TERUG

 

Dinsdag 26 Februari 2013

Woensdag 27 Februari 2013

 

Verslag: Gunter (Lidnr.01)

 

 

 

 

 

 

 

Hoe zou ik dat nou doen?

 

Naar aanleiding van 2 Springbank/Hazelburn/Longrow tastings op 2 dagen, eentje bij Drankenshop Broekmans te Heusden Zolder op 26/2/2013 en eentje bij TastToe te Kampenhout op 27/2/2013, groeide bij mij de vraag: “Hoe zou ik dat nou doen?”. Eerst en vooral zou ik wat filosoferen, denk ik. Springbank is al een legende met heel wat volgelingen wereldwijd. Hoe komt dat? Waarom is dat? En meer van dat soort vragen … . Automatisch kom je dan uit bij de man wiens schoenen je aan ’t vullen bent. Frank McHardy! Fotootje van Frank en dat toekomstige bezoekers van de distilleerderij misschien het geluk hebben van ‘m mee te krijgen als tour guide, ondanks z’n pensionering als distillery manager.

Frank McHardy, Jenny Karlsson, Gavin McLachlan

 

 

 

 

HAZELBURN 12Y  46% (Drankenshop Broekmans 26/2/2013)

Frank McHardy heeft een periode voor Bushmills gewerkt. In 1996 kwam hij echter terug naar Springbank en in 1997 werd er plots 3x gedistilleerd in deze Schotse distilleerderij. Zou er een verband bestaan tussen al die gebeurtenissen?

We leren dat 46% de minimum alcoholsterkte is waarop gebotteld wordt, daar in Campbeltown. Allemaal Oloroso voor deze Hazelburn ook, blijkbaar.

Tripple maar toch “vuil”. Salt & pepper. In de afdronk vooral peper. De neus is elegant. Klein verbrand randje. Ik ben benieuwd naar nog oudere versies in de toekomst! “Gorse”, brood en vanille mix in de neus.

Eventjes laten staan en dan wordt hij perfect, maar de peper blijft wel prominent aanwezig! Water lost dit op.

 

 

HAZELBURN 12Y  46% (TastToe 27/2/2013)

Zuiver. Het zoete van gedroogd fruit. Kruidig, peper. Sterk ziltig. Zachte zachte sherry. Oloroso? First fill, second fill? Citrus. Wordt nog stukken beter met water.

 

 

 

 

 

 

De distilleerderij zelf dan. Eerst wat beelden van Campbeltown. Oud gebouwtje, haventje, misschien zelfs Glengyle en Glen Scotia. Met 3 distilleerderijen heb je immers een regio! Locaties van verdwenen distilleerderijen!

 

 

 

Virtueel toertje door de distilleerderij met eigen foto’s. Let’s face it! Als “brand ambassador” krijg je carte blanche om rond te lopen in de distilleerderij. Ze leverden in 1832 al 4 jarige whisky aan Johnie Walker uit Kilmarnock, dus de distilleerderij stamt al zeker uit 1828. Veel van uit die tijd is nog aanwezig. Wat maakt deze 125 000 liter per jaar producerende distilleerderij zo anders? Wat willen de mensen zien?

 

 

 

 

 

 

 

 

SPRINGBANK 12Y  52.7% CALVADOS FINISH (Drankenshop Broekmans 26/2/2013)

Laatste van de wood expressions. 6 jaar op bourbon en 6 jaar op calvados. Pas ingeschonken heeft hij dat fishy van Campeltown. Trekt weg nadat hij wat geademd heeft. Daarna komen de appeltjes goed naar boven. Dit met de vanille in balans is OK. In de afdronk komt nog iets bitter, wat hem interessant houdt.

 

 

SPRINGBANK 12Y  52.7% CALVADOS FINISH 
(TastToe 27/2/2013 )

De calvadosproducent noemt Christian Drouin. Blijft spicy met water. Met nog water wordt hij zelfs beter. Granny Smith in de afdronk.

 

 

 

 

Ik kan je alvast vertellen wat ik wil zien van de distilleerderij! Zelf mouten is haast een unicum, dus trek wat meer foto’s van die “steep” (10 ton gerst gedurende 36 uur). Vloertje hoort er bij (kiemen op 15 à 16 graden), maar ook wat foto’s van het “transport”. Uitstorten natte gerst, keren, transport naar kiln, weet je wel.

 

 

 

“Peat fire” is ok, maar toon ook eens de warme luchtblazers. 

Leg uit dat je geen pagode hebt, maar een schouw. 

Rook in de straat tussen de bottelarij en de distilleerderij zie je op foto. 

Rook in de kiln is een bonuspunt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPRINGBANK 15Y  46% (Drankenshop Broekmans 26/2/2013)

6 uur boven turf. Viskeus. Neus voorspelt rook en stekelbes (weer dat fishy eventjes). De smaak is echter zoet en peperig. Komt ook wat karamel. In de afdronk is er een hint van rozijnen (sherry). Notig.

 

 

SPRINGBANK 15Y  46% (TastToe 27/2/2013)

440 liter alcohol per ton graan? Dat ga ik toch nog eens ergens navragen. Is wel veel hé? “The filth & the glory”. Volle body, met walnoten. Enkel Oloroso rijping? Geur wordt citrus, fletse limonade. Het zilte overschaduwt de rook.

 

 

 

 

 

 

Staaltje gemoute gerst van Springbank, Hazelburn en Longrow om rond te geven. Hé, ginder ligt ’t voor ’t oprapen, maar hier is dat iets unieks! 

Direct heated”. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Toon het belletje van de “rumager”. 

 

Leg de 3 verschillende productiemethodes, Springbank, Hazelburn en Longrow uit en zorg dat je ze zelf door en door kent. Leer wat cijferwerk of zet het op een “spiekbriefje”. Zet ze voor mijn part op een powerpoint!

 

 

 

 

 

 

SPRINGBANK 21Y  46% (Drankenshop Broekmans 26/2/2013)

Eentje van de batch 2013 (second edition). Rijk en vettig. Gorse. Geen rook. Mist de elegancy van de “oude” 21 jarige in de neus. Peper! Kruiden. Deze “nieuwe” staat wel alleen in het huidige gamma van Springbank, met niets te vergelijken.

 

 

SPRINGBANK 21Y  46% (TastToe 27/2/2013)

1560 flessen zijn er voor de wereld. Gorse wint. Zilt. Blijft vettig. Satijn mondgevoel en spicy.

 

 

 

 

Voor echt aandachtig publiek wat “new make” voorzien? Draf is enkel geschikt voor schapen en koeien. Niet voor varkens en paarden!

Draf

 

 

 

 

 

 

 

 

LONGROW  46% (Drankenshop Broekmans 26/2/2013)

48 uur in de kiln. 50 ppm. Local peat, van 4 mijlen ten westen van Campbeltown. In het begin vuil, maar wordt netjes. Minder turf dan “vroeger”. Na een tijdje vanille en boter in de neus. De smaak is dik OK! In de afdronk wat turf. Ook chocolade, koffiegruis en iets bitter. Spant niet tegen. Sherry, bourbon, port en rum casks?

 

 

LONGROW  46% (TastToe 27/2/2013)

Smaken zijn fantastisch in balans! Er zit 6 jarige, 10 en 14 jarige in. Limonade met rook. Vervangt de Longrow CV.

 

 

 

 

 

LONGROW 11Y RUNDLETS & KILDERKINS  51.7% (Drankenshop Broekmans 26/2/2013)

Gerijpt op de kleine vaatjes van 50 à 100 liter, zegt men hier. Met een verhouding van 70/30 bourbon/sherry. Donkere asse.

 

LONGROW 11Y RUNDLETS & KILDERKINS  51.7% (TastToe 27/2/2013)

9000 flessen zijn er maar van. Rook en boter. Volle body, heel fruitig! Prefereer deze boven de Springbank versie. Zoet. Heet. Zachter dan de 6 jarige, maar levendig. Rook blijft in het glas hangen.

 

 

Wat tasting notes op powerpoint zou handig kunnen zijn om de whisky’s te bespreken. Wat verse “faits divers” achter de hand om het boeiend te houden. Een tipje van de sluier naar wat de  toekomst zal brengen houdt de mensen hongerig. Bijvoorbeeld de komende Hazelburn Rundlets & Kilderkins, de nieuwe Kilkerran’s ... . Benadruk dat het een kleine eigenzinnige distilleerderij is, waar iedereen welkom is.

Ja, zo zou ik het ongeveer doen ... .

 

LONGROW 1999 9Y  58.2% JACK WIEBER’S WHISKY WORLD GERMANY  
(Drankenshop Broekmans 26/2/2013)

De neus wordt heel “proper”. Extra rood snoepgoed bij deze versie! (Geen foto, sorry!)

 

 

 

 

 

LONGROW 2000 6Y GAJA BAROLO  56.6% BOTTELING VOOR JAPAN (TastToe 27/2/2013)

Sprits, 56.6%, met rook. Afdronk is fruitig met Fruitella aardbei, maar de rook komt opzetten. Wat water verdringt de rook. In de afdronk blijft dat zilte. Rook blijft uiteindelijk hangen. Drop.

 

 

 

 

 

 

 

 

TERUG