TERUG

 

WEE DRAM MASTERS
19 DECEMBER 2014

Verslag: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

END OF AN ERA

Hoera, dacht ik. Weer eens een uitnodiging voor een Wee Dram Masters in m’n mailbox. Wee Dram Masters, brainchild van Bert Bruyneel, ex-malt maniac, onafhankelijke “Asta Morris”, onnavolgbare kenner van Japanse whisky’s (graptje), kind aan huis bij vele distilleerderijen en whiskyfirma’s, columnist bij Whisky Passion etc … etc …

 

 

Beste Wee Dram Master,   

22/09/2005, dat was de datum van de eerste Wee Dram Masters tasting. 19/12/2014 wordt de datum van de allerlaatste Wee Dram Masters. We maken net de 10 jaar niet vol. Toch hadden we 39 Masters tastings, met daarop zo’n 225 flessen ‘oudjes’ die de revue passeerden (we hadden enkele keren dat er maar 4 of 5 flessen waren met sparring partners).

Van een koude douche gesproken. Vanaf ik weet had van de Wee Dram Masters en een eerste uitnodiging kunnen versieren heb, heb ik hemel en aarde bewogen om er steeds bij te kunnen zijn. In eerste plaats natuurlijk voor de ‘oudjes’, maar er was meer.

Gedurende deze jaren vormde zich een echt leuke groep liefhebbers, en deze mensen zijn ook echt vrienden geworden. We deelden vele mooie momenten, en proefden bijwijlen echte kanonnen.

Nagel op de kop. Niet dat het whiskywereldje dun bevolkt is, bijlange niet, maar ieder heeft toch z’n eigen invalshoek en vooral z’n eigen gevoel voor humor. Om in zulk een kleine groep zoveel gelijkgestemde humor te vinden, met de whisky’s als bindmiddel natuurlijk, was een godsgeschenk en de oorzaak van menig lichte buikpijn van lachkrampen.

Nu is het moment gekomen om een sierlijke streep te trekken onder het hoofdstuk ‘Wee Dram Masters’, maar niet zomaar een streepje. Velen die mij kennen, weten dat Luc Timmermans mij ooit de nickname Jefke Speyside toebedeelde. Wel, waarom de Masters niet definitief afsluiten met een rijtje dikke Speysiders:

Uiteindelijk begreep ik het wel hoor. De wereld verandert en waarom dan niet eindigen in schoonheid met een laatste “lap erop”. Toch blij dat ik er deze laatste keer er ook bij kon zijn, daar in ’t konijntje.

Deze 39ste ‘Masters’- tasting zal weer plaatsvinden in ’t Konijntje op de Kwaremont (Ronde van Vlaanderenstraat 13, 9690 Kluisbergen). 

 

 

 

 

 

Door feestelijk verlichte straten zakten we af naar de Kwaremont. 1 uur en 45 minuten via Antwerpen. Jaaa, je moet er wel iets voor over hebben, maar eenmaal op de “tastingzolder”, tussen vrienden, voel je je direct thuis. En dan komt Bert binnen … gelukkig mét de whisky’s.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAILUAINE 27Y  50.8% CADENHEAD’S AUTHENTIC COLLECTION

Zure appels. Houtkrullen. Wordt zoeter maar blijft zuur. Bam. Heet. Zoete thee. Levendig. Het fijne suikerlaagje rond een “suikerboon”. Gezoete thee. Vegetaal (zure stengels). Niet zo bekend werkpaard van Diageo met weinig officiële bottelingen. Dat maakt deze oude versie van deze Speysider, gedistilleerd in 1962 en gebotteld in 1989, meer dan geschikt als opener vandaag.

Ook even een “reminder” dat Cadenhead’s uit Campbeltown toch al een tijdje bezig is.

 

 

 

 

 

 

TOMINTOUL 40Y  45.2% THE WHISKY FAIR 1966/2006

Festivalbotteling uit Limburg an der Lahn. Daar vindt het jaarlijkse whiskyfestival plaats, waar je als whiskyliefhebber toch minstens 1 keer in je leven zou moeten geweest zijn. Enorm. Deze Tomintoul was dus in 2006 de festivalbotteling. Zelf, Angus Dundee Distillers, bottelen ze hun Tomintoul’s meestal verdund. Ook hun oudere. Deze 40 jarige op vatsterkte vertelt dat er daar heuse pareltjes gerijpt worden, die verdund misschien niet altijd tot hun recht komen.

 

 

 

 

 

 

LONGMORN “NNL GROOM” 39Y  57.4% DAILY DRAM 1971/2009

Donkere thee. Guimauve. Enkele aanwezigen herkenden dit woord niet. Het is een snoepje van suiker, opgeklopt eiwit, geweekte gelatine, Arabische gom en kleur- en smaakstoffen. Vroeger werd ook nog het slijmerige wortelextract van de moerasplant Heemst (Marsh Mellow in ’t Engels) toegevoegd, maar dat is ondertussen vervangen door maïssiroop. Typisch voorbeeld is het enige snoepje in Maria-vorm. Maar we wijken af. Lekkere oude en nog betaalbare whisky. In 2009 toch nog …

 

 

 

 

 

 

Als hierna nog een bespreking volgt van de staalflesjes die iemand bij zich had, ziet MC Bert het even niet meer zitten. “Blij dat het de laatste keer is zeker, Bert?” (Tot hilariteit van velen.)

 

 

 

 

 

 

CAPERDONICH 36Y  57.9% DOUGLAS LAING PLATINUM SELECTION

Dé whisky die Bert bekeerd heeft van het turfdom, dé whisky die Bert z’n nickname “Jefke Speyside” opgeleverd heeft. Machtig intens en zo complex dat het de mens z’n behoefte aan rook doet vergeten. Een schitterend staal van een helaas verdwenen distilleerderij. Bert wordt er haast melancholiek van. Vervlogen tijden, ouder worden en zo van die dingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GLENFIDDICH 30Y  51.7% CADENHEAD’S AUTHENTIC COLLECTION

Een onafhankelijke Glenfiddich op vatsterkte. Die kan je volgens mij op 1 hand tellen. Om maar te zeggen dat ik geweldig veel respect heb voor deze fles. Het zachte fruit is er, perzik en peer, de kruidigheid en vanille. Alles versterkt door de extra percenten alcohol. Een herinnering om te koesteren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BENRIACH 1976/2006  53%

Een Benriach en dan nog wel uit 1976! Als “Jefke Speyside” is het normaal dat je een Benriach op de line-up zet, zeker als je der zo’n beetje kind aan huis bent (hier zijn de sleutels van de warehouses Bert, gaat u maar een vat kiezen!). Benriach uit het jaar 1976 dan nog, legendarisch. Er is zelfs al eens een tasting geweest met àlle bottelingen uit 1976 en ik vermoed dat enkele medetasters daar ook op aanwezig waren, gezien de ernst en kennis waarmee ze deze fles bestuderen. Kenners!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle gekheid op een stokje, de avond, het gezelschap, de bezoeken aan ’t Konijntje, de Wee Dram Masters … het loopt allemaal op z’n einde. Nog een keer rondkijken naar het decor vol glazen herinneringen en we trekken de deur achter ons dicht. Diepe zucht. Einde van een tijdperk en wie weet wat de toekomst brengt en welk plaatsje Bert daarin zal “op eisen”?  

 

 

 

 

Met vriendelijke groeten en graag tot  ...

Bert.

 

 

 

 

TERUG