TERUG

 

TASTTOE
NODIGT UIT:

TULLIBARDINE
MET
MICHAEL BEAMISH

DONDERDAG 15/06/2006

Gunter (Lidnr.1) was er bij en schreef volgend verslag...

 

Guy Boyen, van Tasttoe uit Kampenhout-Sas, had Michael Beamish kunnen strikken voor een uitgebreide Tullibardine –tasting. Op 15 juni 2006 was hij in de whiskyshop van Guy, om een selectie van zijn whisky’s voor te stellen. Zijn whisky’s, want Michael Beamish is één van de 4 eigenaars van Tullibardine distillery.

 

 

De ingang van de shop doet niet vermoeden welk whiskyparadijs erachter schuilgaat.

Honderden flessen, de ene botteling al zeldzamer dan de andere. Spijtig dat het zo ver van huis is …en dan ook weeral niet!

 

Zeker een uitstap waard op zichzelf, maar we kwamen dus voor een Tullibardine- tasting. Op 17 juni is de distilleerderij 3 jaar terug open en Michael, die al 26 jaar werkzaam is in de whiskyindustrie, had enkele Belgische primeurs meegebracht om dit te vieren. 
Het eerste dat we mochten proeven was de new make spirit. 70%vol. uit de still, dan verdund tot 63 à 64%vol. voor hij in het vat gaat. Verrassend zacht. Peerdrops. Nu reeds, de voor mij typische voor Tullibardine, verbrande caramel en toffee.

 

De uitgestalde waren moesten eraan geloven

 

TULLIBARDINE 1993:

50% sherry- en 50% bourbonvaten. 40%vol.en chill filtered. De neus vooral moutig, shortbread. Na een tijdje, als de temperatuur stijgt in het glas, prikkelend, bijna citrus. In de mond neemt citrus de mout over. Lemoen met vanilletoetsen. Bij toevoeging van water wordt hij fruitiger.

TULLIBARDINE 1993 SHERRY WOOD FINISH

Oloroso sherry. 18 maanden nagerijpt op een sherryvat, wat uitzonderlijk lang is. 46%vol. non chill filtered. De neus is aangenaam, zachte sherry. In de mond vlak, maar wel met afdronk. De sherryfinish voegt niet veel toe in de mond, enkel de 46%vol. prikkelt meer op de tong. Verbrande caramel tegen het gehemelte. Na een tijdje is al de extra sherry weg. Let wel, t.o.v. de standaard 1993, die zelf al uit 50% sherrygerijpte vaten bestaat.

TULLIBARDINE 1993 PORT WOOD FINISH

11 maanden nagerijpt op een portovat. Dit is zeer lang voor een narijping! 46%vol. non chill filtered. Mout met toevoeging van rode vruchten. Bij opwarming van het glas in de hand komt een hèèl aangename neus vrij.

TULLIBARDINE 1992

In 1992 gedistilleerd en pas verleden week gebotteld. Redelijk exclusief, zou ik zeggen. 46%vol. Non chill filtered. Meer Heaven Hill Bourbon vaten dan sherry. Neus is fris, fruitig naar het florale toe. Het moutige is zo goed als weg. Hints van frisse vanille, banaan van het hogere percentage gebruikte bourbonvaten. De verbrande caramel in de afdronk verandert in mout bij toevoeging van water.

TULLIBARDINE 1988

46%vol. Meer sherry- dan bourbonvaten. Non chill filtered. In de neus: dit is whisky! Zeer goede body. De 46%vol. prikkeld wel. Met toevoeging van water komt de verbrande caramel terug.

TULLIBARDINE 1973

Zéér fruitig. Perzik, uitgebalanceerd met boenwas. Meloen komt op in de afdronk. Sherry cask.

TULLIBARDINE 1965

De verrassing van de avond. Stond niet op de uitnodiging en zoals Guy terecht opmerkte, kost een dram van dit godendrankje evenveel als het inschrijvingsgeld. Sherry hogshead. 48%vol. en 40 jaar oud. Frisse mon cheri, neigend naar boenwas. Meloen komt op in de afdronk. We hebben in het verleden het geluk gehad, om samen met John Black, de 1964 te proeven in hun warehouse, zo straight from the cask als maar kon, en dit was even lekker!

 

Michael Beamish. Trotse 1/4 eigenaar van Tullibardine. Een aangename veteller, die er geen moeite mee had om het meer dan 30- koppige publiek te boeien.

 

 

PRIJSLIJST:

"1993"                                  

"1993 SHERRY WOOD"

"1993 PORT WOOD"

"1992"

"1988"

"1973"

"1965"

37,85 €

49,95 €

49,95 €

44,75 €

53,95 €

136,80 €

352,42 €

 

 

Lampjes in een fles, waarheb ik dat nog gezien … ?

 

PS: Deze avond werd medegeorganiseerd door "Full Dram", een whiskyclub uit Kampenhout, met 2de afdeling in Leuven. Een aangename kennismaking op een geslaagde avond.

 

Tekst & foto's : Gunter (Lidnr.1)

 

HOME