'n verdrietige tasting |
Verslag: Gunter (Lidnr.01) |
Het mocht niet zijn.
Alles was weer tot in de puntjes voorbereid. Alle contacten waren gelegd,
alle reservaties waren gebeurd, maar helaas pindakaas ... . De weergoden
hebben anders beslist. Langs onze kant hadden we alles gedaan om het
avontuur te laten lukken. Ultra-vroeg naar Brussels-South vertrokken,
daar een paar uurtjes in opperbeste stemming met gelijkgezinden
doorgebracht, tot het bericht kwam. Vlucht gecancelled, Edinburgh
gesloten, 0.5 meter sneeuw en stijgend. Met het hart in de schoenen en
GSM in de hand de bagage terug opgehaald en naar huis. De lijst met
contacten werd afgewerkt en het begrip aan de andere kant van de lijn
vertelde ons al dat het serieus mis zat, daar in Schotland. Tijdens de
debriefing werd er al gauw geopperd dat we dit verdriet dat ons
aangedaan was moesten verdrinken met een hometasting. Het leven gaat
tenslotte verder en misschien zouden we er zo terug zin in krijgen. Een
lokatie werd afgesproken en iedereen was “enthousiast” over “the
day after ...”. ’s Anderendaags was het door de vele berichten op TV en internet duidelijk geworden waar we maar fijntjes aan ontsnapt waren. De weg van Edinburgh naar het noorden, onze reisweg, zat potdicht. Het leger was zelfs ingeschakeld om de in hun auto’s ingesneeuwde burgers te bevoorraden. Beterschap was niet direct in zicht. Dan maar in de drank geslagen! |
REDBREAST
15Y 46%
Door een niet zo'n toevallig toeval bevonden er zich plots 2 versies op de tafel. De oude, door ons zo geliefde versie, en de nieuwste. De oudere was
verweven met de herinnering aan “goede” Ierse whiskey, met het
typische zoethout en cassis van Bushmills 16Y en Tyrconell 15Y Single
Cask. De
nieuwe whiskey miste dit echter. Het was een lekkere whiskey, met
duidelijk wat meer sherryrijping, maar zonder dat randje dat hem zo
speciaal maakte. Meer “boter” ook, een dominanter bourbonvat? Beiden
zijn complex en in balans. Interessant!
|
Het idee rond
een mogelijke Ierse clubreis van 100°PROOF komt ter sprake.
In het kader van de recente gebeurtenissen wordt het echter gauw duidelijk dat de aflasting van onze Schotlandtrip eerst moet omgezet worden in een uitgestelde!
De contacten zijn er en de krokusvakantie 2011 lijkt de ideale periode voor een retrail.
Maar nu eerst iets drinken! |
OLD PULTENEY
1986 46%
Malt. Zure frisheid van druif. Appelsien en tabaksbladeren. Lekker! Fijngemalen zwarte peper. Deze distilleerderij
stond op het reisprogramma en al maar goed dat hij zo verdomd lekker
was, want anders hervielen we waarschijnlijk weer in een dipje. Vlug de volgende
dan:
|
DALLAS DHU
31Y 47.4% SMWS
Een van onze
ferventste SMWS-leden toverde deze op tafel. De distilleerderij is reeds
lang omgebouwd tot museum in de handen van Historic Scotland, maar
gelukkig zijn er nog stocks. Gelukkig, want deze is enorm lekker! In de
tastingnotes is er sprake van Panatone. Beetje googelen leert ons dat
dit cake is met stukjes geconfijt fruit. Wij proeven ook nog siroop van
ananas en florale toetsen. |
|
Effe nakijken in de
kast en inderdaad, er staat nog een 45 in! Een 45.25 en die moet er dan
ook aan geloven. Hoe dikwijls krijg je de kans om 2 vaten Dallas Dhu
naast elkaar te proeven, en in zulk gezelschap dan nog! DALLAS DHU
33Y 48.3% SMWS 45.25
Aha! We grijpen het
distilleerderijkarakter en voegen witte peper en selderzout toe! De
tastingnotes op de fles zijn zoals gewoonlijk “spot on”. SMWS zijn
trouwens diegene die lang lang lang geleden met tastingnotes begonnen
zijn, waarvoor onze hartelijke dank Pip (Philip Hills)! |
|
Blij dat deze ons niet aan de gemiste reis doet denken en nu dat de plannen voor maart concrete vormen aangenomen hebben zetten we onze whiskytrip verder. Een jonge bottelaar uit Zammel/ Westerlo heeft 2 nieuwe expressies op de markt gegooid en die passeren nu de revue. |
BUNNAHABHAIN 1976 45.9% THE SINGLE MALT WHISKY
SHOP
WIET! Alles wat een
oude Bunna moet hebben, maar het kruidige, plantaardige accent zou
overeenkomen met de aroma’s van het verbranden van wiet. Dit gegeven
halen we uit de literatuur, want het is algemeen bekend dat wij niet
roken en drinken ... . Toch effe een ander Bunnahabhain uit de kast
gesleurd om wat vergelijkingsmateriaal te hebben. BUNNAHABHAIN
1976 52% MALTS OF SCOTLAND
Bij deze valt vooral
de fruitigheid op, net als bij de andere, maar zonder dat “illegaal”
extraatje. Bouillonblokjes. Grapefruit. En meer gaan we daar niet over
zeggen. |
De volgende
botteling is een Glenlivet. GLENLIVET 1973 47.5% THE SINGLE MALT WHISKY SHOP
Dit is de definitie
van een oude Speysider. De neus bevat massas vanille, zelfs boenwas en
eik. De leeftijd maakt hem kruidig en we krijgen “natte tabak” in de
afdronk. Prijs/kwaliteit een meesterwerk, |
GLENLIVET 16Y 57.1%
SMWS
Een tweetje! De
tweede distilleerderij ooit waarvan de Society een vat bottelde. Eén
was Glenfarclas, dat weet iedereen! Deze is jong en sterk. Floraal,
vanille en bubbelgum (roze). Schitterend, maar de oudere heeft
natuurlijk meer kruiden. |
Ook
van de partij is onze clubdichter.
Hij komt mee helpen om ons verdriet te verdrinken. Om de pijn nog meer te verzachten heeft J'O een gepast gedicht geschreven dat hij voordraagt. |
|
Er wordt ondertussen al wat gelachen en aandacht geschonken aan andere problemen in de wereld dan de sneeuw in Edinburgh. Om een of andere
reden komt zelfs Japan ter sprake. YAMAZAKI 12Y
43%
Wow! Toch altijd weer een verrassing. De compexiteit en de fragmentarische opbouw zonder hiaten knalt ons even in “Zen”. Hier nemen we graag de tijd voor. Hoe doen ze het toch, om heel de cultuur, van theecermonie tot flinterdun porceleinwerk in een fles te krijgen? Let wel, we zijn zeer kritisch en geloven niet in gelukstreffers! Vandaar wordt er nog
eentje bijgehaald!
|
HANYU JACK
OF DIAMONDS 56% 1988/2008
Deze distilleerderij is reeds verdwenen, maar een nazaat heeft al een nieuwe gebouwd, Chichibu. Dit vocht komt echter uit vaten die overgebleven en opgekocht waren van Hanyu Distillery, door diezelfde nazaat. Dit specifieke vat is een cognac finish. Laat ons stellen dat we ons ongeloof in toevalstreffers bevestigd zien! De rokerigheid is afkomstig van een heftige BBQ en in de afdronk zit de cognac fijn verweven.
Toch nog eentje om echt zeker te zijn ... |
NIKKA SINGLE
CASK MALT WHISKY 1987 59%
And
that was all she wrote!
Hier worden we stil van! Man, wat
is dit lekker! Hier zouden sommige mensen een religie aan kunnen wijden!
Deze gaat achteraan in de kast voor zeer speciale gelegenheden! 1
januari, 2 januari, 3 januari ... . Grapje! Ik heb immers spijtig genoeg
maar 1 fles.
Ondertussen wordt er gepalaverd over het uitbreiden van ons reisgezelschap. Nu we in maart gaan en het ultieme doel van de trip uit maximum 8 personen kan bestaan, is dit net het aantal dat in 1 busje kan. Onder de aanwezigen
worden de plaatsjes verdeeld en het verdriet verdrinken kan verder.
|
GLEN GRANT
1969 46% BERRY BROS & RUDD
Een sherrybom! Zurig, maar de afdronk is donker. Chocolade en lucifer. Het “rubbergehalte” is ok, maar zoals je weet, “oudere” whiskyliefhebbers (lees: al lang bezig met whisky) kennen de loepzuivere sherrybottelingen uit het verleden en knappen af op de minste off note. “Jonge” liefhebbers hebben het voordeel dat het allemaal nieuw is en hebben die belemmering niet. Zou ik leeftijdloos zijn? Ook moet men het zachte en elegante karakter van de distilleerderij mee in de vergelijking opnemen.
We schuiven door naar de Pièce de Résistance van de avond. Highland Park! Deze vormde namelijk de rode draad doorheen onze geplande, en ondertussen ook geannuleerde Schotlandtrip. Binnen 13 weken nemen we draad opnieuw op. Daar waar we hem hebben achtergelaten, ginds in Charleroi. Nu zit de sfeer er
in en vooruit kijken is beter dan achteruit kijken!
|
HIGHLAND
PARK 30Y 48.1%
Ultieme Highland
Park. Appelsien, vage rook en zilt in de afdronk. Het
distilleerderijkarakter is hier prominent aanwezig en loepzuiver.
Highland Park, we weten waarom! HIGHLAND
PARK VINTAGE 1983 56.8%
De extra “vuile”
accenten maken deze uiteindelijk de “winnaar” van de drie. Hier zit
alles in van de “30” + wat extra’s. Donkere toetsen van chocolade
en wat meer “haven”, de link naar het zilte.
|
Hiermee dacht
ik dat het verdriet geleden was en stopte het drinken. De Glenfarclas
zou voor een ander moment bewaard worden en de emmer met vis werd
bovengehaald.
De sfeer zat er terug in tot iemand
met kennis van zaken aanhaalde dat Wick een belangrijke haringhaven was
in het verleden en was Wick niet het tehuis van Old Pulteney, dat we van
plan waren te bezoeken op deze mislukte trip? |
|
Snik! Terug naar af! Nog
13 weken tot maart en binnen 10 jaar lachen we er om! |