THE WEE DRAM
MASTERS XXV
|
Woord & Beeld: Gunter (Lidnr.01) |
Nee, al de uitnodigingen krijg ik niet. Wat de parameters zijn, wanneer dan wel of niet, zijn voor mij een raadsel. Wat ik wel met zekerheid weet is dat als ik een gaatje in mijn drukke agenda vind, ik van de partij ben! Zodus ook nu. Ik denk dat hetzelfde geldt voor vriend Jan en dus waren we al met 2 om de lange rit heen en terug naar Kerkhove te ondernemen. Later kwam er op verzoek van Jan nog een derde reiziger bij. En wijle weg! |
De derde reiziger bleek iemand van Finest Notes te zijn en ook bekend als “friend of cask six” op hun forum. Het was zijn maiden trip naar Kerkhove en hij was nieuwsgierig hoe het er daar aan toe ging. “De parking wordt pas om 20 uur van de ketting gehaald, de spreker komt fashionably late, eigen glazen zijn een noodzaak, er wordt een geheel stokbrood op tafel gegooid, best dat je zelf wat water meebrengt en oh ja, snoep wordt ook uitgedeeld, Snickers!”. Ik zag in mijn achteruitkijkspiegel dat er getwijfeld werd of dit misschien een grapje was. |
|
Achteraf moet ik inderdaad toegeven dat het niet helemaal klopte want het waren Maltesers in plaats van Snickers! |
Maar je komt ten slotte voor de line up en ik denk dat de spreker, Bert Bruyneel, terecht mag veronderstellen dat de genodigden genoeg “whisky” bagage hebben om zelf een verhaal te kunnen vertellen rond de gepresenteerde flessen. Anders zit er gegarandeerd wel iemand bij je aan tafel die die leemte kan invullen! Iemand die pas nog in de Whiskypassion Auchentoshan bezocht had, of iemand met een eigen website, Whiskynotes. Keus genoeg! En dan nu:De flessen! |
GLENFIDDICH 12Y 40%Wow! Toch altijd wat verrassend wat een goeie drinkwhisky deze is.Peer, appel en er komt ook wat abrikoos kijken. Beetje mout. Lekker én zacht. Altijd een goed referentiepunt gevonden om de voetjes stevig op de grond te houden.Als ik deze niet meer weet te appreciëren, dan weet ik hoe laat het is! Tijd om de distilleerderij nog eens te bezoeken in hartje Speyside.
De tegenpool van deze 12 jarige was vanavond: |
GLENFIDDICH PRIVATE VINTAGE 1973
|
Het thema van
vanavond is duidelijk.
|
LONGMORN
16Y 48%
Ik weet nog toen
deze versie de vorige 15 jarige vervangde dat ik dacht “mmm, da’s
precies toch een stapje achteruit”. Vandaag kan ik dat nog eens
bevestigen voor mezelf. Ondanks de toch hoge 48% voor een
standaardbotteling laat het smaakprofiel heel wat gaten liggen.
Verwaterde christmascake in de
neus. Gedroogd fruit. De afdronk evolueert en levert uiteindelijk af wat
de neus aangeeft. Enkel de afdronk is dus een beetje verrassend. Zou het
daarom zijn dat hij, na zijn introductie jaren geleden, bij mijn weten
nooit zo in de spotlights heeft gestaan?
LONGMORN
G&M 1969 22Y 61%
Intensere vanille
in de neus. De smaak gaat via een prikkel over in een afdronk van
overrijp fruit, zurig en lang. Gordon & MacPhail op 61%! Meer moeten
we eigenlijk niet zeggen! Stielmannen!
|
Ik hoor veel
zuchten bij de volgende whisky:
JURA
SUPERSTITION 43%
Voor mij is het echter een beetje een thuiskomen gevoel.Het heeft lang geduurd eer ik de lactose in deze whisky kon appreciëren, maar zoals steeds doet een bezoek aan de distilleerderij wonderen. Ik vind het eiland terug in mijn glas, zeker met de toegevoegde jonge geturfde whisky in deze versie.Onvergetelijk moment: op het nachtelijke strand van Troon, onder het vuurtorenlicht van Pladda. Jura in de hand en een stemmetje dat zegt “Dat riekt naar hertenstront!”. Zet je wel aan ’t denken. Een eiland met duizenden herten en maar enkele honderden mensen als inwoners.Stiekem genieten
dus, anders maak ik me weer belachelijk!
|
Om aan te tonen dat er ook “goede” Jura bestaat werd de volgende ingeschonken:
|
ARDBEG
10Y 46%
Highway to hell!
Peat, peat en peat! In de afdronk krijg je nog wat afgewerkt teer en meer gaan we daar niet
over zeggen! We gaan niet flauw doen en vragen waar het fruit van de
“oude” 10 jarige naar toe is. Extreem voor de extremen?
ARDBEG
SIGNATORY 1974 50.9%
Stairway to
heaven! Neh! Hier wel overvloedig fruit, subtiele rook en zwarte drop
ook nog!
|
En dan nu de
reden waarom Bert al heel de avond zenuwachtig en onzeker rondloopt: De
Benriachs!
BENRIACH
12Y
Oatcakes.
Fruitarme muesli. 1 krent. Cake.
|
BENRIACH
1975 ASTA MORRIS 35Y 51%
Het vat, geselecteerd door en gebotteld voor Bert Bruyneel, waar iedereen de laatste dagen over bezig is!Doet denken aan oude Bowmore met zijn grapefruit in de afdronk. Beetje tabak ook.228 flessen en nu al gedoemd om een collector’s item te worden! Gelukkig heeft kleine broer er eentje in voorbestelling en wordt ik misschien wel uitgenodigd om “eens eentje te komen drinken....”.Onterechte
bezorgdheid van Bert dus! Nog steeds rollen er schitterende vaten uit de
warehouses van Benriach en de “single casks for Belgium” zijn daar
de bewijzen van.
|
De ernst van de
avond drukte toch een beetje op mij, maar toch stelde ik hier en daar
wat verdoken “leute” vast. Mensen die graag deelden ook! In een berg
van glazen, water, stokbrood en maltesers stond een bekent etiket.
“The perfect dram”. Alsof de mensen aan het tafeltje erop gewacht
hadden, boden ze me direct spontaan een dram aan van deze door hunzelf
meegebrachte fles. Het gezegde van een oude Schotse tourguide bij
Glenfarclas sprong uit mijn geheugen: “Aye, the best whisky is the one
you get for free!”.
|
|
CAPERDONICH
1972 THE PERFECT DRAM 38Y 58.4%
Zwaar in de neus, eerder verwant aan een oude Glen Grant. Heel veel florale toetsen en eucalyptus.
Nog maar eens een bevestiging dat deze distilleerderij in het hedendaagse whiskywereldje meer dan zijn mannetje kon staan, maar ... ze is niet meer!
Toch nog bedankt aan “het tafeltje” om deze met mij te delen.
|
Ondanks dat de sfeer naar grote hoogten begon te stijgen, was het nu mijn beurt om ernstig te worden.De lange rit huiswaarts wachtte en na een laatste “streekbiereke”, genuttigd door mijn medereizigers, vatte ik mijn opdracht aan om ze gezond en wel thuis af te leveren.(Met dank aan de liters water van een gulle sponsor.)
|