SPEYSIDE 2010 HOMEPAGE

DEEL 2/4

 

 

DEEL 1/4

 

 

 

 

 

Dinsdagochtend. Vroeg opgestaan. Buiten is Jan al hard aan het werk. Er dient namelijk sneeuw geruimd te worden. 
Een mooi zicht. Niet zozeer Jan die aan het werk is, wel de welgekomen sneeuw.

 

Eindelijk gekregen waar we deze reis toch een beetje op hoopten. De landschappen zijn geüpdated met een mooi wit sneeuwtapijt over zich heen. 

foto: Werner

 

 

 

 

 

 

foto: Dirk

foto: Denis

De leden die vroeg wilden opstaan om voor het ontbijt mee een bruggetje te gaan bezoeken, staan allen klaar. Het pad naar onze busjes is ondertussen door Jan sneeuwvrij gemaakt. Het is wel moeilijk tellen hoeveel leden er meewillen nu er naar hartelust in de verse sneeuw wordt gespeeld, maar het blijkt toch dat alle 16 paraat staan op de ochtendreveille.  Het feit dat het tourglas ook mee moet zal er ook wel iets mee te maken hebben. Dan kan men precies toch dat tikkeltje meer.

 

 

 

 

foto: Dirk

Op een kleine 10 minuten rijden van het hotel ligt een historisch monument dat symbool staat voor de hele Speyside regio: de Craigellachie Bridge. Deze ijzeren boogbrug, die de rivier Spey overbrugt, werd tussen 1812 en 1814 door de legendarische ingenieur Thomas Telford gebouwd. De brug overspant een afstand van 46m wat in die tijd revolutionair was. Tot 1972 reden hier nog auto's over. Nu enkel fietsers en voetgangers. Een verstekeling en 16 glazen mogen ook op de brug..

 

 

 

 

foto: Jaco

foto: Jaco

foto: Werner

 

 

 

 

 

foto: Jaco

Vanop de brug boven de Spey rivier heb je zicht op het plaatsje Craigellachie. Rechts het fameuze Craigellachie hotel, vooral gekend om z'n whiskybar. Links zien we, vanachter de boom, de rookpluimen van de Craigellachie Distillery. Ideaal om hier op de gelijknamige brug onze volgende verstekeling te openen, dachten wij zo. Een ontdekking op het voorbije Spirits in the Sky Whiskyfestival in Leuven: CRAIGELLACHIE 25Y 53,7% The Whisky Agency & Daily Dram  1984-2009. Op een nuchtere maag, de plakkers van de hotelbar gisternacht even niet meegerekend, doet de whisky deugd. Door de frisse buitenlucht en de welgekomen warme tourmuts op ons hoofd, in combinatie met de eerste whisky, voelen we ons lekker fris en gezond.

 

 

 

 

foto: Marc L.

Terwijl een deel van de groep nog nageniet op de brug, vertrekken 6 leden voor een wandeling terug naar het hotel. Het 135km lange wandelpad The Speyside Way passeert zowel hier, als aan ons hotel. Dit wandelpad volgt hier deels een oude treinroute en de River Spey is steeds vlakbij.

foto: Dirk

 

 

 

 

foto: Wim

foto: Roger

 

 

 

foto's: Roger (links)  Gunter (rechts)

Oude Aberlour treinstation. Doet nu dienst als visitor center van deze Speyside Way.

 

 

 

foto's: Wim

 

 

 

foto: Werner

Een aperitief voor het ontbijt is weer eens wat anders. De gezonde buitenlucht en de ochtenddram heeft bij iedereen de eetlust opgewekt. Dat merk je aan de hoeveelheid ontbijtvissen die er geserveerd dienen te worden op onze ontbijttafel. Het uitzicht door het raam van onze Members-Only-Room is sprookjesachtig geworden.

foto: Denis

 

 

Na het ontbijt onze eerste gemaakte afspraak voor vandaag: Aberlour Distillery. We hebben onze ski latten niet bij, dus wandelen we onze heuvel af naar beneden.

Op 5 minuutjes zijn we er, waarbij het bij elke stap die we doen dikkere vlokken begint te sneeuwen, en alles mooier en mooier aan het worden is.

 

 

 

 

foto: Roger

foto: Wim

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Denis

 

 

 

 

 

 

 

foto: Dirk

Een warm ontvangst in het visitor center later, wandelen we naar hun achtergelegen distilleerderij. Eerst volgt een introductie over de Aberlour whisky. Julian Holder, onze tourgids, toont dat dit anders kan dan wat wordt verwacht.
De stempel is meteen gezet. Dit wordt anders dan AL de vorige distilleerderijbezoeken.

foto: Werner

Ons hoor je niet klagen!

 

 

 

 

 

foto: Roger

foto: Werner

 

 

Julian is een geboren entertainer. Hij krijgt heel de zaal mee. We krijgen het gevoel dat we in een opname zijn beland van het Canvas TV programma Comedy Cup. De geschiedenis over de Aberlour Distillery en het whiskymaken wordt met héél véél gevoel voor humor gebracht, of wordt helemaal niet gebracht :-)  Zo houd hij ook iedereen bij de les. Na de zaalshow van Julian neemt hij ons mee voor een geleid bezoek doorheen de prodructieruimte's. Productieruimte's waar er niet gefotgrafeerd mag worden, een afspraak waar we ons vanzelfsprekend aan houden. Zo'n soort club zijn we.

 

 

SPEYSIDE 2010 HOMEPAGE

DEEL 2/4