ZATERDAGOCHTEND 21 MAART 2009
|
In het verleden, bij het beginnend verkennen van de whiskywereld, kwamen we regelmatig verwijzingen naar een schitterende botteling tegen. De 21 jarige Springbank. Het duurde daarna niet lang en zowel Werner als ik had er eentje in de “kast” staan. De “kast” is een tussenhalte, omdat we meer aankopen dan dat we kunnen drinken.Verzamelen is niet de bedoeling, maar soms ligt het tempo van aankopen zo hoog dat de kast meer dan vol geraakt. Toen ik over dit probleem sprak op een tasting ergens ten velde, waren er verscheidene mensen die spontaan aanboden om dit probleem mee te helpen oplossen. Groot was mijn verbazing toen later bleek dat ze niets kenden van schrijnwerkerij! Maar dat is een ander verhaal.Ook het verhaal van die keer dat we onszelf betrapten terwijl we al een uur naar beelden van de Schotse spoorwegen aan het kijken waren op TV, gehypnotiseerd door een dram 21 jarige Springbank in onze handen, is voor een andere keer.Tijdens
een van onze bezoeken aan de distilleerderij zelf, vernamen we dat de
vaten voor de 21 jarige uitgeput waren. Het zou jaren duren voor er
terug een 21 jarige kon gebotteld worden. Dit werd bevestigd door de
forse prijsstijgingen in de daaropvolgende maanden en jaren. Een
standaardvraag wanneer we iemand van Springbank tegen kwamen werd dan
ook: “Hoe is het met de 21 jarige?”. Tot het “Spirits in the
Sky” festival in Leuven …
Daar
kregen we te horen: “He’s doing fine, he’s gonna be 17 soon!”.
Later startte het gerucht dat ze hem gingen bottelen op 18 jarige
leeftijd.
|
|
Frank McHardy |
En
toen kwam de uitnodiging voor een Springbanktasting bij de beste
whiskyshop van België 2009. Ze wisten Frank McHardy te strikken om de
tasting te leiden. Wereldberoemd geworden als distilleerderijmanager bij
Springbank en nu zelfs productiemanager voor de hele J&A Mitchell Co
groep. Hij zou ook de spiksplinternieuwe officiële 18 jarige
Springbank-botteling meebrengen …
|
Na wat gemanoeuvreer op mijn eigenlijke job, kon ik me die morgen vrijmaken. Inderdaad, het was een ochtendtasting! Toch wat zenuwachtig om de grote man van Springbank, Glengyle en Cadenheads zelf te ontmoeten. Tijdens onze bezoeken hebben we hem niet te zien gekregen, laat staan gesproken en nu is hij dus in België! Het stress -level stijgt nog meer als er me gevraagd wordt om enkele beginnende whiskyliefhebbers verder te helpen in de shop.De
klok tikt onherroepelijk verder en ik weet dat er een vliegtuig moet
gehaald worden. Een gezellige babbel achteraf behoort dus sowieso al
niet tot de mogelijkheden en nu ik wat te laat ben, is vooraf een
praatje maken ook niet mogelijk.
|
Whisky
n°1: SPRINGBANK 10Y 46%
Bestaat uit 60% bourbongerijpte en 40% First fill sherrygerijpte. De neus en de mond zijn lekker “vettig”. Combinatie van sherry, demerara suiker en vanille.Eventjes
wat organische brandstof, rook. Bij een grotere slok komt er citrus
(limoen) door, waarschijnlijk door het hoge alcoholgehalte. De afdronk
brengt wat bitterheid van koffie en wordt ziltig. Haven? “Gorse”, crème
brulee en mokka. Veel mokka. “Dit is ‘m”. Een schitterende
evolutie in het glas. Trekt alle aandacht naar zich toe.
|
Whisky
n°2: HAZELBURN 8Y 49%
Niet
de verwachte 10 jarige, maar de op vaatjes van 50l gerijpte 8 jarige.
Door het grotere houtcontact krijgt men een snellere rijping. Vanille en
zacht exotisch fruit in de neus. Ziltig in de afdronk. Zoete gestoofde
appels, zonder toevoeging van suiker. Dit doet men normaal gezien om de
appel wat te karameliseren, maar dat is weer een ander verhaal. Al
verrassend zacht en rijp dus, om maar een 8 jarige te zijn. De invloed
van het houtcontact.
|
||
Whisky
n°3: SPRINGBANK 15Y 46%
100%
sherryrijping (“mostly”, zegt Frank!). Iets meer mout dan de 10
jarige. Weer die “gorse” (ook wel kokos). Zachter dan de 10 jarige.
Kleine slokjes nemen, bij grotere komt er wat rubberachtige bitterheid
en fruit. Zeer lange afdronk en de smaak blijft in de mond hangen. Olie.
Voor tastings zou ik de 10 jarige aanraden.
Tussendoor
vertelt Frank over het productieproces bij Springbank en zo leren we
weer wat bij. Er wordt
|
Whisky
n°4: LONGROW CV 7Y 46%
50ppm.
Bij het walsen zoete rook, anders rubber en rook. Deze komt ook uit
kleine vaatjes. De rook in de neus geeft aan dat hij nog jong is. De
rook in de mond zegt anders. In de afdronk zitten rode vruchtjes. Komt
pas volledig tot zijn recht bij een grotere slok. Valt reuze mee!
Frank legt op vraag het proces van 2.5 keer distilleren bij Springbank nog eens uit. Hazelburn is 3 keer gedistilleerd. Longrow valt meer te vergelijken met het traditionele distilleren. Op mijn vraag hoeveel alcoholpercentage men wint, door de foreshots en de feints bij te voegen aan de low wines voor het vullen van de spiritstill, krijg ik antwoord uit onverwachte hoek. Mario Groteklaes vertelt dat het maar enkele procenten is. Dat kwam als een verrassing voor mij en genereerde weer wat vragen voor tijdens de volgende bezoeken aan distilleerderijen. Ah juist, morgen vertrekken we naar Islay...
|
||
Whisky
n°5: LONGROW 10Y 46%
De
rook hangt boven de fruitigheid. Zoete vanille en een hele fruitkorf in
de mond. De rook komt meer in de afdronk en is meer as dan turf. Komt
meer en meer vanille in de neus, “gorse” (dit is “gaspeldoorn”
in het Nederlands en is een plant met gele bloemen en scherpe dorens. In
de zomer verspreiden de blaadjes een zware geur, die aan kokos doet
denken).
Deze
is echt lekker!
|
Whisky
n°6: SPRINGBANK WOOD EXPRESSION
|
Ondanks
het tijdsgebrek toch een fijne tasting en prettig weerzien met kleine
Stelle van CASK SIX, Andy en Francine van de beginnende whiskyclub in
Tessenderlo en enkele van onze leden.
En
de Springbank 18y?
Die
was Frank in Schotland vergeten!!!!
|
||
Jan Vissers & Frank McHardy |