DEEL 1/4

SPEYSIDE 2010 HOMEPAGE

DEEL 3/4

 

 

DEEL 2/4

 

 

 

De distilleerderij laat zich binnenin dus niet fotograferen.

De productieruimte ligt er clean bij, zoals je dat van een Chivas distilleerderij die bezoekers ontvangt mag verwachten.

Maar Julian, onze tourgids, maakt hierin het verschil met zijn manier van aanpakken. Een grap is nooit veraf.

Buiten sneeuwt het onverstoorbaar verder en we vluchten warehouse No.1 binnen, op zoek naar warmte en verwarmende dranken.

foto: Wim

 

 

 

 

 

 

foto: Wim

 

 

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

 

 

96 Glazen staan gevuld met allerlei Aberlour expressies. Eerst gaan er nog stalen rond van verschillende fases uit het distilleerproces. De foreshots en de feints mogen alle aan een geurtest onderworpen worden. Ervan proeven wil je echt niet, en is trouwens niet zo gezond. Het ziet er ook onsmakelijk uit door de losgekomen stukjes koperoxide die afkomstig zijn van de stills tijdens het distilleren. 

Ook de heart of the run, de new make spirit dus, kan gekeurd worden. Proeven kan, mag, en doen we ook. Ons eerste glas bevat namenlijk de new make spirit. 

Ook in de line up, en tevens hier fysiek aanwezig in de tastingroom, zijn de twee vaten waarvan men, indien gewenst, zelf een fles kan afvullen om als souvenir mee naar huis te nemen. Een op bourbon gerijpte van 14 jaar, en een op sherry gerijpte van 15 jaar. De tasting eindigt bij de Aberlour a'bunadh. Nog steeds een lekkere betaalbare klassieker.

foto: Gunter

 

 

 

 

 

foto: Dirk

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Werner

 

 

 

 

 

 

 

foto: Roger

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Jaco foto: Jaco foto: Dirk

 

 

 

 

 

Enkele leden gaan over tot bottelen. Dit vergt enige handenarbeid die zelf moet verricht worden. Tourguide Julian houdt toezicht en geeft assistentie bij dit alles. Tot slot dient de administratie afgewerkt te worden. Alle genummerde flessen gaan in het grote bottelboek.

Een vlugge kijk in het archief leert ons dat enkele jaren geleden hier twee broers uit de kempen op bezoek waren. Ook zij namen elk een flesje mee. Meer nog, er werd ook nog een extra flesje afgevuld die zou gaan dienen als 100ste fles, die sinds het ontstaan van hun club, zou worden gepresenteerd. (Een verslagje hiervan staat nog steeds online)

foto: Wim

foto's: Denis

 

 

 

 

 

 

We zeggen Aberlour goodbye. Een leuk bezoek met een hoge amusementswaarde. En wat meer is, het is en blijft lekkere whisky. Zeker na dit bezoek. We schenken Julian z'n verdiende fles flierefluiter en trotseren opnieuw de sneeuw.

We wandelen terug naar ons hotel alwaar de lunchmenu wordt geserveerd.

Alle hongergevoel moet worden gestild, voor we naar onze volgende afspraak van vandaag rijden.

foto: Gunter foto: Dirk

 

 

 

 

foto: Dirk

 

 

 

 

foto: Roger

foto: Denis

 

De broccoli & stilton soep vult de maag al goed. Maar er komt nog: Geroosterd Angus beef met Yorkshire pudding, en geroosterde aardappellen met warme groenten. Al puffend geraken we nog net tot in de lounge voor onze thee en koffie. Even platte rust nemen.

...en weer verder. We worden verwacht op de Benriach Distillery. Op een klein half uurtje rijden van ons hotel.

 

DEEL 1/4

SPEYSIDE 2010 HOMEPAGE

DEEL 3/4