15
mei 1996. Dat is een belangrijke datum voor Marc Lepoutre. De datum dat
hij officieel lid werd van de Scotch Malt Whisky Society.
|
||
|
Het
was het eerste whiskyboek van Michael Jackson, “Single Malts”, vol
met mysterieuze beschrijvingen en fantastische etiketten, die nu nog tot
de verbeelding spreken. De foto’s van Schotland maakten het plaatje
compleet.
|
Marc bleef echter op zijn honger zitten met zijn queeste naar een bron van constante actuele informatie.
|
|||
Bekijk het artikel hier... |
Bij hem thuis stond ondertussen
een uitgebreide selectie whiskyfessen op de kast, zodat de achteloze
bezoeker spontaan in de val trapte en meegesleurd werd in de wondere
wereld. Met andere woorden: het aantal whiskyliefhebbers in Westerlo en
omstreken groeide en waar het hart van vol is, doet de mond overlopen.
Dat er over gepraat werd ondervond Marc bij zijn lokale drankhandelaar.
|
|
Dirk en Jaco (interviews volgen
nog) kwamen erbij en het kliekje ging op pad. Ze werden lid van een
nieuwe Diestse Whiskyclub, de enige wijd in de omtrek toen en volgden
daar de tastings. Dat duurde tot Jan zelf een tasting organiseerde met
niemand minder dan Filip Verleye. Dit, en zeker ook de locatie, het
zaaltje van café “Het Hoeveke” in Westerlo, maakte het voor de
aanwezigen een positieve ervaring. Vele tastings zouden volgen.
Op vraag van Jan ging hij ook
eens mee naar een tasting, georganiseerd door een lokale kwb. Ondanks de
eigen grote “bagage” en ervaring van het kliekje, vonden ze deze
tasting boeiend en zeker de moeite. De man achter de tasting heeft
later, samen met zijn broer als grote bezieler, de 100°PROOF whiskyclub
opgericht, waar Marc ondertussen een van de gewaardeerde leden is, maar
dat is een ander verhaal … . Marc heeft zelfs die spreker eens
uitgenodigd voor een avond, georganiseerd door de “landelijke
gilde”, waarvan hij toen in het bestuur zat.
|
Soms
moet Marc het whiskygebeuren eens even laten voor wat het is, maar
vergeten doe je het nooit. Op verrassende momenten wordt je immers
geconfronteerd met die mystieke band, die whisky schept.
|
|||
The old church of Urquhart B&B |
De reis was geïnspireerd door interesse voor de natuur, maar natuurlijk werden er enkele distilleerderijen bezocht. De allereerste was Glenfarclas, daarna kwam Macallan, Glenfiddich en het tot museum omgebouwde Dallas Dhu. Iedereen die al eens een distilleerderij bezocht heeft in Schotland zal niet verwonderd zijn, dat dit leidde tot een verdere escalatie van het whiskygebeuren ten huize Marc. Er werden nog meer boeken gekocht, hij werd “subscriber” van Whiskymagazine sinds Issue 5 en er werd nog meer whisky gekocht. “Nooit om te verzamelen en nooit om te drinken met cola!” benadrukt hij. Dat laatste slaat dan vooral op bezoekende whiskyleken. |
||
Issue n°5 |
Wel
heeft hij spijt dat hij van sommige bottelingen niet meer flessen
gekocht heeft. Zo springt er een groenkleurige Glenfarclas SMWS van 21
jaar in het geheugen, waarvan de herinnering bij Marc nog steeds een
dromerige blik teweeg brengt. Er was ook een Lagavulin van SMWS, een
echte turfbom, die de wereld van rokerige whisky ’s voor Marc opende.
Alhoewel zijn voorkeur nu toch weer wat meer richting sherrybotteling
gaat. Glenfiddich daarentegen heeft hem nooit kunnen bekoren. “Er zit
iets in de afdronk, een nasmaak die mij niet ligt”, zegt hij.
Zoals
Marc eerder vertelde gaat hij het whiskygebeuren nu even op een laag
pitje zetten, maar we hoeven ons geen zorgen te maken.
|
BANFF
RARE MALTS
1982 21Y
Sinds
we Banff ontdekt hebben, zowel het stadje als de bottelingen van Douglas
Laing, probeer ik zoveel mogelijk verschillende Banff ’s te nosen en
tasten, vandaar. Deze is fris, een eerste alcoholprikkel, sinas en
gedroogde strobloemen. In het begin citroen, maar wordt op het einde
limoen. Bevestigt weer dat naar huidige “smaak”normen een
“grote” distilleerderij verloren is gegaan.
|
GLEN
GARIOCH 21Y 43% Officiële
'oudere'
botteling. Initieel zure
rook. Heel veel diepgang. Ja Marc, ik weet het: weer die boenwas! Daarna
appelsien/pompelmoes. Zoete turf op de mond. Finish vol appelsien en
rook. Niet
vergelijkbaar met de huidige Glen Garioch's. |
Westerlo, Oktober 2008 |