: DINSDAG 26 MAART 2013 (Deel 6/6)

 

 

 

 

foto: Werner

Portnahaven

 

 

 

 

Mijn favoriete plekje op Islay is nog steeds Portnahaven in het zuidelijkste deel van de Rhinns.
Een lange verlaten weg die start in Port Charlotte, even voorbij Bruichladdich, brengt je naar dit vredige dorpje en zijn haven die beschermd liggen achter enkele eilandjes verderop in zee. Zo kan dit haventje en dorpje menig stormgeweld weerstaan. 

Net als de kolonie zeehonden die je hier steevast in en rond de baai kan terugvinden, komen ook wij hier steeds voor rust en bezinning. Op een bankje en een goed glas whisky. Het mag zelfs van 1973 zijn.

Grijze zeehonden  in de baai van Portnahaven

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Werner

 

CRAIGDUFF 1973 32Y 53,9% Cask 2514 SIGNATORY 'CASK STRENGTH'

Een aparte Single Malt. Gedistilleerd in de Glen Keith distilleerderij, waar er in de jaren '70 werd geëxperimenteerd met geturfde mout die dan de naam CRAIGDUFF meekreeg. En inderdaad lichte rokerigheid in de neus. En dit komt niet van de kolenvuren die in de vissermanshuisjes achter ons branden. Deeg van cake dat nog de oven in moet. Ook een zeker ziltigheid. Zeewier dat op strand is aangespoeld en er al even ligt. Citroenlimonade. Héél complexe geur. In de smaak nog meer rokerigheid en zwarte drop. Sisal en iets grassig. Lange afdronk ook, en zou héél goed samengaan met een sigaartje hier op een bankje met zicht op de spelende zeehonden in de baai, zegt er iemand

 

 

 

 

foto: Dirki

 

 

 

 

 

foto: Werner

 

GLENURY ROYAL 1973 36Y 46,2% BLACKADDER 'RAW CASK'

Opnieuw eentje met een breed geurenpalet. Boenwas verraad zijn hoge leeftijd. Mandarijntjes. Mokka. Verbrand hout. Abrikoos en geblust stof. Smaak van donkere chocolade. Kumquat. Heel visceus mondgevoel en een lange kruidige afdronk.

 

 

 

analoge foto: Wim

Bootje 69

 

 

 

 

 

foto: Werner

 

STRATHISLA 1973 33Y 51,4% SCOTCH MALT WHISKY SOCIETY 58.11

Eentje van DE Society. Toch niet de minste én ten minste ééntje van DE Society. Een Sherry botteling en dat zie je, dat ruik je en dat proef je. Geur van bloedappelsienen, koffie. Citrus en munt geven hem een fris karakter. De smaak doet denken aan 'boerenjongens' wat zoveel is als rozijnen ingelegd op alcohol. Ook borstbollen en hoestsiroop in de smaak. Lange kruidige afdronk die ook een beetje bitter is. Het betere Sherry rijpingswerk zeg maar.

 

 

 

 

foto: Wim

foto: Gunter

 

Toeval bestaat niet. J'O merkt te midden in dit prachtige decor een zilveren '40' op. Laten we nu net op een 40e verjaardagstrip van iemand zijn.
Er wordt besloten om deze zilveren '40' die gevonden werd niet te vernietigen in de vuren van Mount Doom maar deze mee te dragen op onze reis. En ook niet in het vuur dat in de lokale pub hier om de hoek brand...

 

 

 

 

foto: Gunter

Gandalfirki

 

 

 

 

 

 

 

foto: Werner

 

MOSSTOWIE 1973 35Y 54,3% SIGNATORY "ARTIST#2 for LMdW"

And now for something completely different! Kaneel, radijsjes, ananasschillen, curry, pompelmoes, chutney, banaan. Ook de mesofiele graslanden zijn weer van de partij. Ook nog appelmoes.
De smaak van de lieve vrouwkes snoepjes, of het correcte woord ervoor: guimauve. Appelsienen fruttela snoepjes. Peperachtige afdronk. Koriander en bittere chocolade. Héél interessante en lekkere whisky.

Wist-je-datje: In de Miltonduff distilleerderij werd in de jaren '60 & '70 ook gedistilleerd in Lomond Stills. Het resultaat kreeg de naam Mosstowie Single Malt.

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

foto: Gunter

foto: Wim

 

 

 

De lokale pub dan, met immer brandend vuur. An Tigh Seinnse is gaelic en betekend zoveel als 'het huis waar er wordt gezongen'

We hebben hier in 2006 al met 16 clubleden binnen gezeten, dus met 10 moet zeker lukken. Een pub als deze, met Tennent's en Guinness on tap, op zulke prachtlocatie, meer vragen we niet. 

Eindelijk iets drinken ook, want dorst is iets dat je serieus moet nemen en niet moet proberen te onderdukken. Want dat kan ernstige gevolgen hebben. En we drinken al zo weinig.

foto's: Gunter

 

 

 

 

Een andere bar op onze terugweg is die van het Port Charlotte hotel. Elke Islay trip stoppen we hier voor een bar meal, en omdat we daarstraks bij onze eerste passage al een tafel en 10 stoelen hadden gereserveerd, hebben we onze plek voor vanavond verzekerd in deze gezellige pub. Ook hier het eeuwig brandend haardvuur + Tennent's + Guinness +  lekkere en verzorgde bar meals. 

Port Charlotte Hotel

foto's: Wim

 

 

 

Een half uurtje later in onze Bowmore Cottage, in onze eigenste lounge...

 

foto: Johan

foto's: Gunter

 

Wanneer ik onze Home Cinema met bijhorend surround sound systeem in onze cottage onder de knie probeer te krijgen, gaat plots het brandalarm af in onze cottage. Niet veel later komt de betreffende vuurbol binnengestormd onder begeleiding van een feestcomité. Een heuse verjaardagscake met alles op en aan. Ook nog twee zaken worden me cadeau gedaan waar ik een zwak voor heb hier in Schotland:

- een vogel T-shirt. Dit is niet een outfit om één of andere obscure hobby te beoefenen, maar wel een shirt met mijn favoriete vogel op: de papegaaiduiker, of puffin zoals ze hier zeggen. Tijdens vorige Schotland reizen al enkele close encounters mee gehad, wat me altijd ook zal bijblijven.

- en geen full cooked breakfast in Schotland zonder bonen in tomatensaus. Dus laten we eens zot doen en Werner 2,5 kg van deze delicatesse schenken.

You guys !

foto: Gunter

 

 

Wanneer ik de multimediale aparatuur aan de praat heb gekregen zijn de glazen alweer gevuld met iets uit 1973 en komen de concert DVD's uit hun hoesjes. Natuurlijk U2, maar daarna kan ik mijn promotie tour voor de Corrs in gang trappen. Met breed beeld er bij ga ik er wel meer mee over de streep trekken :-)

Hun thuisconcert in Dublin (Landsdowne Road) van al weer 12 jaar geleden verschijnt op het scherm en door de luidsprekers. Ze hebben heel de lounge mee, Sharon, Caroline en Andrea Corr. Ook zij hebben een grote broer die gitaar speelt en die soms even in beeld komt, maar dat geeft ons terwijl tijd om van onze glazen te nippen. 
Een leuk wist-je-datje is dat de drumster Caroline, dewelke volgens ons de sympathiekste is, ook geboren is in het jaar 1973, en nog wel op St.Patricksday !!

Caroline Corr °1973

 

 

 

 

 

 

VORIGE PAGINA
Dinsdag 26/03/2013 (Deel 5/6)

VOLGENDE PAGINA
Woensdag 27/03/2013 (Deel 1/5)