Wee Dram Masters
|
Verslag & Foto's: Gunter (Lidnr.01) |
Ik herinner me nog dat ik in het verleden
betrokken was bij het organiseren van Halloween -tochten door het park
van een lokaal kasteel (foto rechts).
|
Op de uitnodiging van Bert Bruyneel stond dat
hij zelf “straf ontgoocheld” was na de vorige “Masters” en dit
keer geen risico wilde lopen. De line up van deze avond deed me dan ook
“trillen op mijn benen”. Het whiskypad dat ik op dit moment in de
tijd bewandel is nog niet geplaveid met zulke grote stukken tezamen, dus
op zijn minst gezegd was de ondergrond wat onstabiel. Maar om de vorig
jaar nog zo populaire managerstermen te gebruiken: men moet de uitdaging
aangaan om de comfortzone uit te breiden. Reden te meer om samen met
Jan, lid n°24, af te zakken naar “’t eenvoudig bestaan” in
Kerkhove.
De anonieme welkomstdram, geblend in en
geschonken uit een "Longmorn" fles, die normaal de
functie heeft om de neus en smaakpapillen op “whisky” te zetten,
werd door mij dus dankbaar gebruikt om mijn zenuwen te kalmeren.
|
Welkomstdram |
Line Up |
Mijn werkplaats |
GLEN MORAY 1991/2003 “MOUNTAIN OAK”
60.5%
De distilleerderij is pas verkocht door LVMH
aan La Martiniquaise (o.a. van Port Cruz). Bezoekers van de
distilleerderij in Elgin worden heden ten dage zeer gastvrij ontvangen.
Dit werd ons bevestigd door leden van “Finest Notes”, die de
distilleerderij pas bezocht hadden toen we ze laatst in september bij
Glenfarclas tegen het lijf liepen. Maar dat wordt weer een ander
verhaal. De verwachtingen dat de “onafhankelijkheid” van een grote
firma met een gedifferentieerde portfolio hun eindelijk wat speelruimte
kan geven om eigen initiatieven te ontplooien, leeft ook bij de jonge
manager. En dan nu … de whisky!
|
Bert Bruyneel |
SPRINGBANK 35Y 1971/2007 59% THE WHISKY
FAIR SHERRY WOOD
“Babykots” als aroma horen vernoemen om
een aroma in whisky aan te duiden was een nieuwe voor mij. Neigde
volgens mij toch ook wel wat naar vanille en wit steenfruit. Zelf dacht
ik er het aroma van groene bananenschil in waar te nemen. Al bij al een
teleurstellende neus. In de mond vooral prikkels op de zijkanten van de
tong en de “alcohol stoort”! Onbegrijpelijk, het verschil tussen
kleur, neus en smaak … . Excuseer me, maar samen met de sagen en
legendes rond oude Springbank had ik hier toch meer verwacht. De grond
zakt weer eventjes weg onder mijn voeten.
PORT ELLEN 24Y 1982/2007 57.8% DR FOR THE
NECTAR SHERRY
DR staat hier voor onafhankelijke bottelaar
Dewar Rattray, die sinds zijn ontstaan een stevige reputatie opgebouwd
heeft. Deze Port Ellen heeft zeer fijne plakkaatverf in de neus.
Duidelijke hints van havengeuren en vooral:
veel fruit. Het is wel degelijk een Port Ellen, maar veel fijner
van structuur dan de olieachtige kleppers die ik gewoonlijk met de naam
associeer. De smaak is wel lekker vol! Wit fruit met lichte teer in de
afdronk. Meer geteerd touw dan havengeuren. Beetje brood in de mond ook,
met citrusprikkels. Kritikasters zullen zijn prijs vergelijken met de
nieuwe 18 jarige Laphroaig. Dat is nu eenmaal het bekende pad. Het pad
van deze Port Ellen is nog vaag zichtbaar en voert doorzetters naar een
legendarische distilleerderij.
|
BOWMORE 31Y 1968/1999 44% SIGNATORY
MILLENIUM EDITION
Zeer zuivere neus , vol grapefruit en appel.
Dit komt ook allemaal terug in de smaak. Deze is ook zeer zuiver en we
proeven vooral grapefruit. Het mondgevoel heeft meer weg van een slize
dan van een sip. Ondertussen heb ik het geluk gehad om al heel wat oude
Bowmore’s te mogen “ervaren” en de eerste keer ontdekken dat turf
verdwijnt met de jaren en grapefruit komt opzetten, dat komt in de buurt
van een mirakel! Om de volledige omzetting in deze Bowmore van Signatory
te kunnen vaststellen … laten we zeggen dat we miraculeus boven het
pad zweven.
|
BENRIACH 1968/2005 51.5% OB
Volle neus, maar waar zitten de voor Benriach
typische sultanes? Bij een grotere slok proef ik iets vlezigs (fond,
OXO?). Na een moment gaat het hoge snoepgehalte overheersen in neus en
smaak. Het zijn wel duidelijk de “couperdons”, op basis van
frambozen, waar we het hier over hebben. Terug vaste grond onder de
voeten bij deze whisky. Toch mis ik al de adrenalinekick van het me
begeven op onvaste bodem … .
|
|
Tijdens de terugrit naar het, van ginder uit,
verre Kempen, filosofeer ik voor mezelf nog een eind weg. De hindernis
is genomen. Is mijn comfortzone nu uitgebreid? De komende “Old Timer
tasting” bij Jan, lid n° 24, zal het uitwijzen! Het is goed om soms
eens aan jezelf te twijfelen zodat je niet onderuit gaat als het pad een
beetje “wobbly” doet! “Wij kicken daarop!”, zei ooit eens een
wijze voorzitter.
|