TERUG

 

 

PICKING UP THE PACE
(Wee Dram Masters XXIX  7-6-2012)
Verslag & foto's: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

 

De laatste clubreis van 100°PROOF zit er weeral een paar weken op. Ondertussen is de voorzitter druk bezig om te proberen met woorden en foto’s te beschrijven wat onbeschrijflijk was en het relaas verslagsgewijs weer te geven op onze site.

 Zelf voel ik de zwaartekracht aan me trekken, richting het zwarte gat. Wat na dit alles ... ? Maar geen nood, de gids is ervaren en door het leven geverfd!

Een van de beste remedies tegen melancholie is om het ritme terug op te pikken en bij twijfel de wijze raad van de voorzitter ter harte te nemen: “We zullen wel zien!”.

Het eerstvolgende whiskygebeuren dat in m’n agenda staat is de “Wee Dram Masters XXIX” op de Kwaremont in Kluisbergen. Daar hoop ik dan ook het ritme terug te pakken te krijgen!

 

 

 

 

 

De rit van iets meer dan anderhalf uur zet in ieder geval het verstand al terug op nul. De regen tussen Lokeren en Gent laat niets anders toe dan geconcentreerd te zijn op de wazige achterlichten van de voorligger, in een scherm van water. Na Gent is het genieten van een stralende zon!

Dit alles juist in geschat, arriveer ik ruim op tijd in “’t Konijntje”. Ik krijg zelfs het privelege van Bert Bruyneel, MC van deze avond, om de te proeven whisky’s binnen te dragen. De tasting vanavond gaat door op het gelijkvloers, in een aangename “lichte” ruimte van het schitterende restaurant, met uitzicht op het terras. De andere gasten druppelen binnen, waaronder wat bekende gezichten van “The Green Door”. (Bedankt voor de cola nog trouwens!)

 

 

 

 

 

Waar het hart van vol is, loopt de mond van over en om de drang hoderduit over onze recentste belevenissen te vertellen te onderdrukken, giet ik er Red Breast 15Y in. In die mond dan. Bert had deze bij als verrassing “om de mond op whisky te zetten”.

RED BREAST 15Y  46%

Eentje van Cork. Raar dat nog veel mensen denken dat er nog steeds whiskey gedistilleerd wordt in de Middleton Distillery. Jameson, Paddy’s, Powers, Green Spot, Middleton Very Rare en ook deze Red Breast komen uit de alcohol plant, achter het “museum” gelegen. Het is de “nieuwe” versie van de Red Breast 15 jaar. Prikkel in de eerste neus. Neus wordt zwaarder. Cassis. Zuiver. Afdronk brengt buiten cassis het zurige van bessen. In de “oude” versie duikt de smaak hier nog eventjes diep naar zoethout. Verschillende mensen ontwaren ook wat houtrook. Vanille van koffiekoeken. Iedereen aan tafel is het erover eens: schitterende whiskey … en de nieuwe 12Y Cask Strength mag er ook best wezen!!

 

 

 

 

 

De bedoeling van vanavond is om “paartjes” te drinken en te vergelijken. 2 whisky’s van dezelfde distilleerderij, “jong” tegen oud. Het eerste duo is Glenrothes.

 

GLENROTHES 1998/2012  56.4% GORDON & MACPHAIL “FOR THE MALTCLAN”

Zuivere karamelfudge in de neus. Boter. De 56.4% doet de smaak wat dun wegtrekken naar het typische “rubber” van Glenrothes. Misschien is rubber niet de correcte benaming en zou  “leder” beter zijn, maar de uitdrukking op Bert’s gezicht als ik hem dit vertel doet me besluiten om het toch zo te blijven benoemen. Slecht! Ik weet het, maar niet de whisky! Dit is een lekkere Glenrothes waar we dankbaar een flesje van meenamen op onze terugreis van het voorbije whiskyfestival in Gent.

 

(In tegenstelling tot wat sommige mensen dachten, hebben toen echt 2 oudere dames onze glazen omgegooid op de trein en onszelf zo een whiskyaroma bezorgd. Echt waar!)

 

GLENROTHES 39Y 1966/2008  42.7% LONACH DUNCAN TAYLOR

“Iets ouder beestje” uit de gekende Lonach reeks. Samenvoegsel van vat onder de 40% met een ander van hoger alcoholgehalte. Het resultaat is 42.7% en dus whisky, maar door het zo te doen wel knap geprijsd voor een 39 jarige. Fruitig aroma. Soms wat overrijp, mispel? Vanilleboter is aanwezig, dus er zit bourbonrijping in. De smaak is subtieler dan de neus doet vermoeden. Speelt het lage alcoholgehalte hier een rol? In de afdronk komt alles samen, droog en zuiver. Het beeld van de verlichte distilleerderij in een vriesnacht, lang geleden, zal Glenrothes bij mij altijd een “streepje voor” doen krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

      Ondertussen regent het hier ook …

 

 

 

 

 

 

DAILUAINE 27Y 1983/2011  50% ASTA MORRIS REFILL SHERRY HOGSHEAD

 

Eentje door Bert zelf gebotteld. Blij te zien dat hij genoeg zelfvertrouwen heeft om deze in de strijd te gooien, en terecht! Een typische Speysider. De malt komt nog door in de neus en over het geheel gezien is hij zoet in neus en smaak. In de afdronk zit nog iets vegetaals. Stengels. Veel Dailuaine brengt Diageo zelf niet op de markt en de bulk van de productie verdwijnt in hun blends. Nochtans een knappe distilleerderij met verwerkingsplant voor pot ale van ook andere distilleerderijen tot veevoeder.

 

(Je mag er wel niet drinken op de openbare weg, vertelde de manager ons en maande ons dan ook aan om dat voorzichtig te doen …)

 

 

 

DAILUAINE 27Y 1966/1994  45.7% CADENHEAD’S ORIGINAL COLLECTION

 

Beetje appels met peren vergelijken. Ok, alle twee 27 jaar maar daar stopt het dan ook! Dit is een schitterende sherryrijping, al 18 jaar op fles. We gunnen hem tijd om tot zichzelf te komen, eens bevrijd en in ons glas, maar hij heeft het niet nodig. Onmiddellijk een rijke zurige sherryneus. Overdadige kerstmiscake. Beetje dun, maar ontzettend zuiver. Oloroso-diepte in de afdronk en de “cake” blijft lang, lang, lang hangen.

 

 

 

 

 

 

 

En het regent nog...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BRUICHLADDICH 10Y  40%

 

Aah, the memories! De officiële botteling rond de milleniumwende. De periode van mijn eerste Schotlandreis, samen met kleine broer en gezinnen. Dé fles in Lochinver, de verblijfplaats gedurende onze eerste week overseas.

Cake en zilt in de neus. Minder rokerig en meer maltig dan ik me herinnerde. Zoals zo dikwijls, history in a bottle. Ook voor Bruichladdich het einde van een tijdperk. In 2001 veranderden de nieuwe eigenaars het gans concept. Ook de fles.

 

 

 

 

BRUICHLADDICH 28Y 1968/1996
49.6% SIGNATORY

Old bottle effect. Fragiel en daarom overheerst alcohol een beetje. Zeker de moeite, maar begin ondertussen al aan de rit naar huis te denken … .

 

 

 

 

 

 

 

Pijnlijk moment nu. Springbank!

Veel ga ik er nu niet over zeggen maar onze ervaringen op Springbank, tijdens de Blind Tour 2012, behoren zowel voor de voorzitter als voor mezelf tot het hoogtepunt van ons nog jonge whiskyleven.

Met het proeven van volgend duo worden die herinneringen voor mij dus afgesloten en “gecatalogiseerd”.

Spijtig, maar helaas pindakaas …

 

 

 

 

 

SPRINGBANK 13Y  56.9% FOR THE NECTAR 2011

Malt, rook en “gorse”. Rook komt ook terug in de afdronk, samen met “zuivere” havengeuren. Geen scheepsdiesel dus. Wat meer “gorse”, iets dierlijks, vanille en plakaatverf.

(“Gorse” is Engels voor gaspeldoorn. Deze stekelige plant is overdekt met gele bloemen en staat nooit alleen. Zoals heide een heuvelzijde paars kan kleuren, kleurt gaspeldoorn grote gele vlekken in het Schotse landschap. Pas nog eens gemerkt op Arran dat felle zon op de bloemen het zware aroma van “kokos” in de lucht slingert. Vandaar dat we “gorse” vermelden als we eigenlijk kokos bedoelen. Om interessant te doen langs een kant natuurlijk, maar ook omdat de geur meer die in de whisky benadert dan feitelijke kokos. Néh!)

 

 

 

 

 

SPRINGBANK 36Y 1969/2005  57.3% CHIEFTAIN’S

Leer, limonade. Floraal. “Gorse” in de zon (Héhéhé!) Zuiver. Waar is de rook? Waar is de haven? Kruidentuiltje. De afdronk is heel volwassen. Iemand vraagt of ik een favoriete whisky heb? Een vraag die men best nooit beantwoord, maar met deze 36 jarige Springbank in m’n glas maak ik de fout. “De oude 21 jarige Springbank, met vrienden, Frank McHardy, Gavin McLachlan en Jenny Karlson, ’s nachts in het warehouse van Springbank in Campbeltown …”.

 

 

 

 

 

 

Snik … en nu naar huis! Het regent niet meer …

 

 

 

TERUG