SPEYSIDE 2010 HOMEPAGE

DEEL 2/5

 

 

DEEL 1/5

 

 

 

Maandagochtend. De traditionele ochtendwandelingen, die nog voor het gezamenlijk ontbijt plaatsvinden, zijn van start gegaan. Voor de ene betekent dit afdalen van de trap, wegens bewegingsbelemmeringen, voor anderen de Spey rivier opzoeken, die beneden in de valei stroomt.

In beide gevallen is iedereen ruim op tijd in onze Member's Room voor een stevig ontbijt met alles er op en er aan.

Nu, in het daglicht buiten, krijgen we een geweldige indruk van de locatie waarin ons hotel gelegen is. Het clubbestuur had hierover niet overdreven.

Opvallend ook hoeveel leden er vis verlangen op hun ontbijtbord. Van de subtiele gepocheerde en gerookte schelvis, tot de zwaardere gerookte kipper, waar je de rest van de dag zoet mee bent.

foto's: Werner

 

 

 

foto's: Denis

 

 

 

 

09.15AM, Dowans Hotel.

Vandaag gaan we het grootste gedeelte van de dag doorbrengen bij de familie William Grant & Sons in Dufftown. Eens we daar zijn, na een dik kwartiertje rijden van hier, wordt de groep in tweeŽn gesplitst. Het ene busje neemt in de voormiddag de uitgebreide tour op Glenfiddich, terwijl het andere de Balvenie distilleerderij bezoekt. Op de middag een gezamenlijke lunch in het Glenfiddich restaurant, waarna de rollen worden omgekeerd.

foto: Wim

 

 

 

 

 

foto's: Wim

 

 

 

 

 

 

foto: Roger

 

 

 

 

 

 

foto: Denis

De Glenfiddich distilleerderij  heeft dezelfde 10 miljoen liter productiecapaciteit als de nieuwe, door Diageo gebouwde, Roseisle Mega- distilleerderij die een 40 tal kilometer noordelijker gelegen is en die de uitstraling heeft van een chemische fabriek.

foto: Gunter

 

 

Niets van dit alles hier op het familiebedrijf van de familie Grant. Ze doen er alles aan om je het gevoel van eeuwenoude traditie en uitstraling te geven. Soms misschien een beetje te hard voor de meer ervaren distilleerderijbezoeker. Ze zijn nu eenmaal de best verkopende Single Malt ter wereld, wat ook bussen vol toeristen aantrekt. 
En ze zijn ook op dit soort van toerisme goed georiŽnteerd..

 

In de geschiedenis van de malt whisky heeft Glenfiddich de funderingen gelegd. Iets wat door menige whiskysnobs soms schromelijk over het hoofd wordt gezien. Voor vele whiskyliefhebbers, waaronder mezelf, was Glenfiddich ongetwijfeld de eerste kennismaking,  en meteen ook een openbaring van de wereld van Single Malt Whisky. Iets waar ik graag op terug kijk met een glas Glenfiddich 12y, of nog beter, de Glenfiddich 18y in mijn hand. Want dit vind ik nog steeds lekkere betaalbare whisky.

foto: Denis

 

 

 

 

 

foto: Denis

foto: Dirk

 

 

 

 

foto: Werner

Mashing

 

 

 

 

 

 

foto: Werner

Fermantation

 

 

 

 

 

foto: Denis

foto: Werner

 

 

 

 

Vanuit het stillhouse, waar ze alles in gereedheid brengen om een nieuwe still te mogen ontvangen, worden we meegenomen naar warehouse nį1 om verdere uitleg te krijgen over whiskyrijping. 

Voor we naar binnengaan checkt Roger of het veilig is om Łberhaupt naar binnen te gaan. Een vriendelijke man met hoogtewerker is er namelijk het dak aan het herstellen. Er blijkt hier enkele weken geleden zoveel sneeuw te zijn gevallen, dat er schade opgetreden is aan verschillende daken van de distilleerderij. Later in dit verslag zal deze schade nog duidelijker worden. Binnenin het warehouse mogen we onze neus gebruiken om het verschil tussen bourbon, -en sherryrijping te ontdekken.

foto: Wim

 

 

 

 

foto: Roger

 

 

 

 

 

Daar waar de toeristen vervolgens terug naar het visitorcenter worden geleid voor een dram Glenfiddich 12y, worden wij nog mee naar een achterliggend warehouse genomen. Het Solera warehouse. Vrij uniek in de whiskywereld. De tourguide laat ons echter niet binnen zonder we gevrijwaard zijn van enig elektronisch materiaal. Foto's nemen is hier totaal uit den boze. Het Solera warehouse is een mooie variant op de eerder door ons bezochte warehouses. We zien werknemers de whiskyvaten met rijpe whisky leeggieten in een goot.

foto: Marc L.

Van hieruit wordt het in de grote open Solera-vaten gepompt, die steeds meer dan halfvol worden gehouden. Zo'n Solera vat heeft een inhoud van 35.000 liter en is echt wel indrukwekkend als je bovenaan met je vingers in de whisky staat te dippen. Verschillende leeftijden belanden hierin, waarvan de jongste whisky minstens 15 jaar oud is. Het proces eindigt met een korte "trouw"periode in een kleiner gesloten Solera vat. 

foto: Werner

 

 

 

 

 

 

SPEYSIDE 2010 HOMEPAGE

DEEL 2/5