Verslag ingestuurd door Gunter (Lidnr.01) |
Randgebeuren
|
SHERRY
Sacristio wijnen: Dit zijn de door de wijnbouwer zelf bewaarde topwijnen. Niet gemakkelijk verkrijgbaar.Palomino Fino, Pedro Ximinez en Moscatel
zijn druivensoorten die gebruikt worden voor sherry. Tijdens het
plukseizoen stijgt het suikergehalte met
|
||
Het resultaat wordt geselecteerd voor
verdere ontwikkeling in eiken vaten tot Fino, Oloroso of Amontillado.
De verdere ontwikkeling gebeurt volgens
het solera (onderste vat) principe. Stel u een laag van 4 eiken vaten
voor. Allen voor 5/6 gevuld. Als de sherry in het onderste vat rijp is
om te bottelen, wordt er 1/3 afgetapt. Dit 1/3 vult men dan terug bij
uit het vat er boven. Op zijn beurt wordt dit vat bijgevuld uit het vat
er boven. Het bovenste vat wordt dan bijgevuld met de pas gegiste wijn.
Fino ondergaat een verdere gisting onder
flor. Dit is een schimmel die de wijn afsluit van de lucht. Het
resultaat is een heldere sherry met een zoete “martini” -neus.
Ondanks deze zware neus is de smaak wel fris en droog. Men proeft het
hout boven de toch wat flauwe smaak. Als men deze Fino laat rijpen aan
zee, dan krijgt de sherry zilte tonen, opgenomen uit de zeelucht door de
poreuze eik(*). Deze sherry noemt men dan Manzanilla.
(*) Deze opmerking kwam uit de mond van de spreker en is in tegenspraak met wat men soms probeert te vertellen in de whisky- industrie. De plaats waar de whisky rijpt zou geen invloed hebben op het uiteindelijke product, dus whisky gerijpt aan zee zou niet verschillen van dezelfde whisky gerijpt in het binnenland. Eerlijkheidshalve vermeld ik dat de informatie over sherry die ik heb spreekt over druiven uit de kuststreek. |
Amontillado is een Fino sherry die verder evolueert nadat de flor- laag verdwenen is. Door het contact met de lucht treedt er oxydatie op. De kleur wordt donkerbruin. Tot mijn verrassing krijg ik hier een “WOW” ervaring. Al wat chocolade, krenten en hout. Goede Amontillado rijpt dan in totaal ook minstens 8 jaar op vat.
Het volgende staal dat we proeven is er eentje om de reeks te breken. De neus doet aan jenever denken en is wat flauw. Een lichte, bijna witte kleur. De smaak is niet zoet. Dat maakt hem wel zeer drinkbaar. Het blijkt om witte Porto te gaan waarvan alle restsuikers omgezet zijn in alcohol.
Hier wordt ook vermeld dat men geen
Portovaten meer mag exporteren. Enkel Porto op fles mag men nog
uitvoeren. Wil dit zeggen dat er in de toekomst geen Portovaten meer
beschikbaar zijn voor de whiskyindustrie? Dit moeten we toch eens
navragen bij de eerstvolgende distilleerderij die we gaan bezoeken. Dat
is euh … juist: Highland Park!
Een Medium, blend van bijvoorbeeld
geoxideerde Fino en Pedro Ximinez. Een Palo Cortado, begonnen als Fino,
geëvolueerd naar Amontillado en verder gerijpt als Oloroso. Deze
laatste is een topwijn en zeer duur. De sherry’s worden besproken,
maar niet gedronken.
|
||||
Fino Sherry |
Amontillado Sherry |
|||
De Oloroso Jerez Cream proeven we dan
weer wel. De kleur is chocoladebruin. De neus heeft noten en herkennen
we! Dit vat schreeuwt om new make spirit. De belofte van een nieuwe
Glengoyne Peter’s Choice hangt in de lucht! Zoetheid van de druif is
hier weg uit de neus. De mond is wat zurig en ik proef wat metaal. Dat
zurige wordt in onze branche “mon cheri”. In de afdronk (ja, er is
een afdronk!) vinden we krenten en een beetje hout. Beetje zurig en
uitdrogend. Oloroso kan gemakkelijk in totaal 30 jaar op vat rijpen en
een alcoholgehalte halen van 20%vol.
PX, of Pedro Ximinez, proeven we niet
vandaag. Deze is gemaakt van de gelijknamige druif en is zeer zoet en
zwaar. Een echte dessertwijn, zelfs geschikt als saus op chocolade
mousse!
|
PORTO
Net zoals druiven voor sherry arme
kalkgrond uit de streek van het Spaanse Jerez nodig hebben, zo hebben de
druiven voor porto arme leisteengrond uit het Douro bekken in de buurt
van Porto, Portugal. Naargelang de hoogte waar de druiven gewonnen
worden, verschilt de kwaliteit van de uiteindelijke Porto. Men spreekt
hier van hoogtes tot
|
||
Lagrima, sweet, dry en extra dry zijn benamingen die aangeven hoe zoet de Porto’s zijn. Zonder jaartal op de fles spreekt men van een blend. Ruby of Tawny. Een jaartal slaat op de oogst van 1 uitzonderlijk jaar. Als er een leeftijd op de fles vermeld wordt, gaat dit over de gemiddelde ouderdom van de geblende jaargangen. |
Ruby |
Tawny & Ruby |
|
We proeven een Ruby en hij is inderdaad
robijnrood. Toch weer die storende “martini”- neus. Men vindt die wel
niet terug in de mond. Fruitig. Meer wijn dan Porto. In de afdronk komt
het frisse rood fruit tevoorschijn, wat in sterk contrast is met wat de
neus deed vermoeden.
De Tawny heeft meer houtrijping gehad en is
iets bruiner, “taniger” van kleur. Heb je hem? Tawny, tanig? Tannine
in de neus. Smaakt iets zuriger maar is perfect in balans.
Blijkbaar bottelt men ook vintages. Deze
kunnen nog gerust 10 jaar verder rijpen op fles.
De Tawny van 10 jaar is iets bruiner dan
rood van kleur. Hij heeft dan ook 10 jaar op eik gerijpt. De
“martini”- neus komt beter in balans met de houttonen. “Rode
smaak”! Tannine komt zurig opzetten en dan hout. De druif komt
tevoorschijn in de afdronk. Abracadabra. Dit is zeer zeer drinkbaar!
De pret kan niet op en een fles Colheita
1987 wordt geopend. 11 jaar op vat gelagerd. Ze worden immers pas
gebotteld als ze op de markt komen. Bruin van kleur en er zweven ook
deeltjes in het glas. Verrassing in de neus. Dit kon whisky zijn!! Hout en
wat gesloten, waarschijnlijk door het lagere alcoholgehalte dan ons
product. Beetje metalig ook. Een volle smaak in de mond, een explosie van
smaken feitelijk. Zurig, nikske martini hier! De afdronk blijft lang
hangen. Zeker te vergelijken met een Oloroso finish. Druivensuiker in de
afdronk.
|
Om het verschil met een Porto die narijpt op de fles aan te tonen, moesten we natuurlijk nog een fles opendoen. Een Vintage 1985. Wegens het vele bezinksel moet men deze wel decanteren, dit is overgieten in een glazen luxueuze karaf. Het bezinksel blijft in de fles. Niet dat dit ongezond is, maar het toont niet smakelijk in uw glas en het zou de smaak van de Porto te sterk beďnvloeden. De neus vraagt gewoon om kaas! Metalig en zuur. Deze zurigheid voelt men ook vooraan tegen het gehemelte maar wel een “martini” smaakje er bij. In de afdronk proeven we vooral alcohol.Er werd nog kaas op tafel getoverd en de
prijzen van de gedronken flessen werden bekendgemaakt. De meeste lagen
tussen 10 en 20 euro. De laatste, dure Porto kwam op 43 euro. Tranen
sprongen in mijn ogen. Als de Aziatische en Russische markt in de
toekomst met het grootste deel van het whiskyaanbod gaan lopen, zodat
voor ons de prijs van een fles single malt de pan uit swingt, dan weet
ik nu dus een alternatief! Ik moest spijtig genoeg de tocht naar huis
aanvatten, niet alvorens Ludo van KWB Koningshooikt nogmaals te bedanken
voor de uitnodiging.
|