BLIND TOUR 2012 HOMEPAGE

DEEL 2/6

 

 

 DAG 6: VRIJDAG 18 MEI 2012
Deel 1/6

 

 

 

 

 

foto: Mark D.

foto: Wim

 

 

De kippen hebben vanacht flink hun best moeten doen om aan de vraag naar ei van vanmorgen te kunnen voldoen. Maar ze hebben het gehaald.
Ook alle leden hebben vanochtend de ontbijtruimte van het hotel gehaald. Niet zo evident na de zware inspanningen van vannacht. 

Een lekker full cooked trouwens, we hadden niet anders verwacht na de hoogstaande culinaire avond van gisterenavond in het hotelrestaurant. En toch, de voorzitter wil er op wijzen dat er opnieuw geen bonen op zijn bord zijn beland.
Ook de foodie bags met daarin onze lunchpaketten voor deze middag zetten die culinaire trend door. Alsof het allemaal nog niet voldoende is doet de hotelmanger er nog 15 Glenfiddich t-shirts bovenop. De hotelmanager heeft z'n fles flierefluiter dubbel en dik verdiend.

foto: Wim

 

 

 

De busjes worden bevracht door het daarvoor bevoegde personeel waarna iedereen zich opmaakt voor een ritje dat anderhalf uur zal duren, aldus de voorzitter.

De trip van 1,5 uur stuurt ons opnieuw door het stadje Girvan met z'n kleine jachthaven.
Ook doen we de baan opnieuw aan die passeert langs de Girvan Distillery waar we gisterenavond nog hebben geaperitiefd.

De personeelsparking staat nu wel vol, en dat zijn een heleboel auto's. We rijden zelfs even die parking op om te kijken of er eventueel nog twee busjes zouden bijgaan, moest dit nodig zijn.

Girvan Harbour

foto: Wim 

 

 

We worden zelfs vriendelijk verzocht door de voorzitter om uit te stappen. Zonder onze tourglazen deze keer. Stilletjes aan begint het duidelijk te worden dat we dan toch een bezoekje mogen brengen aan de graandistilleerderij van Girvan, en de beloofde rit die 1,5u zou gaan duren op 10 minuten geklaard is. Ze hebben ons weer goed liggen.

 

foto: Wim

foto: Werner

 

Woordvoerder vertelt ons het blije nieuws dat we zo meteen WEL een afspraak hebben om de distilleerderij te bezoeken. Iets wat ze  gisterenavond anders deden klinken om de verrassing van vandaag alleen maar groter te maken. Ook wil hij de leden er op wijzen dat het absoluut niet evident was om een groep van 15 whiskyliefhebbers hier binnen te krijgen, en de voorzitter hier wel effe mee bezig is geweest om dit geregeld te krijgen. Hij had gisterenavond zeker niet gelogen als hij hier aan de poort vertelde dat er velen dit bezoek voor onze club "wel even zouden regelen", maar uiteindelijk niemand daar toe in staat bleek. Gelukkig voor ons nu, is de voorzitter drie maanden geleden in contact kunnen komen met de persoon die we héél dankbaar zijn om dit bezoek uiteindelijk toch nog geregeld te krijgen.

Aan de poort meldt de voorzitter de groep aan en tekent hiervoor ook enkele officiële papieren. De portier geeft ons de veiligheidsbriefing en vraagt om fototoestellen en andere electronica niet te gebruiken. De toestellen blijven dan ook achter in de busjes.

De portier geeft ons de Health & Safety Documents nog mee op papier, moest er twjifel ontstaan.

 

 

 

 

 

Onze te volgen man komt ons afhalen bij de portier. Gelukkig voor het verslag mag er toch één iemand beperkt foto's nemen, maar zonder flitslicht wel te verstaan. Gelukkig heeft de voorzitter zijn toestel nog veilig en ver weggeborgen in zijn rugzak zitten.

Onze man, we noemen hem gemakkelijkheidshalve Robert, is ook verbaast dat we het bedrijf mogen bezoeken. Very Unusual indeed.

Robert is echter opgetogen om bezoekers te hebben die echt wel geïnteresseerd zijn in de dingen die hij vertelt en laat zien.

In de meeting room krijgen we info over het bedrijf, aangesterkt met cijfers en liters die je doen duizelen, zonder dat je ze zelfs dient op te drinken.

foto: Werner

 

 

foto: Werner

De meeting room kijkt uit op de imposante  graandistillatie toren.

 

 

 

 

De graandistilleerderij werd in 1969 gebouwd door de familie William Grant & Sons om aan de vraag naar hun populaire blend Grant's te kunnen voldoen. Mede om diezelfde reden werd er 5 jaar geleden een Single Malt distilleerderij bij gebouwd: De Ailsa Bay distillery. Op het terrein is ook nog hun gin distilleerderij gebouwd. Hendrick's Gin is een populaire gin hier in Groot-Brittannië en kan men bij ons thuis ook in de winkelrekken terugvinden. Daarnaast huisvest het terrein ook nog 40 grote warehousecomplexen waar alle graan en malt whisky ligt te rijpen. Kan ook niet anders als je een capaciteit hebt om 75 miljoen liter graan whisky te distilleren en 6 miljoen liter malt whisky en je het minstens 3 jaar ergens op eiken vaten moet kunnen stockeren. 
Dat gaat zo dadelijk allemaal uitgebreid aan bod komen wanneer we ons op de bedrijfsterreinen begeven. 

Klaar voor vertrek

foto: Werner

 

 

 

De graandistilleerderij gebruikt een mengeling van 90% tarwe en 10% gemoute gerst. De tarwe bezit genoeg vergistbare suikers zodat hiervoor geen moutprocedure moet worden doorlopen . Dit scheelt in tijd en is ook veel goedkoper.

Enorme silo's zorgen voor de opslagcapaciteit van deze grondstoffen.

Indrukwekkend allemaal. Na zo vele distilleerderijen te hebben doorlopen, allen single malt distilleerderijen, is hier alles anders en ook nog eens enorm uitvergroot.

Eerst mogen we van Robert de Hendrick's Gin gebouwen bezoeken.

foto: Werner

 

 

 

foto's: Werner

 

 

 

Een enorm kruidig geurenpalet komt ons tegemoet wanneer we de distilatiezaal binnenkomen. 2 stills staan hier te koken. De methode om gin te maken verschilt natuurlijk met die van whisky maken. 

Hier worden de 2 stills gevuld met neutrale alcohol. Je moet hier ook niet ver gaan zoeken om te weten waar ze deze halen. Dan wordt de gewenste geheime kruidenmengeling er bij gevoegd en laten ze alles een dag trekken. Vervolgens brengen ze alles aan de kook en vangen ze de dampen op die terug worden afgekoeld en aangelengd met water tot 40% of meer . Dat is gin in een notedop uitgelegd.

foto's: Werner

Hendrick's Gin spirit safe

 

 

foto: 't internet

 

 

 

foto's: Werner

 

Langs de mega graansilo's wandelen we naar de achterkant van het terrein waar de Ailsa Bay Single Malt Distillery is gelegen.

 

foto's: Werner

                                Belevering tarwe

 

 

 

BLIND TOUR 2012 HOMEPAGE

DEEL 2/6