Dinsdag 26 Februari 2013 |
|
Woensdag 27 Februari 2013 |
|
Verslag: Gunter (Lidnr.01) |
Hoe zou ik dat nou doen?
Naar aanleiding van 2
Springbank/Hazelburn/Longrow tastings op 2 dagen, eentje bij Drankenshop
Broekmans te Heusden Zolder op 26/2/2013 en eentje bij TastToe te
Kampenhout op 27/2/2013, groeide bij mij de vraag: “Hoe zou ik dat nou
doen?”. Eerst en vooral zou ik wat filosoferen, denk ik. Springbank is
al een legende met heel wat volgelingen wereldwijd. Hoe komt dat? Waarom
is dat? En meer van dat soort vragen … . Automatisch kom je dan uit
bij de man wiens schoenen je aan ’t vullen bent. Frank McHardy!
Fotootje van Frank en dat toekomstige bezoekers van de distilleerderij
misschien het geluk hebben van ‘m mee te krijgen als tour
guide, ondanks z’n pensionering als distillery manager.
|
|
Frank McHardy, Jenny Karlsson, Gavin McLachlan |
HAZELBURN
12Y 46% (Drankenshop
Broekmans 26/2/2013)
Frank McHardy heeft een periode voor Bushmills gewerkt. In 1996 kwam hij echter terug naar Springbank en in 1997 werd er plots 3x gedistilleerd in deze Schotse distilleerderij. Zou er een verband bestaan tussen al die gebeurtenissen?We leren dat 46% de minimum alcoholsterkte is waarop gebotteld wordt, daar in Campbeltown. Allemaal Oloroso voor deze Hazelburn ook, blijkbaar.Tripple maar toch “vuil”. Salt & pepper. In de afdronk vooral peper. De neus is elegant. Klein verbrand randje. Ik ben benieuwd naar nog oudere versies in de toekomst! “Gorse”, brood en vanille mix in de neus.Eventjes laten staan en dan
wordt hij perfect, maar de peper blijft wel prominent aanwezig! Water
lost dit op.
HAZELBURN
12Y 46% (TastToe
27/2/2013)
Zuiver. Het zoete van gedroogd
fruit. Kruidig, peper. Sterk ziltig. Zachte zachte sherry. Oloroso?
First fill, second fill? Citrus. Wordt nog stukken beter met water.
|
De distilleerderij zelf dan. Eerst wat beelden van Campbeltown. Oud gebouwtje, haventje, misschien zelfs Glengyle en Glen Scotia. Met 3 distilleerderijen heb je immers een regio! Locaties van verdwenen distilleerderijen! |
Virtueel toertje door de
distilleerderij met eigen foto’s. Let’s
face it! Als “brand ambassador” krijg je carte blanche om rond
te lopen in de distilleerderij. Ze leverden in 1832 al 4 jarige whisky
aan Johnie Walker uit Kilmarnock, dus de distilleerderij stamt al zeker
uit 1828. Veel van uit die tijd is nog aanwezig. Wat maakt deze 125 000
liter per jaar producerende distilleerderij zo anders? Wat willen de
mensen zien?
|
SPRINGBANK
12Y 52.7% CALVADOS FINISH (Drankenshop
Broekmans 26/2/2013)
Laatste van de wood
expressions. 6 jaar op bourbon en 6 jaar op calvados. Pas
ingeschonken heeft hij dat fishy van Campeltown. Trekt weg nadat hij wat geademd heeft. Daarna
komen de appeltjes goed naar boven. Dit met de vanille in balans is OK.
In de afdronk komt nog iets bitter, wat hem interessant houdt.
SPRINGBANK 12Y
52.7% CALVADOS FINISH
|
Ik kan je alvast vertellen wat ik wil zien van de distilleerderij! Zelf mouten is haast een unicum, dus trek wat meer foto’s van die “steep” (10 ton gerst gedurende 36 uur). Vloertje hoort er bij (kiemen op 15 à 16 graden), maar ook wat foto’s van het “transport”. Uitstorten natte gerst, keren, transport naar kiln, weet je wel. |
|
“Peat fire” is ok, maar toon ook eens de warme luchtblazers.Leg uit dat je geen pagode hebt, maar een schouw.Rook in de straat tussen de bottelarij en de distilleerderij zie je op foto.Rook in
de kiln is een bonuspunt.
|
SPRINGBANK
15Y 46% (Drankenshop
Broekmans 26/2/2013)
6 uur
boven turf. Viskeus. Neus voorspelt rook en stekelbes (weer dat fishy
eventjes). De smaak is echter zoet en peperig. Komt ook wat karamel. In
de afdronk is er een hint van rozijnen (sherry). Notig.
SPRINGBANK
15Y 46% (TastToe
27/2/2013)
440
liter alcohol per ton graan? Dat ga ik toch nog eens ergens navragen. Is
wel veel hé? “The filth & the glory”. Volle body, met walnoten.
Enkel Oloroso rijping? Geur wordt citrus, fletse limonade. Het zilte
overschaduwt de rook.
|
Staaltje gemoute gerst van Springbank, Hazelburn en Longrow om rond te geven. Hé, ginder ligt ’t voor ’t oprapen, maar hier is dat iets unieks!“Direct heated”. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Toon het belletje van de “rumager”.Leg de
3 verschillende productiemethodes, Springbank, Hazelburn en Longrow uit
en zorg dat je ze zelf door en door kent. Leer wat cijferwerk of zet het
op een “spiekbriefje”. Zet ze voor mijn part op een powerpoint!
|
SPRINGBANK
21Y 46% (Drankenshop
Broekmans 26/2/2013)
Eentje van de batch 2013 (second edition). Rijk en vettig. Gorse. Geen rook. Mist de elegancy van de “oude” 21 jarige in de neus. Peper! Kruiden. Deze “nieuwe” staat wel alleen in het huidige gamma van Springbank, met niets te vergelijken.SPRINGBANK
21Y 46% (TastToe
27/2/2013)
1560
flessen zijn er voor de wereld. Gorse wint. Zilt. Blijft vettig. Satijn
mondgevoel en spicy.
|
Voor
echt aandachtig publiek wat “new make” voorzien? Draf is enkel
geschikt voor schapen en koeien. Niet voor varkens en paarden!
|
|
Draf |
LONGROW
46% (Drankenshop Broekmans 26/2/2013)
48 uur
in de kiln. 50 ppm. Local peat,
van 4 mijlen ten westen van Campbeltown. In het begin vuil, maar wordt
netjes. Minder turf dan “vroeger”. Na een tijdje vanille en boter in
de neus. De smaak is dik OK! In de afdronk wat turf. Ook chocolade,
koffiegruis en iets bitter. Spant niet tegen. Sherry, bourbon,
port en rum casks?
LONGROW
46% (TastToe 27/2/2013)
Smaken
zijn fantastisch in balans! Er zit 6 jarige, 10 en 14 jarige in.
Limonade met rook. Vervangt de Longrow CV.
|
LONGROW
11Y RUNDLETS & KILDERKINS 51.7%
(Drankenshop Broekmans 26/2/2013)
Gerijpt
op de kleine vaatjes van 50 à 100 liter, zegt men hier. Met een
verhouding van 70/30 bourbon/sherry. Donkere asse.
LONGROW
11Y RUNDLETS & KILDERKINS 51.7%
(TastToe 27/2/2013)
9000
flessen zijn er maar van. Rook en boter. Volle body, heel fruitig!
Prefereer deze boven de Springbank versie. Zoet. Heet. Zachter dan de 6
jarige, maar levendig. Rook blijft in het glas hangen.
|
Wat
tasting notes op powerpoint zou handig kunnen zijn om de whisky’s te
bespreken. Wat verse “faits divers” achter de hand om het boeiend te
houden. Een tipje van de sluier naar wat de
toekomst zal brengen houdt de mensen hongerig. Bijvoorbeeld de
komende Hazelburn Rundlets & Kilderkins, de nieuwe Kilkerran’s ...
. Benadruk dat het een kleine eigenzinnige distilleerderij is, waar
iedereen welkom is.
Ja,
zo zou ik het ongeveer doen ... .
LONGROW
1999 9Y 58.2% JACK
WIEBER’S WHISKY WORLD
De
neus wordt heel “proper”. Extra rood snoepgoed bij deze versie!
(Geen foto, sorry!)
|
LONGROW
2000 6Y GAJA BAROLO 56.6%
BOTTELING VOOR JAPAN
Sprits,
56.6%, met rook. Afdronk is fruitig met Fruitella aardbei, maar
de rook komt opzetten. Wat water verdringt de rook. In de afdronk blijft
dat zilte. Rook blijft uiteindelijk hangen. Drop.
|