DEEL 1/5

SPEYSIDE 2010 HOMEPAGE

DEEL 3/5

 

 

DEEL 2/5

 

 

 

De Glenfiddich tastingruimte/clubroom is smaakvol ingericht, maar mist nog wat sfeer. Daarom zijn wij hier. De tourguide is ook niet bepaald een feestneus, meer nog, we vermoeden zelfs dat ze Engelse is. Ze verbergt zelfs niet dat ze haar tastingnotes gewoon afleest van een spreadsheet. Enige tegenspraak wordt afgewimpeld.

 

De whisky's zijn oude bekenden van de meeste onder ons. Alleen de new make spirit is dit niet.

Gevolgd door de 12y, 15y Solera, 18y en de 21y Gran Reserva.

foto: Denis

 

 

 

 

foto: Jan

foto: Dirk

 

 

 

 

 

foto: Denis

foto: Werner

 

 

 

 

 

 

 

foto: Jaco

 

 

 

 

 

 

 

Op de middag is er een gezamelijke georganiseerde lunch in het Glenfiddich restaurant. Het ene busje zal dan 'die van dat andere buske' terugzien.

Homemade soup met chips, en schotels bereide sandwiches. Om alles af te ronden een stevige pot koffie & thee. Meer verlangen we niet.

Hierna worden de rollen omgedraaid en zullen 'die van dat andere buske' The Balvenie bezoeken.

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Werner

foto: Dirk

 

 

 

 

 

foto: Bert

Om onze lunch te laten zakken, en om een frisse neus te halen, steken we de straat over naar de ruïnes van Balvenie Castle. Het kasteel zelf is gesloten tot het toeristische seizoen begint. Enkele Highland Cows in de aangrenzende weide laten zich van hun beste kant zien. Mmmm... doet me eraan denken om deze avond een sappig Sirlion Steakske te bestellen in het hotel.

foto: Wim

 

 

 

 

 

 

foto: Roger

Bert, de Nederlandse Balvenie tourguide

Na de middagwandeling worden we opgewacht op de binnenkoer van de Glenfiddich Distillery door Bert. Bert is een Nederlander, maar dit hoeft daarom niet nadelig te zijn. Dit zal blijken aan de voortreffelijke tour doorheen de distilleerderij die we mogen meemaken met hem. Bert neemt ons in heuse safari stijl mee in zijn Landrover, over de gronden van de familie Grant, tot aan de achterliggende Balvenie Distillery. Enkele zomers geleden had het clubbestuur de tour doorheen deze distilleerderij al meegemaakt, en waren toen al tot een besluit gekomen om dit zeker en vast met de club te herhalen. Op deze distilleerderij kan je zowel het mouten van de gerst meemaken, alsook een kijkje nemen in hun eigen kuiperij waar vaten worden hersteld en geassembleerd. Dit, en de hieraan gekoppelde mooie tasting, maakt dat dit voor elke whiskyliefhebber een topper is in z'n soort.

foto: Gunter

 

 

 

 

 

foto: Jan

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Marc L.

foto: Bert

 

 

 

 

 

 

Onnodig te zeggen dat het clubbestuur echte trendsetters zijn. Niet veel later wil/moet iedereen een fluohesje aan. Safety regulations. We zijn dan ook te gast op een grote firma en gaan ons zodadelijk ook op hun werkvloer begeven.

 

Beginnen doen we bij hun eigen moutvloeren.

10% van hun benodigde gerst wordt hier nog zelf gemout volgens de aloude methode. 

foto: Denis

 

 

 

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

 

 

 

foto: Dirk

foto: Jan

 

 

 

 

 

In de steeping tank wordt eerst de gerst onder water gezet, totdat de graankorrels voldoende vocht hebben opgeslorpt.

Hierna wordt alles uitgespreid op de moutvloer en kunnen de vochtige gerstkorrels beginnen kiemen.

foto: Bert

 

 

DEEL 1/5

SPEYSIDE 2010 HOMEPAGE

DEEL 3/5